biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Racuchy z jabłkiem i ricottą

Zawzięcie oglądam ostatnio kuchnia.tv i wypatruję pyszności, które nie wymagają użycia miksera (teraz, kiedy nie jestem w jego posiadaniu, dotarło do mnie, że używają go w 3/4 przepisów :[ ). Obejrzałam odcinek Słodkiego Drania i po prostu musiałam zrobić te racuchy. Nie żałuję ani trochę, bo zrobiłam je bardzo szybko i były pyszne :) Mimo lekkiego przypalenia ;)

RACUCHY Z JABŁKIEM I RICOTTĄ

darmowy hosting obrazków

składniki:
- ¾ szklanki mąki
- 2 duże kwaśne jabłka
- ¾ opakowania sera ricotta
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka miazgi migdałowej
- 4 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do racuchów najlepsze będą twarde, mięsiste i kwaśne jabłka. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z jabłkami, serem, miodem, mąką i migdałami, posolić i przyprawić do smaku cynamonem i gałką muszkatołową (najlepiej świeżo startą). Dodać pianę z białek. Robimy to powoli, starając się żeby nie “oklapła” przy mieszaniu składników. Racuchy smażyć na oleju. Osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach i posypać cukrem pudrem.


darmowy hosting obrazków
darmowy hosting obrazków

źródło: kuchnia.tv -> Słodki Drań 2

środa, 21 listopada 2007, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: MM, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/11/21 23:12:14
moja kobieta jest CUDNA!
moja kobieta kocha mnie dozywiac!!!
pycha pycha
:P

sam tarłem jabuszka i trzepałem jajeczka:P
Szablon