biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Puch Anielski

Lekko cytrynowa babka z samych białek, które zostały po.. tatarze :) Gdyby nie Agnieshia, nigdy bym jej nie zrobiła.

PUCH ANIELSKI

puch anielski

- 1 szkl i 2-3 płaskie łyż. mąki
- 1 3/4 szkl. cukru pudru
- 14 białek
- 1/3 łyżeczki soli
- 1,5-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki skórki z cytryny
- mleko
- cukier puder
- sok z cytryny

Przesiać razem mąkę i 1 szkl.cukru pudru.
Zetrzeć skórkę ze sparzonej cytryny i wycisnąć sok.
Ubić białka z solą na puszystą pianę-ale niezbyt sztywną.
Dodać proszek do pieczenia. Ubić.
Cały czas ubijając dodawać powoli 3/4 szkl. cukru pudru,sok z cytryny i skórkę cytrynową.
Do dobrze ubitej masy dodawać po 1/3 mieszanki mączno-cukrowej -mieszać delikatnie łyżką.
( NIE UŻYWAĆ JUŻ MIKSERA!!!!)
Ostrożnie wyłożyć masę do formy wysypanej tłuszczem i wysypanej mąką.
Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika.
Piec na złocisty kolor.
Mleko, cukier puder i sok z cytryny wymieszać aż powstanie gęsta polewa. Polać ostudzone ciasto.
poniedziałek, 24 marca 2008, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/03/24 18:51:59
Adrijah - jak ona piękna! Naprawdę wyszła Ci przecudownie :)
-
2008/03/24 19:16:58
Dzięki :)

I drugi raz stał się cud - smakuje mojemu bratu :D on uwielbia ciasto cytrynowe i teraz w sumie sam zjada tę babkę :P
-
Gość: Brat, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/03/25 22:50:25
no ba, smaczne było Y^^Y, zrób tę babkę jeszcze xD
-
Gość: MM, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/04/05 19:38:58
o nie o nie nie podzieliłas sie łotr:P
Szablon