biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Spaghetti z sosem mięsnym

Nie jestem fanką spaghetti, właściwie to w ogóle nie lubię typowego spaghetti bolognese, ale to jest nieco inne, więc dla MM się poświęciłam i zrobiłam na obiad ;)

SPAGHETTI Z SOSEM MIĘSNYM



składniki na 4 porcje:
- 1 cebula
- 1 papryczka pepperoni
- 300g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- puszka pomidorów w kawałkach (ok 480g netto)
- 200ml bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól, pieprz
- 500g makaronu spaghetti
- starty ser (np. gouda)

Cebulę obrać i posiekać, papryczkę umyć, przekroić wzłuż, wykroić gniazda nasienne, strąk posiekać. Mięso mielone smażyć ok. 4 minuty na rozgrzanej oliwie, aż powstaną grudki. Dodać cebulę, papryczkę i koncentrat. Smażyć jeszcze 2-3 minuty. Do mięsa dodać puszkę pomidorów i bulion. Sos doprawić rozmarynem, solą i pieprzem i gotować jeszcze ok. 40 minut na małym ogniu. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić i osączyć. Nałożyć do miski, polać sosem i posypać startym serem.


źródło: Sól i Pieprz 4/2008

poniedziałek, 21 kwietnia 2008, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/04/25 00:22:33
widze na fotce zadowolenie mezczyzny i to chyba najmilszy komplement? ;-) az mu sie dolek zrobil od usmiechu... :-)
-
2008/04/27 22:52:31
zgadza się :) ale starczy tego dogadzania - jutro jak mnie odwiedzi, dostanie na obiad to, co ja chcę :D
-
Gość: nutellla, *.gprs.plus.pl
2008/07/11 15:36:02
generalnie to w spagetti powinno tylko tyle sosu, żeby obtoczył lekko cały makaron ;) a tu widze, że solidna porcja, no ale jak smakowało to fajnie :) jednak prawdziwa rozkosz podniebienia jest wtedy kiedy składniki, są w odpowiednich proporcjach, to tak jak używanie świeżych i mrożonych warzyw, prawie to samo, a jednak robi różnicę
-
2008/07/11 17:06:58
dla MMa 'odpowiednie proporcje' to 50:50 sos i makaron, więc mu tak zrobiłam :)
Szablon