biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Batonik Bounty

Z racji niesamowitej odporności zakupionej pełnomlecznej czekolady na rozpuszczanie, więszkość kuleczek, które udało mi się zanurzyć w czekoladzie, jest w czekoladzie.. białej :) Ale i tak na prośbę Mamy ponad połowa kuleczek została bez czekolady i jest dzielnie przechowywana w lodówce. Te w białej czekoladzie ani trochę mi Bounty nie przypominają, za to w mlecznej.. mniam :)

BATONIK BOUNTY

Batonik Bounty

składniki:
- 400g wiórków kokosowych
- 200ml kremówki
- 140g cukru pudru (mi zabrakło 40g)
- 140g masła
- 2 łyżki rumu (u mnie Malibu)
- 200g mlecznej czekolady
- 200g białej czekolady

W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać rum, wymieszać. Z mikstury uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić przez minimum godzinę. Rozpuścić mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofali). Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie, wyłożyć na papier, by czekolada stwardniała.


Batonik Bounty

źródło: blog Dorotus

czwartek, 31 lipca 2008, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/07/31 15:51:07
Smaczne te kuleczki, napewno je zrobie, moze w najbliższym czasie, bo jeszcze kilka dni urlopu wiec moze sie uda.
-
2008/08/01 09:36:40
Robiłam je , są pyszniutke ! Pięknie Ci wyszly! :)
-
2008/08/01 16:01:49
Robiłam i potwierdzam, że są pyszne :)
-
Gość: : , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/08/01 17:50:18
co to jest ta kremówka?:)
-
2008/08/01 18:53:32
notme spróbuj spróbuj :) super są :)

Gościu ;) "kremówka" mówi się potocznie na śmietanę, która ma 30% tłuszczu, jest niemal słodka, więc używa się jej do ubijania czy do deserów własnie
-
2008/08/15 09:37:38
Moge zaswiadczyć - sa boskie!
-
2014/06/16 18:37:22
Jak ja uwielbiam kokos :-) z chęcią takie wypróbuję :-)
Szablon