biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Chipsy

Od jakiegoś czasu zastanawiałam się czy da się samemu zrobić chipsy podobnie smakujące do kupnych. Bratu bardzo się mój pomysł spodobał, więc zrobiłam, ale okazało się, że to wcale nie jest takie proste. Ilości nie podaję, każdy zrobi i doprawi tak jak będzie chciał.

CHIPSY

chipsy

składniki:
- ziemniaki
- olej
- sól
- papryka w proszku

Ziemniaki obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Wrzucić na rozgrzany olej i chwilę smażyć. Wyciągnąć ostrożnie i wyłożyć na papierowe ręczniczki. Posypać solą i np papryką w proszku, wymieszać.
poniedziałek, 07 lipca 2008, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.

Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/07/08 15:31:30
Tez kiedys przeszla mi ta mysl na temat domowych chipsow :).
No i jak lepsze ? :)
-
Gość: Manis, adfz237.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/07/08 20:46:59
Hmm...moze zrobie :) trafilam na Twoj blog z forum :) jesli cos gotuje w domku to tylko z Twojego bloga bo masz latwe i fajne przepisy a ze mnie kucharka nienajlepsza ;)wkoncu mam jeszcze czas bo16 dopiero na karku. czekam na nowy przepis
-
2008/07/10 22:16:08
trochę za dużo z tym zabawy. plasterki się sklejają i jedne są spalone, inne półsurowe. Poza tym takie jeszcze ociekające tym olejem na ręczniczku wchłaniają mnóstwo przypraw i choć niewiele soliłam, były okropnie słone. Lepiej jednak iść do sklepu i kupić paczkę. Niby więcej chemii, ale nerwów się nie traci ;) i nie widzi się tych ilości tłuszczu ;)

Manis bardzo mi miło :)
-
Gość: Asiek, cache.piekary.net
2008/08/27 22:14:49
Ja robie chipsy, swoim własnym sposobem i naprawdę bardzo mało im brakuje do oryginału ;). Obieram ziemniaki, kroję w plasterki, nie za grube, nie za cienkie. Potem układam je na talerzu w mikrofalówce (bez oleju i jak najwięcej się zmieści) i ustawiam na najwyższą moc na 5 minut. Jeśli nie są do końca chrupiące, zostawiam jeszczę na minutę. Następnie wyciągam je układam na talerzyku, solę i chipsy gotowe. Naprawdę, polecam!
-
2008/08/27 23:32:06
całkiem bez tłuszczu? ale super :D muszę koniecznie spróbować :D dzięki za przepis :)
-
2008/10/20 23:35:52
Domowe chipsy podobne do kupnych? A po co, przecież domowe są dużo lepsze :P
-
Gość: , chello089075113116.chello.pl
2009/12/04 13:23:10
W mikrofali :P Okey wychądzą chrupkie ale przyczepiają się do tależyka tak że zmyc sie tego nie da a Chipsy pozostają w odłamkach, trzeba dodaac na talerz przynajmniej olej żeby sie nie przyczepiły :/ Zanim coś piszesz to przewidz że mikrofala powoduje że te talarki sie przyczepiaja/ ;/
-
Gość: , chello089075113116.chello.pl
2009/12/04 13:33:59
Te chipsy niby, wychądzą jak spalone ftytki ,więc w mikrofali wychodzi takie samo gówno jak z frytkownicy i to nie prawda że są bez oleju bo wcześniej trzeba posmarowac talerzyk nim. :) Więc moim zdaniem nie da się zrobic prawdziwych chipsów nawet tych z tesco najtańszych xD
-
2009/12/04 13:59:19
Oglądałam ostatnio "Jak to jest zrobione" i były m.in. chipsy. Stwierdzam, że choćby nie wiem co, nie da się tego odtworzyć domowymi sposobami :/
Szablon

o mnie

Lista Blogów Kulinarnych