biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Polędwiczki wieprzowe w chrupiącej skorupce zamknięte

Przepis znalazłam na forum CinCin, a pochodzi ze strony MniamMniam. Chyba jednak przekonam się do przygotowywania mięsa :) Polędwiczki są pyszne i bardzo soczyste. Wbrew pozorom bardzo łatwe w przygotowaniu.

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W CHRUPIĄCEJ SKORUPCE ZAMKNIĘTE

Polędwiczki wieprzowe w chrupiącej skorupce zamknięte

składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe - około pół kilograma
- dwie łyżki musztardy - typu Dijon
- jedna średniej wielkości biała cebula
- miąższ z dwóch bułek kajzerek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- odrobina tymianku
- odrobina rozmarynu
- pół kostki masła
- sok z połowy cytryny
- łyżka oliwy
- duża garść posiekanej natki pietruszki (jak ktoś lubi...)

Polędwiczki obsmażyć na łyżce oliwy, do której należy dodać łyżkę masła. Kiedy mięso się zrumieni ze wszystkich stron, zdjąć je z patelni i odstawić na bok, by trochę ostygły. Mięso po zdjęciu z patelni posolimy i mocno popieprzyć.
Skorupka:
Cebulę pokroić w kostkę najdrobniej, jak tylko się uda. Do patelni, na której obsmażaliśmy mięso dodać dwie czubate łyżki masła, doprowadzić do spienienia i w tym momencie wrzucić cebulę. Cebulę smażyć kilka chwil w gotującym się maśle - dosłownie pół minuty, cały czas mieszając. Zdjąć patelnię z ognia i dodać dokładnie rozdrobniony miąższ z bułek - dodać go tyle, by całość nie była zbyt sucha - masa ma być wilgotna i dać się swobodnie formować. Masę doprawić solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem.
Na mięso nałożyć dość grubą warstwę musztardy z jednej strony [tej o największej powierzchni]. Na musztardę nałożć warstwę nadzienia, formując z niej ładne "przykrycie".
Tak przygotowane mięso ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Kiedy skorupka zbrązowieje - znak iż potrawa gotowa.

poniedziałek, 14 lipca 2008, adrijah
Tagi: obiad mięso

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Manis, addt27.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/07/14 22:10:20
No,no jak apetycznie wygląda :0
-
2008/07/15 00:17:56
to dla 'jedzących oczami' :D
-
Gość: Olcia, 89.174.33.1*
2010/01/12 18:36:13
Moja wersja była ze schabowym i smakowało świetnie!!!

naprawdę polecam ten przepis:)
-
Gość: elzbieta melzee, 94.78.190.*
2010/06/06 21:29:01
pychota
-
Gość: beata, host-89-228-142-0.gorzow.mm.pl
2012/09/14 21:48:11
czy nadzienie to tzw wcześniej skorupka
-
2012/09/14 22:20:50
Olcia muszę spróbować ze schabowym :) dzięki za pomysł :)

Elżbieta Melzee :)

Beata to nie nadzienie, tylko skorupka właśnie, bo jest na wierzchu
Szablon