biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Ziemniaki faszerowane

Skojarzyły mi się bardzo mocno z jesienią. Gdy je zrobiłam, dotarło do mnie, że to już autentyczny koniec lata. Chodzenie w kurtce i choroba jakoś nie były w stanie mi tego uświadomić. Dopiero to danie. Ale nie mam mu tego za złe, bo jest smaczne :) Znalazłam je na bardzo fajnym zbiorowym blogu emigrantek. Przepis zamieściła Kayenn. Następnym razem nieco podgotuję ziemniaki przed pieczeniem, bo dosyć długo to trwało i rodzinka miała mi to za złe ;) Do tego pasuje sałatka słoikowa (też już jesienno-zimowo) i heyah ;) Oczywiście danie wrzucam z okazji Ziemniaczanego Tygodnia II.

Ziemniaki faszerowane

ZIEMNIAKI FASZEROWANE

składniki:
- ziemniaki (tyle, żeby wypełnić żaroodporną formę)
- ok 0,5kg mięsa mielonego
- 2 cebule
- 2-4 zabki czosnku
- tarty ser zółty
- 1 jajo (następnym razem dam więcej)
- sol, pieprz, tymianek
- olej

Ziemniaki obrać i wydrążyć (łyżeczką). Posolić wewnątrz i na zewnątrz. Mięso mielone wyrobić z cebulą pokrojoną w kostkę i usmażoną na oleju, z posiekanym czosnkiem, jajem i przyprawami. Farsz wkładać do ziemniaków i układać je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Resztki wydrążone z ziemniaków wymieszać z tymiankiem i wysypać na ziemniaki. Posypać żółtym serem i zapiekać pod przykryciem do miękkości ziemniaków w 180°C.


Ziemniaki faszerowane
Ziemniaki faszerowane

piątek, 03 października 2008, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/10/05 08:31:37
Super pomysł te ziemniaczki. Już sobie zapisuję do wypróbowania. Myślę, że będzie mi smakowało
-
2008/10/07 20:01:09
Mięso już mam, ziemniaczki też. Tylko małe pytanie: czy mięso w ziemniakach nie jest za bardzo suche?
-
Gość: M., aclw218.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/10/07 20:17:01
hej, tak sobie mysle, czy nie moglabys skasowac tej "ochrony" przed kopiowaniem (prawy przycisk myszki), bo po 1. utrudnia to przegladanie stron (otwieranie w kartach dokladniej), po drugie utrudnia tez skopiowanie przepisow w celu wydrukowania, a po trzecie, jakby ktos chcial cos ukrasc, to napewno da sobie rade (chociazby dlatego, ze w firefoxie nie do konca to dziala oraz zawsze jest źródło (widok - źródło strony)

a poza tym, to świetny blog ;) gratuluję i czekam na więcej przepisów.
-
2008/10/08 15:20:17
krystyna właśnie dlatego dopisałam, że następnym razem dodam więcej jajek ;) nie było bardzo suche, było naprawdę dobre, ale jednak następnym razem to poprawię ;)

M. dzięki :) chyba masz rację, jak ktoś będzie chciał to i tak sobie z poradzi...
-
Gość: pa0lka1, buy162.internetdsl.tpnet.pl
2008/10/08 19:10:51
hmm ja jestem smakoszem ziemniaków pod każdą postacią :)
-
2008/10/08 20:31:21
Ogromne dzięki za odpowiedź. Tak sobie dzisiaj główkowałam i wymyśliłam, że dodatkowo owinę ziemniaczki wędzonym boczkiem. Też już kupiłam. A może by tak mięso wymerdac z tymi wyskrobanymi resztkami ziemniaka?
-
2008/10/08 23:11:27
Takie potrawy to ja lubię ;)
-
2008/11/03 19:33:34
Zapomniałam napisac, że robiłam ziemniaczki. To nic, że trochę inaczej. Liczy się pomysł. Wyszły i pyszności i piękności. Ślubny mało z fotela nie spadł jak wkroczyłam do pokoju z talerzem pełnym nadziewanych ziemniaczków. Oczywiście z wrażenia, jakie odniósł. No, zapach też był nieziemski. Dzięki za inspirację
-
2008/11/03 19:53:38
Krystyno cieszę się, że smakowało :) Zrobiłaś z boczkiem, tak?

Ja te resztki ziemniaków wymieszałam z tymiankiem, tak jak opisałam, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby wymieszać je z mięsem
Szablon