biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Dyp z jaj i chrzanu

Kuchnia żydowska i izraelska Katarzyny PospieszyńskiejTrwa Festiwal kuchni żydowskiej. Nie mam o tej kuchni pojęcia, dlatego bardzo chciałam wziąć udział żeby się czegoś dowiedzieć. Zaczęłam skromnie od "Dypu" vel dipu z jaj i chrzanu, przy okazji spróbowałam do niego pierwszy raz macy - całkiem smaczna :) Według książki Katarzyny Pospieszyńskiej "Kuchnia żydowska i izraelska", jest to sos do maczania chętnie jedzony przez Żydów z Europy Środkowo-Wschodniej.




Dyp z jaj i chrzanu

DYP Z JAJ I CHRZANU

składniki dla 6 osób:
- 4 jaja na twardo
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 3-4 łyżki świeżo startego chrzanu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli

Jaja bardzo drobno posiekać, lekko wymieszać z pozostałymi składnikami. Przełożyć do miski, schłodzić w lodówce. Podawać ze świeżym pieczywem lub macą.


czwartek, 20 listopada 2008, adrijah
Tagi: sos

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Szablon