biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Karkówka w sosie ogórkowo-pomidorowym

15:40 - Mama oznajmia mi, że dopadła ją niemoc (ból głowy), więc powinnam mieć jakiś pomysł na obiad. A tak przy okazji to rozmroziła karczek. Nie żebym miała zdążyć na 17:09 na pociąg, ale spoko.. Szybki przegląd listy "Must Try" i jest! olśnienie! Wielkie Żarcie mnie ratuje. Akurat wszystkie składniki są w domu, więc biorę się do roboty. Wzięłam wszystkiego mniej, ale podaję oryginalny przepis. Żeby było szybciej Tatę poprosiłam żeby mi rozbił kotlety i wysłałam Go do sklepu po frytki. Wstawiłam wszystko do piekarnika o 16:12. Zdążyłam na pociąg pół godziny później, ale za to przed wyjściem rodzinka miała smaczny obiad :) 
Tak było za pierwszym razem, teraz jest to u nas danie niemal obowiązkowe na rodzinnych świątecznych obiadach, bo przygotowuje się je szybko i łatwo, a każdemu smakuje. Ja poszłam nawet o krok dalej i do jego przygotowania używam teraz wolnowaru, tylko lekko zagęszczam sos. Mięso z niego dosłownie rozpływa się w ustach! 



KARKÓWKA W SOSIE OGÓRKOWO-POMIDOROWYM

składniki:
- 1,5 kg karkówki
- 1 średni słoik ogórków konserwowych
- 3 cebule
- 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, słodka papryka
- 0,5 łyżeczki cukru

Karkówkę pokroić w plastry, rozbić, posolić, popieprzyć, posypać słodką papryką. Obsmażyć z obydwu stron - ok 3 min. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym w następującej kolejności:
1. karkówka
2. ogórki pokrojone w plastry
3. cebula w talarki
Wodę z ogórków wymieszać z przecierem pomidorowym oraz odrobiną cukru (ewentualnie doprawić solą i pieprzem) i zalać całość. Jeżeli nie zakryje całości lub zalewa jest zbyt octowa, uzupełnić odrobiną wody (ja uzupełniłam). Piec 1 godzinę w zamkniętym naczyniu w 200°C lub 6h na high w wolnowarze, z 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. 

niedziela, 16 listopada 2008, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/11/16 22:24:40
Toś się uwinęła szybko ;) Nawet zdjęcie popełniła :D

pozdrówka!
-
2008/11/17 01:21:24
tak z rozpędu ;)

ale za to jadłam w takim tempie, że zaczynam się bać wrzodów :P
-
2008/11/17 03:05:00
heh ;)
-
Gość: kris, *.adsl.inetia.pl
2011/06/03 09:45:26
Zrobiłem wg tego przepisu z pewnymi modyfikacjami:
* Zamiast ogórków dałem cukinię konserwową - IMHO z korzyścią dla koloru.
* Najpierw podpiekłem mięso i warzywa bez sosu, a dopiero potem dolałem "fazę płynną" - mięso wyszło superkruche.
* Dołożyłem do sosu zgniecionego czosnku - optymalna ilość to 2-4 ząbki, w zależności od mocy zalewy z pikli (im słabsza, tym mniej).
Szablon