biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Advocatowe ciasto na zimno

Jakoś nie ciągnie mnie ostatnio do słodyczy. Właściwie chyba nikt w domu nie ma na nie za bardzo ochoty, w końcu za chwilę święta. I właśnie tuż przed nimi są imieniny Taty. Dlatego zmobilizowałam się i zrobiłam mu "ciasto". Miało być już na moje imieniny, ale wtedy nie wyszło ;) poza tym Tata jest prawie imiennikiem ;)
Przepis wypatrzyłam któregoś pięknego dnia na Cinie.
Ciasto jest dosyć mocne, wyraźnie czuć w nim adwokata, ale jest super :)
Aha, i przydatny przelicznik:
1,5 łyżeczki agaru = 2 płatki żelatyny = 1 łyżka żelatyny w proszku

Advocatowe ciasto na zimno

Advocatowe ciasto na zimno
Advocatowe ciasto na zimno

Dla mnie święta właściwie zaczynają się od Imienin Taty, więc kilka dni wcześniej ;) Poza tym ciasto wygląda na tyle elegancko i świątecznie, że nadaje się idealnie na wigilijny deser.

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

EDIT - 5 marca 2010:
Zostałam poproszona o zrobienia ciasta-prezentu na urodziny Moniki, do której się wybieraliśmy. Oczywiście musiało paść na to ciasto :) w ostatniej chwili jeszcze tworzyliśmy czekoladowy napis ;)
Pomijam fakt, że ciasto jakieś 30 sekund po wręczeniu go do rąk jubilatki, wylądowało na podłodze (nie otwiera się obręczy tortownicy nie trzymając ciasta od spodu no!), ale i tak je zjedliśmy :D



Nowszą wersję z poprawionym przepisem znajdziecie po kliknięciu w poniższe zdjęcie

adwokatowe ciasto na zimno


piątek, 19 grudnia 2008, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/12/19 21:40:08
Wspaniale się prezentuje.... bardzo wykwintne i świąteczne dla wyjątkowych gości :)
Jestem pod dużym wrażeniem.
BRAVO ! ! !
-
2008/12/19 22:16:56
Dziękuję :)
Nie do końca mi wyszło, bo biszkopt mi zrobił psikuja i się skurczył "odsuwając się" od brzegów formy, przez co masa spłynęła i jeszcze nie udało mi się usypać okręgu z czekolady, ale i tak jest smaczne :]
-
Gość: RosesAreRed, *.aster.pl
2008/12/20 00:17:38
Nadal mi slinka leci jak patrze na fotki tego ciasta :D Wyglada apetycznie. A biszkopcikiem sie nie martw, gdybys nie powiedziala to bym nie zauwazyla :)
-
2008/12/20 04:33:55
Mimo tego co piszesz czyli, że biszkopt Ci się skurczył uważam, że ciasto wyszło Ci pięknie!! Brawo!!
-
2008/12/20 17:24:14
Tez uwazam ze ladnie wyszedl, bardzo ciekawi mnie smak tego ciasteczka. :)
-
2008/12/20 22:56:25
dziękuję Wam :)

Notme smakuje ciekawie ;) jesli lubisz ajerkoniak, musisz koniecznie spróbować :)
-
2008/12/20 23:18:51
Wygląda pięknie! :))
-
2008/12/21 17:50:30
dziękuję :)
-
Gość: .agatka., *.chello.pl
2008/12/21 18:34:29
Ładddnnnnnnnnneeeeeeeeee :)
-
Gość: magdak50, *.centertel.pl
2008/12/22 10:03:41
Mam wielką ochotę, aby upiec to ciasto. Powiedz tylko, proszę po co to 500ml śmietanki. Tylko do ewentualnej dekoracji?
-
2008/12/22 13:39:33
Nie do dekoracji, z ubitą śmietaną jest wymieszany ajerkoniak i żelatyna - to ta jaśniejsza warstwa ;)
-
2008/12/22 14:09:48
ślicznie ci wyszło - bardzo dobre ciacho :)
-
2008/12/27 11:54:56
Wygląda przepięknie!!! Gratuluję :)
-
2008/12/29 21:52:11
zapisuję ciasto w ulubionych. Pysznie wygląda:)
-
2008/12/30 12:42:37
Piękne ciasto! Rany, od dawna obiecuję sobie zrobienie czegoś takiego, po Twoich zdjęciach zdecydowanie już nie wytrzymam i wreszcie zrobię! :)
-
2008/12/30 15:03:40
Jaaakie ono okazałe;)!
Pozdrowionka.
-
2008/12/30 15:45:40
dziękować dziękować :]

i wygląda i smakuje pysznie :) naprawdę :) aż trudno uwierzyć, że jest takie łatwe
-
2009/01/12 22:08:08
Witam! Prosze o podanie ile zelentyny nalezy polaczyc z masa advokatowa, ale dodac do polewy advokatowej.Dziekuje -IJ
-
2009/01/12 22:37:40
zdecydowanie za szybko to pisałam, bo zapomniałam o tym, przepraszam

do masy idzie 9 płatkó żelatyny (4,5 łyżki), a do polewy 3 blaty (1,5 łyżki)
-
2009/02/22 10:51:51
och... wygląda niesamowicie... !!! :)
-
2009/02/26 22:45:21
Brawo, brawo !!! :) poproszę o jeden kawałek :)))
-
2009/03/05 13:43:00
Natrafiłam na Twój tort przez przypadek, oglądając e-księge "Kuchni Swiątecznej" i tak się składa ,że akurat ostatnio tez zrobiłam ten torcik;))) Torcik jest wspaniały , wszyscy są nim zachwyceni, fajnie go udekorowałaś:) Pozdrawiam:)
-
Gość: , *.toya.net.pl
2011/05/16 22:07:26
super , tylko prosze o podpowiedz gdzie mozna kupic te rurki ??,nabrałam wielkiej chęci na to ciasto , w sobotę zabieram się za nie :))
-
2011/05/16 22:16:01
W Lidlu, tak jak napisałam w składnikach :) i podobno w Biedronce
-
Gość: AgnieSzka, *.olsztyn.vectranet.pl
2011/08/09 17:15:14
Niestety jest bląd w przepisie:(Złapałam sie dopiero na tym jak już włożyłam ciasto po raz 1- szy do lodowki. Ile dodać żelatyny do bitej smietany , ajerkoniaku i masy????.Co oznacza linijkę niżej ,,resztę żelatyny". a tak ogólnie to przepis świetny ciasto wspaniałe
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/10 21:18:00
smaczne
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/09 18:41:46
krem sie zwazył i smakowo tez kiepskie
-
2012/11/10 18:15:50
Jak krem się zwarzył to nic dziwnego, że w smaku było kiepskie ;) mogło się tak stać przez różne temperatury składników
Szablon