biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak z cytryną po kopenhasku

Szczerze mówiąc bardziej w tym przepisie zainteresował mnie ajvar (bo wcześniej go nie jadłam i chciałam spróbować) niż połączenie kurczaka z cytryną ;) Po kopenhasku, bo Mała_Mi miała przyjemność jeść takiego w Kopenhadze. Zaczynam mieć ochotę na wycieczkę do Danii :) Prawdopodobnie nie jest to tradycyjne danie kuchni duńskiej, ale można powiedzieć, że dołączyłam do zabawy Ireny i Andrzeja pt. Widelcem po Europie, bo w tym tygodniu "odwiedzają" właśnie Danię :)

kurczak z cytryną po kopenhasku redandpale.blox.pl

KURCZAK Z CYTRYNĄ PO KOPENHASKU

składniki:
- pół kajzerki (kromka)
- masło
- minikostka Knorr: czosnek
- szczypta bazylii
- łyżka majonezu
- liście sałaty lodowej
- plasterek źółtego sera
- pierś z kurczaka
- kilka kropli sosu sojowego
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pół cytryny
- pół łyżeczki cukru
- łyżka ajvaru (u mnie łagodny)

Kromkę bułki posmarować masłem, posypać pokruszoną kostką czosnkową i bazylią. Zapiekać w piekarniku do zrumienienia. Gdy się zrumieni, posmarować majonezem, ułożyć sałatę i plasterek sera. W tym czasie pierś z kurczaka lekko rozbić, skropić sosem sojowym i posypać słodką papryką. Usmażyć na patelni grillowej z obu stron. W tym czasie obrać cytrynę, miąższ pokroić w kostkę, pozbyć się pestek, zasypać cukrem i odstawić. Usmażonego kurczaka ułożyć na plasterku sera, na nim rozłożyć cytrynę. Na koniec dodać na wierzch trochę ajvaru.


poniedziałek, 05 stycznia 2009, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/01/05 19:29:06
Oo fajne,fajne:D!
-
Gość: Bunia-Babciagramolka, *.cable.smsnet.pl
2009/01/05 19:59:47
Fantastyczne .Muszę zrobić .Podaj proszę jaki Ajwar użyłaś ? Nie kupowałam dotychczas i nie wiem jaki warto kupić .Pozdrawiam
-
2009/01/05 22:22:46
Podravka (ta od Vegety) ma w ofercie 2 rodzaje ajvaru, ja wzięłam łagodny www.podravka.pl/ajvar_l2.html
-
2009/01/06 10:53:13
Bardzo się cieszę, że Ci smakowało! :)
Mnie połączenie cytryny z kurczakiem niezwykle pozytywnie zaskoczyło. Przyznam, że bardzo mi ten smak odpowiada, dlatego pomysł ten uważam za jedną z cenniejszych "rzeczy", jakie przywiozłam z Kopenhagi ;)
Mi
passionfruit.blox.pl
-
2009/01/06 10:59:15
Ajvar to gesty sos z papryki, pomidorow i baklazana. Stosowany jako dodatek do roznych potraw (na zimno jak i na cieplo). Raczej z kuchni chorwackiej niż duńskiej.
-
2009/01/06 11:24:45
Acia ja to wszystko wiem, ale skoro takie danie Mi jadła w Kopenhadze, to widać i w Danii się używa ajvaru
-
2009/01/06 18:59:17
Nie powiem, nie powiem... Pożarłabym!
-
2009/01/08 06:26:16
No proszę szkoda, że nie wiedziałem, że byłaś w tym samym czasie w Danii co my, bo można by wtedy zorganizować na szybko jakąś imprezkę;-) Co do ajvaru to ja przeglądając duńskie przepisy się z nim osobiście nie spotkałem, ale to, że jest popularny w kuchni chorwackiej nie oznacza, że nie może być stosowany w kuchni innego narodu. Np. Norwegowie doprawiają kotleciki mięsne imbirem i wcale nie przeszkodziło to w tym, że stały ich daniem narodowym. Pozdrawiam!
Szablon