biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta czekoladowo-kajmakowa

Użyłam formy o średnicy 25cm, ale za pierwszym razem z kumpelami robiłyśmy w dużo większej i wyszła płaska, ale równie pyszna tarta :) Ja uznałam, że to fajne ciasto zamiast tortu i sprawdza się :) Tym razem odrobinę zmieniłam masę kajmakową, ponieważ nie dostałam krówkowego gotowanego mleka skondensowanego, tylko czekoladowe. Jednak trzeba było dać wg przepisu 2 tabliczki czekolady, bo bez tej jednej odrobinę się masa rozpływała, ale nie jakoś tragicznie ;) Oryginalny przepis pochodzi oczywiście z Kwestii Smaku. Zdjęć w przekroju brak, bo ciasto przejechało się ze świeczką zamknięte w pudełku i jak dojechało na miejsce, przypomniało mi się, że aparatu nie wzięłam. Może jeszcze kiedyś nadrobię ;)

 tarta czekoladowo kajmakowa

TARTA CZEKOLADOWO - KAJMAKOWA

składniki:

Spód:
- 1 opakowanie herbatników Digestive (225 g) np. LU
- 70 g masła, roztopionego
- 1 tabliczka ciemnej czekolady (100 g), rozpuszczonej
Masa kajmakowa z czekoladą:
- 1 tabliczka ciemnej czekolady (100 g)
- 1 puszka ugotowanego mleka skondensowanego czekoladowego
- garść orzechów włoskich
Bita śmietana z bananami:
- 4 banany
- sok z 1 cytryny
- 300ml bardzo zimnej śmietanki kremówki
- 2-3 łyżki kakao

Spód: Herbatniki włożyć do miski i bardzo dokładnie pokruszyć (np. tłuczkiem). Masło roztopić razem z czekoladą (w kąpieli wodnej lub na bardzo wolnym ogniu w rondelku z grubym dnem), następnie wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Dno i boki formy wyłożyć powstałą masą, przyciskając ją wypukłą częścią łyżki. Wstawić do lodówki.
Masa kajmakowa z czekoladą: Roztopić czekoladę i wymieszać z ugotowanym mlekiem skondensowanym i posiekanymi orzechami włoskimi. Masę wyłożyć na spód z herbatników i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Bita śmietana z bananami: Banany obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem z cytryny. Śmietankę kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę i wymieszać z połową ilości bananów, wyłożyć na warstwę masy kajmakowej. Udekorować pozostałymi bananami i posypać kakao przez sitko bezpośrednio na deser. Przechowywać w lodówce.

wtorek, 17 marca 2009, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/03/17 15:24:17
czekolada
kajmak
i banany
tyle radości
i pyszności
w jednym cieście!

musi byc cudne.. :-)
-
2009/03/17 16:18:27
uwielbiam tarty, uwielbiam kajmak
-
2009/03/17 18:54:18
robiłam. potwierdzam że jest PYSZNE!
-
2009/03/17 22:16:04
Ale rozupsta, mniam!:)) Pyszniutko wygląda!:)
-
2009/03/18 15:35:01
No,no ale bomba!:D
-
2009/03/21 19:26:41
oj tak, rozpusta to idealne słowo :D
Szablon