biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Nocne drożdżowe dla leniwych i zapracowanych

Wiem, że ostatnio pojawiają się same słodkości, ale reszta tego, co ostatnio robię albo jest już na blogu, albo Mama przejmuje inicjatywę w kuchni.
To ciasto zrobiłam na razie na próbę, bo znalazłam je na Cinie i chciałam je upiec na sylwestra i wziąć ze sobą :) Sprawdziło się i właśnie robi się (praktycznie samo) drugie :) Wczoraj wieczorem wsypałam składniki do miski, przykryłam i postawiłam obok grzejnika. Dzisiaj po śniadaniu dosypałam resztę, przemieszałam, odstawiłam do wyrośnięcia, w tym czasie zrobiłam kruszonkę i upiekłam, gotowe. Jest tak proste, że może nawet uda mi się Mamę przekonać żeby spróbowała upiec, bo jeszcze żadne drożdżowe nigdy Jej się nie udało. A to jest pyszne, więc myślę, że się skusi :)


NOCNE DROŻDŻOWE DLA LENIWYCH I ZAPRACOWANYCH

składniki na blachę 21,5 x 26cm (wysokość ciasta 6cm):
Wieczorem
- 1 szkl cukru
- 5 dkg drożdży (u mnie paczka instant)
- 3 rozbełtane jajka
- 1/2 szkl oleju
- 1 szkl mleka
Rano następnego dnia
- 1/2 kg mąki pszennej
- szczypta soli
+ kruszonka

Wieczorem wszystkie składniki włożyć do miski. Zachować kolejność: na dno cukier, na to pokruszone drożdże. rozbełtane jajka, olej i mleko. Pozostawić na noc (nie wolno mieszać). Przykryć folią i zostawić do rana.
Na drugi dzień dosypać 1/2 kg przesianej mąki i szczyptę soli. Wymieszać dokładnie łyżką do połączenia się wszystkich składników, wlać do formy (u mnie wysmarowanej odrobiną oliwy i obsypanej mąką) i odstawić. Zrobić kruszonkę. W tym czasie ciasto trochę podrośnie. Włożyć do zimnego piekarnika i piec około 1 godziny w 170°C.


Nocne drożdżowe dla leniwych i zapracowanych

Kuchnia Świąteczna 2009



07.02.2010:
Upiekłam jeszcze raz :) Na 'proszony' obiad :) W tortownicy o średnicy 26cm. Pięknie wyrosło i w ogóle znowu było super :)

Nocne drożdżowe dla leniwych i zapracowanych
wtorek, 29 grudnia 2009, adrijah
Tagi: ciasta

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/12/29 18:35:43
Do zimnego piekarnika? Spróbuję bo jestem i leniwa i zapracowana... :D
-
2009/12/29 18:43:45
Świetna drożdżówa! UwielbiaM!:)
-
2009/12/29 18:57:57
Pinkcake tak, do zimnego :) sama nie wierzyłam, że coś z tego będzie, ale spróbowałam i ciasto wyszło tak dobre, że połowa zniknęła jeszcze ciepła :)

Majana ja też już uwielbiam :D
-
2009/12/29 20:06:28
ciekawy przepis na drożdżowe , przepis zapisany :-)
-
2009/12/29 22:13:06
Naprawdę wygląda na bardzo proste! A jako że należę do miłośniczki drożdżaków (właściwie... czego ja nie jestem miłośniczką ze słodkości? ;P), to zapisuję i odkładam na przyszłość.

Pozdrawiam!
-
2009/12/31 11:57:45
Nigdy nie widziałam tak łatwego przepisu na drożdżowe :) u mnie wciąż dojadamy ciasta ze świąt - jak co roku zostały nam gigantyczne ilości ;)
-
2009/12/31 16:45:54
Wspaniałego Nowego Roku!:))
-
2012/03/29 17:49:35
witam...czy mleko i olej ma być letnie?
-
2012/03/29 18:59:02
Ziutula w sensie podgrzane? Nie. Ja zawsze daję mleko z lodówki. Oleju nie trzymam w lodówce, więc ma temperaturę pokojową.
-
Gość: kinga, *.ip94.fastwebnet.it
2015/02/12 16:38:16
Witam.Czy zamiast kruszonki mozna dac jakies owoce? np z puszki ananasy lub mrozone owoce lesne? ( jesli mrozonki mozna dodac to czy wczesniej rozmrozic?)
-
2015/02/12 16:48:57
Kinga oczywiście, tylko nie za dużo, bo jak puszczą za dużo soków, to może się to skończyć zakalcem. Ja do ciast dodaję nierozmrożone owoce, bo inaczej zostają takie wysuszone "kapcie", a nie owoce na cieście ;)
-
Gość: kinga, *.ip94.fastwebnet.it
2015/02/13 16:35:04
Witam.Dziekuje za odpowiedz.Musze koniecznie sprobowac ten przepis bo nie trzeba czekac na wyrastanie ciasta-a z tym mam zawsze klopot.(jakos ciasto drozdzowe mnie nie lubi) Ide zaszalec w kuchni.Pozdrawiam.Kinga
-
Gość: kinga, *.ip94.fastwebnet.it
2015/02/13 17:10:53
Jeszcze raz witam.Mam jeszcze pytanie-czy taka metoda "na leniwca" mozna zrobic np. cebulaki (uwielbiam) lub drozdzowki z owocami w srodku?
-
Gość: kinga, *.ip94.fastwebnet.it
2015/02/13 17:20:56
I jeszcze jedno pytanie-ile to jest paczka drozdzy instant? mam rozne i w jednej jest 7g,a w drugiej 8g
-
2015/02/13 19:07:14
Kinga z cebulakami i innymi drożdżowymi bułeczkami z tego przepisu może być problem, bo ciasto, które się wstawia do piekarnika jest gęste, ale lejące, nie trzyma kształtu, więc musi być w foremce. Moja paczka drożdży to zawsze 7g.
-
Gość: kinga, *.ip94.fastwebnet.it
2015/02/14 18:51:22
Upieklam!!! hurrraaaa-wyroslo i jest super.Pierwszy raz drozdzowe mi wyroslo-pekam z dumy i radosci.Dodalam rodzynek,a kruszonke zrobilam pol na pol make z mielonymi orzechami.Teraz musze sprobowac z jakimis owocami,zeby nie bylo za suche i troche wiecej cukru (moj M lubi slodsze)Bardzo dziekuje za super przepis-teraz juz na stale w moim cukierniczym repertuarze.Serdecznie pozdrawiam.K
-
2015/02/14 20:33:44
Kinga bardzo się cieszę, że się udało :) orzechowa kruszonka brzmi przepysznie, koniecznie muszę spróbować! Życzę dalszych sukcesów (nie tylko) w kuchni :)
-
Gość: kinga, *.ip97.fastwebnet.it
2015/04/21 19:48:37
Witam.To znowu ja po dluzszym czasie.Znowu pytam o takie latwe drozdzowe,ale na slono (wczesniej pytalam o cebulaki i juz wiem,ze to inny rodzaj ciasta-takie geste) ale znalazlam przepis na DROZDZOWE CIASTO CEBULOWE i to ciasto jest takiego rodzaju jak to powyzej tylko slone,bardzo chcialabym je upiec a normalna metoda to jak zwykle mi nie wyrosnie,albo jakas inna zaraza sie przytrafi .Moze wymyslilaby pani takiego "gotowca" ale na slono? Pozdrawiam
-
2015/04/21 21:17:21
Kinga a mogłabyś mi podesłać przepis na ciasto, które chciałabyś upiec? może być na maila (adrijah(at)gazeta.pl), a ja spróbuję coś wykombinować, ok? :)
-
Gość: kinga, *.ip97.fastwebnet.it
2015/04/22 12:33:32
Witam przeslalam przepis na CIASTO CEBULOWE na podany adres.Pozdrawiam.
-
Gość: kinga, 93.48.115.*
2015/05/09 17:15:54
Witam.Chcialam zapytac jak przebigl eksperyment na NOCNE DROZDZOWE NA SLONO? ciekawa jestem czy udalo sie pani cos wykombinowac w tej materii.Pozdrawiam.K
-
2015/05/09 18:11:39
Przepraszam, jeszcze nie próbowałam. Wisi cały czas na początku listy Must try, ale nie miałam kiedy się za to zabrać. Spróbuję pokombinować w przyszłym tygodniu
-
Gość: kinga, 93.48.115.*
2015/05/10 19:03:36
Nic nie szkodzi,tak z ciekawosci zapytalam.Bede czekac cierpliwie,bo mi zalezy.Serdecznie pozdrawiam
-
2015/05/22 12:14:57
Wygląda na to, że nieprędko będę mogła spróbować. Rozchorowałam się i od jakiegoś czasu nie mam smaku :( Teraz wszelkie próby miajają się z celem :(
-
Gość: kinga, *.ip101.fastwebnet.it
2015/05/22 21:14:45
Ojej! To zycze pani powrotu do zdrowia,sil i "wzmocnionych" kubkow smakowych.Prosze spokojnie sie kurowac-zaczekam cierpliwie i dziekuje za wiadomosc.Ja tu co jakis czas sobie "kukne" Serdecznie pozdrawiam.Kinga
-
Gość: PataJe, *.skleporion.net
2017/06/10 12:36:09
Bardzo dobre ciacho, dzisiaj upiekłam na mleku roślinnym, bo mąż nie może krowiego i wyszło super :) na górę poszedł rabarbar i mrożone jagody.
Szablon