biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Cukiniowe tagliatelle z kurczakiem (Dukan)

Po zupce przyszedł czas na danie główne, czyli improwizację. Początkowo miało to być dla wszystkich (poza mną) syte danie z makaronem (penne), ale ostatecznie nikt nie jadł z makaronem i jeszcze zostałam za to pochwalona :] miło :] i cały obiad okazał się syty.

Cukiniowe tagliatelle z kurczakiem (Dukan)


CUKINIOWE TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM
(Dukan, faza II PW)

składniki dla 3-4 osób:
- 2 cukinie (spore)
- podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka majeranku
- 3 łyżki ketchupu (bez cukru)

Kurczaka oczyścić, pokroić w paski wielkości penne. Cebulę drobno posiekać, przecisnąć lub pokroić czosnek, wrzucić do kurczaka, zalać sosem sojowym, wymieszać dokładnie i odstawić (Ja w tym czasie zrobiłam zupę). Cukinie umyć, przekroić na pół i pokroić w paski obieraczką do warzyw. Zagotować wodę, lekko osolić i podgotować kilka minut cukinię, po czym odcedzić. Marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Usmażyć dobrze kurczaka w marynacie, zdjąć z patelni, wrzucić marchewkę, posypać ją majerankiem, wymieszać i chwilę podsmażać. Dorzucić kurczaka, polać ketchupem i bardzo dokładnie wymieszać. Podawać razem z cukinią.

sobota, 24 kwietnia 2010, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/04/24 06:27:09
Pysznie wygląda to danie:)
-
2010/04/24 06:51:59
Wow, swietny pomysł z tym tagiatelle z cukini. Na pewno tego lata będę z niego korzystać :)
-
2010/04/24 06:57:53
Straaasznie apetyczne danie:)
-
2010/04/24 10:32:49
Pyszniutko wygląda ! :))
A ja ostatnio robiłam pieczone udka , które proponowałaś niedawno u siebie, bardzo mi smakowały:))

Pozdrawiam.
-
Gość: Amy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/04/24 12:39:59
widziałam ten pomysł na cinie, super sprawa;) cukinia jest świetna
-
2010/04/24 15:43:01
Atina, Wiosenka dziękuję :)

Bee polecam :) tylko ważne żeby nie rozgotować cukinii, bo się będzie rozpadać, właściwie to wystarczy ją zblanszować

Majana super :D bardzo się cieszę, że spróbowałaś :) i że smakowały oczywiście :)

Amy fakt, Ilona często takie robi, ale ja też już kiedyś tego próbowałam z resztką farszu z pieczonej cukinii. Z resztą trochę właśnie na tamtym przepisie się opierałam.
-
2010/04/24 16:05:25
po prostu SWIETNE, zreszta jak zawsze w Twoim wykonaniu;*
-
2010/04/24 16:10:07
a tak się bałeś moich eksperymentów :)
-
2010/04/25 16:38:43
o rany wygląda pysznie i jakie cudne kolory...;)
-
2010/04/26 00:11:04
Izaa w końcu wiosna ;)
-
Gość: ofca, 109.243.69.*
2010/09/18 15:46:36
od 10 dni jesteśmy z mężem na diecie, już widać fajne efekty!! dziś mamy dzień PW, wiec zrobiłam na obiad to danie i oboje zajadaliśmy się, aż się uszy trzęsły! :) szybko się przygotowuje i smakuje rewelacyjnie!!!!
-
Gość: Skrzato, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/31 15:00:12
REWELACJA! Wspaniałe danie, słodycz marchewki bosko współgra z cukinią, którą ja ugotowałam na parze. Gorąco polecam i gratuluję!
Szablon