biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Indyk a'la Cevapcici (Dukan)

Bardzo a'la ;) Po pierwsze nie to mięso (powinna być baranina, wołowina i wieprzowina), po drugie inny kształt (powinny być podłużne cienkie kiełbaski), po trzecie moja własna improwizowana mieszanka przypraw, po czwarte nie grillowane, a pieczone w piekarniku. Ale za to idealne na imprezę (na którą je wzięłam) i pyszne. Koniecznie je powtórzę z większej ilości mięsa. Nieźle by się komponowały z sosem tzatziki.

Indyk a'la Cevapcici (Dukan)

INDYK A'LA CEVAPCICI
(Dukan, faza I)

składniki na 18 kotlecików o śr. ~5cm:
- 0,5kg mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 2 łyżki otrębów żytnich
- przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, oregano, czosnek, lubczyk

Mięso z dodatkami dokładnie wyrobić, Uformować duże kulki lub nakładać porcje łyżką bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik z górną grzałką do 200°C i piecz 10 minut, obrócić i dopiekać kolejne 10 minut.

niedziela, 25 kwietnia 2010, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/04/26 06:42:59
Wyglądają przepysznie te kuleczki ! :))) Lubię mięso indycze i kurczaczkowe, a baraniny nigdy nie jadłam, więc pewnie też zrobiłabym z indyka , tak jak Ty :))
-
2010/04/26 07:33:52
wyglądają cudnie mam nadzieję zrobić je niedługo :)
-
2010/04/26 09:32:51
też sobie myślę, że maczane w jakimś sosiku/dipie byłyby pyszne.
-
2010/04/26 22:00:15
Majana też nie jadłam baraniny, ale jak spróbowałam wersji indyczej, ani trochę nie żałuję, że nie trzymałam się oryginału :P

Dyrdymalki a pochwalisz się? :)

Ugotujmy same też są ;) o dziwo nie były w ogóle suche, a tego się bałam. Ale z sosem też byłyby fajne
-
Gość: Katarzyna, *.gorzow.mm.pl
2010/05/14 07:36:57
Wczorajszy dzień był klopsikowy.Przyznajemy Ci za nie kuchennego Nobla.Są wspaniałe-dziękujemy.
-
2010/05/14 11:46:01
dziękuję :) nawet nie wiesz jak się cieszę :D
-
Gość: Avi, *.ssp.dialog.net.pl
2010/06/17 17:21:33
Właśnie siedzą w piekarniku , mmm już nie mogę się doczekać :D Skoro Ty polecasz to pewnie są rewelacyjne .
-
Gość: Julia, *.internetdsl.tpnet.pl
2010/10/15 15:34:59
U mnie były dzisiaj na obiad- pychota! Tez uzyłam mielonki indyczej i kotleciki wyszy dosyc tłuste... jestem na dukanie i teraz mam wyrzuty sumienia :)
-
2010/10/15 18:47:13
Avi dziękuję za zaufanie :) mam nadzieję, że się nie zawiodłaś :)

Julio nie miej wyrzutów sumienia, jak raz na jakiś czas trafi Ci się tłustsze mięso, to nic się nie stanie. Ja na ogół kupuję mięso z indyka z zawartością tłuszczu poniżej 10% (Indykpol np ma 7% tł)
Szablon