biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak z cukinią i papryką (Dukan)

Na zakupach do koszyka trafiły piersi z kurczaka, cukinia i papryka. Bo tak. Kombinowanie co z tego zrobić zaczęło się dopiero później, ale wyszło prosto i bardzo smacznie :) Ł., który nas akurat odwiedził i załapał się na obiadokolację, nawet pochwalił :) i nazwał danie "Cebulowo paprykowo o kurczę" :D


KURCZAK Z CUKINIĄ I PAPRYKĄ
(Dukan, faza II PW)

składniki na 2-3 porcje:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 średniej czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- jasny sos sojowy (ok. 1 łyżki)
- średnia cukinia
- czerwona papryka
- kilka kropli oleju + ręcznik papierowy

Kurczaka oczyścić, pokroić w paski, wymieszać z przyprawami i odstawić w chłodne miejsce (u mnie na ponad 2h). Cukinię i paprykę umyć, pokroić w cienkie długie paski (można to zrobić obieraczką do warzyw). Zagotować wodę z odrobiną soli. Wrzucić warzywa i podgotować 2-3 minuty, odcedzić i zalać zimną wodą. W tym samym czasie na rozgrzanej, przetartej olejem patelni smażyć partiami kurczaka do zrumienienia. Podawać razem.

sobota, 15 maja 2010, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/05/15 15:22:56
taką papryką potrafię się zajadać bez opamiętania :)
-
2010/05/15 15:44:59
nazwa jest najfajniejsza :-)
-
2010/05/15 16:36:30
Wygląda przepysznie!:)
Szablon