biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Panierowany otrębowy kurczak (Dukan)

Phk. nie lubi nabiału, więc nie jest za szczęśliwy jak widzi, że znowu jem coś z twarogiem czy jogurtem. Ostatnio poprosił żebym zrobiła znowu coś NORMALNEGO, żeby mógł mnie odwiedzić i ze mną zjeść coś dobrego. Z tej okazji zaprosiłam go na wczoraj na obiad/kolację żeby pokazać, że nie wszystko musi być z nabiałem. Ciężko mi było, bo akurat byłam na samych proteinach, ale wytrwałam bez warzyw (dziś nadrabiam :)
Jak już miałam przygotowanego kurczaka do smażenia, Phk. stwierdził, że fajnie ta chińszczyzna wygląda :D bo faktycznie surowe kawałki wyglądały trochę jakby były w sezamie :)

Ja trochę zmodyfikowałam oryginalną wersję, której wcześniej próbowałam i jednak tym razem wyszło nieco gorzej, o dziwo piersi były soczystsze.


PANIEROWANY OTRĘBOWY KURCZAK
(Dukan, faza I)

składniki dla 2-3 osób:
- ok 1/2 szkl otrębów owsianych
- ok 1/3 szkl otrębów pszennych (u mnie żytnie)
- pierś z kurczaka (u mnie 4 filety z udek)
- 2 jajka
- przyprawy: sól czosnkowo-ziołowa, pieprz, papryka ostra i słodka

Kawałki kurczaka oczyścić, rozbić lub pokroić na małe kawałki. Otręby zmielić lub trochę rozetrzeć w moździerzu. Jajko roztrzepać przyprawami. Dobrze rozgrzać teflonową patelnię. Obtoczyć każdy kawałek kurczaka najpierw w otrębach, potem w jajku. Smażyć ze wszystkich stron, najlepiej pod przykryciem, do zrumienienia.

środa, 12 maja 2010, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/05/12 21:22:42
w otrębach jeszcze nie robiłam, ani nie jadłam, ale na pewno to się zmieni :)
-
2010/05/12 21:34:47
ooo to ja wiem na co czeka filet z indyka u mnie w lodówce ;)
-
2010/05/12 22:38:33
Smakowicie wygląda, muszę spróbować !
-
2010/05/13 00:27:04
mrrr:)super smaczne!
-
2010/05/13 06:43:05
I znowu mi sie podoba!:))
-
2010/05/13 10:05:24
ja mam na odwrót. od mięsa wolę nabiał ((:
-
2010/05/14 12:03:58
Mydelicious a polecam, polecam :) ja ogólnie nie przepadam za standardową panierką, wolę mięcha w ogóle bez tej otoczki, ale skoro muszę jeść codziennie otręby, to czemu by ich nie wykorzystać właśnie w ten sposób? :)

Dyrdymalki doczekał się? :)

Grazyna dziękuję :) i polecam

Phk :)

Majana to super :D

Ugotujmy ja przed dietą też tak miałam, dlatego trochę byłam przerażona tym, że muszę jeść głównie mięso. Ale teraz już wiem ile nabiał ma węglowodanów i że mięso dużo lepiej się sprawdza w kwestii odchudzania i dzięki temu zrzuciłam już 10kg, czego nie osiągnęłabym opierając dietę głównie na nabiale. Poza tym jak już wspominałam wcześniej, dopiero teraz odkrywam na ile smacznych sposobów można przygotować chociażby kurczaka :)
-
2010/09/16 16:52:22
Zrobiłam, udało się, wygląda to łądnie i estetycznie :) Panierka nie odpadła, nie miałam z nią najmniejszego problemu. Na talerzu każdy z kotlecików polałam łyżeczką jogurtu i odrobiną papryki ala pesto. Na pewno zrobię je jeszcze nie raz :)
Szablon