biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik cynamonowy (Dukan)

Trochę się spieszyłam i nie doczytałam w przepisie co zrobić żeby sernik równo opadł (okroić brzegi zaraz po wyciągnięciu gorącego z piekarnika), dlatego po pięknym wyrośnięciu mojego zostały same brzegi ;) Tak jak ja nie przepadam za sernikami, szczególnie pieczonymi, tak ten mi wyjątkowo przypadł do gustu. Jakbym mogła, to bym usiadła i zjadła cały na raz. Teoretycznie mogę, bo nie ma żadnych składników, których racja dzienna jest ograniczona ;) ale bez przesady. Jest niesamowicie wilgotny, puszysty, nieprzesłodzony i ładnie, cynamonowo pachnie. Normalnie na diecie Dukana polubiłam serniki :D


SERNIK CYNAMONOWY
(Dukan, faza II P)

składniki na tortownicę o śr. 26cm
- 1kg odtłuszczonego sera na sernik (u mnie Aro w wiaderku 4% tł.)
- 6 jajek
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 płaskich łyżek słodzika do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli

Białka ubić z solą. W oddzielnej misce żółtka zmiksować ze słodzikiem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać ser i wszystko zmiksować. Wmieszać delikatnie pianę z białek. Przelać do silikonowej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 1h w temp. 170-180°C.



niedziela, 16 maja 2010, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/05/16 17:09:58
zapisuję! ten cynamon mnie zniewolił :)
-
Gość: Amy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/16 18:16:49
robiłam podobny, odchudzony, ale z przepisu z cina (Ilony) na samych białkach, bez ubijania, za to z 2 łyżkami budyniu (tutaj out, ale może mazeina...?) mrożonymi wiśniami i pianą z białek (taki zwykły jest dla mnie zbyt ascetyczny, lubię przepych :D)
Twój wygląda ślicznie, następnym razem robię bez mąki;)

-
2010/05/16 23:22:53
Serniki są świetne! Dukanoweg jeszcze nigdy nie robiłam, trzeba będzie kiedyś spróbować:))
-
2010/05/17 04:07:49
Mydelicious u mnie z cynamonem to był spontan, bo nie było żadnego aromatu pod ręką ;) a chciałam śmietankowy.

Amy budyń bez cukru można, gorzej z wiśniami ;) a już jakiś czas temu się czaiłam na ten sernik Ilony, ale nie miałam mobilizacji jakoś

Majana z pewnością jest lżejszy od tradycyjnych, ale do Twoich wypieków się nie umywa
-
2010/05/17 13:27:25
właśnie się piecze serniczek :-)
-
2010/05/17 15:25:44
Taki sam? :)
-
2010/05/17 17:05:54
taki sam! pyszny, już 3/4 nie ma. a jesteśmy z Mamą w domu same.. :-D
-
2010/05/17 17:13:58
No proszę :) jak miło :) smacznego :D Fakt, on jest bardzo wciągający :)
-
Gość: dukaneczka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/07/20 21:36:20
:D właśnie mi się piecze, bez cynamonu, a z aromatami ;)

mniaaam :D
-
2010/07/21 08:36:22
przepis super, tylko niestety ciasto na 3 dni, ze wzgledu na ilosc jajek ;)
-
Gość: turlaczek, 109.243.250.*
2010/07/22 20:41:08
-
Gość: kkk, *.multimo.pl
2010/07/31 09:29:55
zrobiłam serniczek, wyszedł mi mocno mokry (w foremce było ok łyżki wody) ale smaku mu to nie ujęło. świetny do kawy!
-
Gość: młoda, *.multimo.pl
2010/08/10 10:25:56
A jeśli zamiast słodzika chciałabym użyć cukru, to ile łyżek powinnam dodać? Tak, aby nie był przesłodzony ;)
-
2010/08/10 16:16:22
Dukaneczka mam nadzieję, że smakował :)

Mrs Dukanowa czemu? masz problemy z cholesterolem? w innym wypadku można jeść dużo jajek

Turlaczek bardzo mi miło :) dziękuję za dedykację i pozdrowienia :)

Kkk bo on właśnie taki jest :) nie ma w nim skrobi ani otrębów, więc nie ma co wchłonąć tej wilgoci, ale dzięki temu można go zjeść ile się chce :)

Młoda teoretycznie1 łyżeczka pudru słodzi jak trzy łyżeczki cukru. Ja dałam płaskie łyżki, to mniej więcej jak 2 łyżeczki chyba. Tak mi się wydaje ;) Ja bym dała z 1/3 szklanki, max 1/2
-
Gość: zuuu, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/22 06:34:43
witam:)

jeśli używam słodziku w płynie, to ile powinnam go dodać do serniczka?:)

proszę o szybką odp.! bo to będzie mój debiut i muszę mieć kilka prób przed świętami;p

pozdrawiam!
-
2010/12/22 11:19:03
Jeżeli dobrze to obliczyłam, to słodziku w płynie daje się 4 razy mniej niż słodziku w pudrze. Ale polecam najpierw spróbować :)
-
Gość: zuuu, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/22 12:20:17
dziekuję!

serniczek siedzi w piekarniku, ale obawiam się że nie wyjdzie ehh.;( po pierwsze wstawiłam go chyba za wysoko:/ a po drugie podejrzewam że za dłogu miskowałam masę. To mój debiut i prawdopodobnie będzie nieudany ;((
-
2010/12/22 20:08:45
Zuuu nie możliwe żeby się nie udał. Jeżeli długo miksowałaś, to najwyżej wyrósł bardzo podczas pieczenia i opadł ;) A jeśli jest za wysoko w piekarniku, zawsze można go przełożyć, nawet w trakcie pieczenia. Jak się spieka z wierzchu, a masz wrażenie, że jest dalej surowy w środku, to są trzy opcje. Albo właśnie przenieść go jak najniżej, albo wyłączyć górną grzałkę, jeśli masz taką możliwość, albo po prostu przykryć go w trakcie pieczenia folią aluminiową (matową stroną folii do góry).
Nawet jeśli coś się nie udało - nie przejmuj się :) Mój pierwszy sernik rozpadał się w rękach, nie dało się go kroić, był przesłodzony (ale to nie było na dukanie jeszcze) i spalony dookoła. To tak na pocieszenie ;)
-
Gość: Arienka, *.warynski.net
2011/04/24 20:34:24
Zrobiłam sernik i w smaku jest niedobry. Taka pianka cynamonowa, cynamon zepsuł całkowicie smak, nie czuć w nim sera. Jest taki wodnisty, bez aromatu i w smaku jak rozwodniony twaróg posypany cynamonem. :(
-
2011/04/24 20:38:41
Arienka on generalnie jest mokry, bo nie ma mąki/skrobi/otrębów/niczego, co wchłania wilgoć, ale wydaje mi się, że brak smaku i przesadzona wodnistość może być z winy twarogu.. jakiego użyłaś?
-
Gość: Arienka, *.warynski.net
2011/04/25 01:28:46
Użyłam twarogu sernikowego z wiaderka President lekkiego, jakaś nowość na rynku. Chyba muszę spróbować z jakimś innym, ale cynamon i tak jednak mi nie pasuje do sernika. :(
-
2011/04/25 10:17:58
Nie widziałam jeszcze tego sera, więc nie wiem jak się 'zachowuje' w serniku ;) polecam następnym razem dodać trochę zmielonych otrębów (jeśli jesteś na diecie) lub po prostu mąki i coś innego, nadającego smak/zapach. Może starta skórka z cytryny albo pomarańczy? a może kakao? albo wiórki kokosowe. Opcji jest dużo :)
-
Gość: Arienka, *.warynski.net
2011/05/01 16:46:25
Przedwczoraj robiłam po raz drugi. :) Jestem na Dukanie więc mąka, masło opadło, ale dodałam właśnie oprócz tych składników tutaj sok i skórkę z 1 cytryny, 1 budyń waniliowy (taki "pudding" z Lidla bez skrobi ziemniaczanej), prawdziwą wanilię z laski wanilii, aromat waniliowy i cytrynowy. Znikło już pół tortownicy :D Sernik nie opadł bo stygnął razem z piekarnikiem chyba ze 2 godziny i to chyba dobry sposób na to by nie opadł.
-
2011/05/01 16:52:56
o maśle nic nie mówiłam ;) pudding z Lidla też jadłam na dukanie :) ale raz trafiłam na podejrzanie słoną partię :/ super, że poeksperymentowałaś i wyszło smacznie :) a użyłaś tego samego twarogu co ostatnio?
-
Gość: Arienka, *.warynski.net
2011/05/03 14:23:04
Nie, dodałam ser twarogowy w kubełku z Tesco półtłusty z dobrymi dukanowskimi parametrami. :)
Szablon