biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak po chińsku (Dukan)

Bardzo prosty, bardzo szybki, bardzo soczysty i jeszcze jedno bardzo.. pyszny :) Tak bardzo, że mój Brat-niejadek siedział nade mną i próbował mi wyrwać każdy kęs zanim zdążyłam włożyć widelec do ust! I to będąc zaraz po swoim własnym ulubionym obiedzie. Pomysł znalazłam u Wiosenki i jestem Jej za niego bardzo wdzięczna. To kolejny dowód na to, że poste dania są najlepsze :) Z racji, że nie mogę jeść makaronu, zastąpiłam go sałatką. W czasie, gdy zajęłam się kurczakiem, przegryzała mi się Panzanella :) super połączenie, choć dania pochodzą z 2 bardzo różniących się kontynentów.


KURCZAK PO CHIŃSKU
(Dukan, faza II P)

składniki na 2 porcje:
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka słodziku

Mięso oczyścić, przekroić na pół. Zmieszać wszystkie składniki sosu i włożyć do niego mięso. Odstawić na 3h (u mnie wystarczyło 0,5h). Smażyć z każdej strony na patelni grillowej pod przykryciem, bez tłuszczu, na średnim ogniu. W trakcie smażenia polewać sosem.

sobota, 26 czerwca 2010, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/06/26 14:18:16
Kurczak wygląda apetycznie. I jakiego ładnego koloru nabrał;)
-
2010/06/26 16:39:13
Fajny kolorek ma ten kurczaczek. Juz mi smakuje :)
-
Gość: Mada, 81.210.37.*
2011/01/09 18:37:54
Kurczaka próbowałam, jest świetny i nie tylko mi smakował ;)
-
Gość: foszek, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/01/19 14:30:40
Pychaaaaaaaaa:)
Szablon