biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak po indyjsku (Dukan)

Ostatnio zauważyłam, że ogromną frajdę sprawia mi wynajdywanie przepisów, które jestem w stanie przerobić na dukanowe. Potrafię wertować gazetę kilka razy z długopisem w ręku i skreślać, dopisywać itd. Podobnie z wyszukiwaniem przepisów 'do przerobienia' na innych blogach. Daje mi to chyba złudne wrażenie, że dieta wcale mnie kulinarnie nie ogranicza ;) Dlatego sięgam także po przepisy, w których oryginalnie użyto śmietany, masła, ziemniaków itd. Tak jest z tym kurczakiem. Najpierw znalazłam go u Wiosenki, potem po sznureczku przeszłam przez Cina aż do mojej ulubionej pomysłodawczyni :) I pierwszy raz od 80 dni diety pożałowałam, że nie wolno mi jeść ryżu. Ale z otrębowym chlebkiem sos też daje radę ;) chociaż z tabasco wyszedł bardzo ostry. Zdecydowanie do powtórki z ryżem jak będę na III fazie diety Protal.


KURCZAK PO INDYJSKU
(Dukan, faza II P)

składniki na 2 porcje:
- podwójna pierś z kurczaka (lub udka)
- 1/2 średniej cebuli
- ząbek czosnku
- łyżeczka curry
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sól do smaku
- kilka kropli tabasco
- 2 łyżki ketchupu light/fit
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżeczki oleju

Kurczaka oczyścić, ewentualnie pokroić na małe kawałki. Natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 15 minut. Zrumienić go ze wszystkich stron na teflonie z roztartą ręcznikiem papierowym łyżeczką oleju. Cebulę posiekać. W rondlu rozgrzać pozostałą oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku.
Wsypać curry, obie papryki i pieprz, skropić tabasco i wymieszać. Włożyć usmażonego kurczaka, zalać wrzątkiem. Dodać sól do smaku i ketchup. Przykryć i dusić do miękkości (u mnie ok. 35 minut, bo pokroiłam pierś na nieduże kawałki, ale większe kawałki lub udka mogą się dusić nawet do 1 godziny). W szklance/kubeczku wymieszać jogurt ze skrobią, dodać kilka łyżek sosu, dokładnie wymieszać i dopiero dolać do rondla (żeby zimny jogurt się nie zważył). Wymieszać i na chwilkę zagotować.



DOPISEK 19.02.2012:
Uwielbiamy z G. tego kurczaka :) i rzeczywiście suuper jest z ryżem :) Warto było do niego wrócić po diecie :) jedyna modyfikacja to zwykła mąka zamiast skrobi i zwykły, pikantny ketchup - pycha :)


(w tle duszone pieczarki z cebulką, fasolką szparagową i suszonym tymiankiem posypane szczypiorkiem)
wtorek, 29 czerwca 2010, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/06/29 15:22:48
U mnie też dziś kurczak po "hindusku" wg mojego pomysłu :) Już mi ślinka cieknie :)
-
2010/06/29 15:32:48
Strasznie apetyczny kolor:)
-
2010/06/29 15:38:14
Mam rumieniec jak stąd do Gdańska ale jeszcze bardziej się cieszę, że w tak niesamowicie kreatywny sposób przerobiłaś przepis na dukanowy. Ogromnie mi miło, że Ci smakowało i że przepis się nadaje także dla dietujących. Pozdrawiam! :)))
-
Gość: Gabisia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/29 15:38:37
Cuuudo, jutro zrobię, bo ten sos kusi a kusi!
-
2010/06/29 16:46:25
bardzo apetycznie wygląda....:)
-
Gość: Gabisia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/30 16:15:47
No i zrobiłam!! powinno się nazywać "piekło w talerzu"... baaardzo ostre (jak dla mnie zbyt ostre), ale generalnie smaczne! zrobię jeszcze kiedyś, ale przypraw dam mniej:) pozdrawiam
-
2010/07/04 20:10:41
Jako, że jestem "kurczakożercą" :D to ten przepis wpadł mi baaaardzo w oko :) w najbliższym czasie wypróbuje. Pozdrawiam i zapraszam do siebie proteinki.blox.pl/html
-
2010/07/05 16:31:30
Mniam,
jakie pyszne smaki!:))
Ps: Jeśli miałabyś ochotkę to zapraszam Cię do Mnie na konkurs

waniliowachmurka.blogspot.com/2010/07/wskrzeszone-wielkie-chrupanie-czyli.html


Olcik
-
Gość: turlaczek, 89.174.219.*
2010/07/20 10:11:55
Dla dodania indyjskiego smaku w innej wersji polecam dodanie przyprawy garam masala :)

redandpale.blox.pl/html
-
Gość: madelin, *.chello.pl
2010/07/20 23:00:27
wow, pyszne! Dziękuje za przepis! polecam go dalej.. innym dukanowcom :)
pozdrawiam
-
Gość: olalaz, *.chello.pl
2010/07/21 17:02:25
Witaj, chciałam tylko złożyć Ci hołd o ma mistrzyni!:D Wchodzę już tylko na Twój blog, gotujesz świetnie, a najlepsza jest Twoja głowa, która ma tyle pomysłów! Kurczak po indyjsku jest wyśmienity, a mi wychodzi wszystko co robię wg Twoich wskazówek. Pozdrawiam ciepło
-
2010/07/22 01:45:32
Bee brzmi smakowicie :)

Wiosenka dziękuję :) u Ciebie też był bardzo apetyczny :)

RainDrop nie ma się co rumienić! taka prawda i już :) Wypatrzyłam u Ciebie więcej takich "do przerobienia na Dukana" także strzeż się :P

Gabisia fajnie, że spróbowałaś :) fakt, ja lubię ostro doprawione jedzonko. Chyba mam to po Mamie, u której Tata to trochę ukrócił i jak zaczęłam sama gotować, to wyszło, że coraz ostrzej doprawiam ;)

Izaa dziękować :)

Elena bycie kurczakożercą jest w naszej sytuacji bardzo wskazane :) oby Ci posmakowało :)

Olciaky dziękuję :)

Turlaczek jak ją tylko zdobędę, z pewnością spróbuję

Madelin dzięki :) cieszę się, że smakowało :)

Olalaz wow, teraz to ja się zarumieniłam tak jak wcześniej RainDrop :D Jest mi niezmiernie miło, że doceniasz moje pomysły i najważniejsze, że jedzenie wychodzi Ci smaczne :) I to jest właśnie przewaga blogów nad książkami kulinarnymi - wiadomo jaki ktoś ma smak, że coś jest sprawdzone i można zaryzykować i śmiało próbować :)
pozdrawiam serdecznie
-
2010/09/14 17:08:35
Zrobilam, właśnie wcinam :) nie dodałam jednak tabasco :D bo nie lubię na ostro, zamiast zwykłego pieprzu dodałam ziołowy. Pyyyycha.
-
2011/10/30 22:49:20
Kurczak super ^^ lepszego w życiu nie jadłem.
-
2012/02/20 12:52:38
Jak się czujesz na tej diecie? I czy czujesz, ze jest skuteczna? Byłam na Dukanie rok temu, ale tylko 3 tygodnie i nie wytrzymałam :(
-
2012/02/20 16:27:22
Mrugacz ja właśnie lubię na ostro :)

Toniic wiem :*

Paulina od ponad 1,5 roku nie jestem na Dukanie ;) co z resztą widać po blogu ;) Więcej na ten temat napisałam w komentarzu tutaj - redandpale.blox.pl/2011/07/Pieczarki-z-kaparami.html ale jeśli chcesz o tym porozmawiać, to zapraszam na maila albo Fb ;)
Szablon