biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Niebiańska rozkosz - ciasto dla Taty

Zapisałam sobie kiedyś to ciasto, bo zaciekawiła mnie nazwa i ładnie wyglądało. Dzisiaj uznałam, że będzie po drobnych modyfikacjach idealne jako prezent - niespodzianka dla Taty. Oczywiście znowu brat zepsuł niespodziankę i Tata się za wcześnie dowiedział, że jadę do domu ;) ale ciacho wyszło super :) I przetrwało podróż pociągiem. Wbrew pozorom robi się je bardzo łatwo i dosyć szybko, choć trochę trwa czekanie aż wszystko wystygnie lub stężeje. Ale warto poczekać :)


NIEBIAŃSKA ROZKOSZ

Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 szkl mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g płatków migdałowych (1/2 opakowania)

Poncz:
- 1/3 szkl zimnej (przegotowanej) wody
- kilka kropel aromatu migdałowego
- kilka kropel aromatu czekoladowego

Masa budyniowa:
- 3 szkl mleka
- 1 kostka masła (200g)
- cukier waniliowy
- 2 budynie śmietankowe

Masa śmietankowa:
- 750ml śmietanki 30% (schłodzonej)
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki żelatyny

+ 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady


Białka ubić, pod koniec dodając na przemian żółtka i cukier. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jajek. Wymieszać dokładnie, dodać płatki migdałów i wlać ciasto do kwadratowej formy (u mnie tortownica, bo nie mam kwadratowej foremki). Piec ok. 25 minut w 180°C.

Po upieczeniu biszkopt wystudzić i nasączyć ponczem.

Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem waniliowym, dodać rozpuszczone w pozostałym mleku budynie. Do gorącego budyniu wmieszać masło i jeszcze chwilę wszystko podgotować na małym ogniu mieszając. Gorącą masę wylać na ostudzony i nasączony biszkopt. Odstawić do ostygnięcia.

Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szkl gorącej wody. Wsypać żelatynę i mieszać aż się wszystko rozpuści. Jak będzie stygło, wyjąć śmietankę z lodówki i ubić z cukrem pudrem. Na koniec dodać ostudzoną kawę z żelatyną.  Wyłożyć masę śmietankową na masę budyniową.

Na wierzchu posypać startą gorzką czekoladą (ja ścierałam ją na tarce bezpośrednio na ciasto).

Schłodzić całe ciasto w lodówce.

środa, 23 czerwca 2010, adrijah
Tagi: ciasta orzechy

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/06/24 01:32:55
pychota! wyglada baaardzo smakowicie:)
-
2010/06/24 06:12:41
Pyszności! to tata pewnie był zachwycony :)
-
2010/06/24 08:18:53
Każdy tatuś byłby szczęśliwy gdyby takie ciacho dostał :)
-
2010/06/24 09:28:14
wygląda bardzo kusząco..;):)
-
2010/06/24 09:36:55
cudowne są te warstwy!
-
2010/06/24 11:04:13
niesamowicie wygląda ta niebiańska rozkosz :)
-
2010/06/24 12:11:12
Fajnie wygląda ta niebiańska rozkosz. Lubię ciasta warstwowe;)
-
2010/06/24 13:42:03
Po prostu niebo w gębie :)
-
2010/06/24 14:23:29
Wygląda iście niebiańsko.
Choć mój Tata za 'słodkim' nie przepada jakoś szczególnie, to myślę, że ta 'rozkosz' by mu się spodobała. ;))

Pozdrawiam!
-
2010/06/24 16:26:42
Tata ma dobrze;)
-
2010/06/25 21:55:18
super! bardzo się cieszę że smakowało! i wiesz co? - zjadłabym chociaż malutki kawałeczek...
Szablon