biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik zebra (Dukan)

Na urodziny upiekłam więcej ciast. To, z którego jestem chyba najbardziej zadowolona, to ten sernik :) Co prawda nie doczytałam, że nie powinnam ubijać masy żeby sernik nie wyrósł ani nie opadł, ale to, że nie widać wzorków na wierzchu i góra jest mocno pofałdowana, nie znaczy, że środek nie jest efektowny czy smaczny.

 


SERNIK ZEBRA
(Dukan, faza II P)

składniki na tortownicę 24cm:
- 1kg mielonego chudego twarogu
- 1 szkl jogurtu naturalnego
- 10 jajek
- 1/2 szkl słodziku do pieczenia
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 3 łyżki kakao
- aromat waniliowy

Jajka utrzeć ze słodzikiem, nadal ucierając dodać twaróg, potem jogurt. Dodać skrobię i dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej aromat waniliowy, każdą oddzielnie wymieszać. Nakładać na środek formy do pieczenia po jednej łyżce masy naprzemiennie - raz białej, raz ciemnej, aż do wyczerpania obu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 1,5h (aż przestanie być płynny w środku). Ostudzić i najlepiej schłodzić w lodówce.

poniedziałek, 12 lipca 2010, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/07/12 22:06:01
Wygląda świetnie! Paskowany serniczek, super!:)
To co mnie przeraża w dukanowych ciastach to ilość jajek ;)

Pozdrawiam:)
-
2010/07/12 22:31:38
Baardzo efektowny :) mam nadzieję, że jak dodam zwykły drobny cukier to nie zepsuję smaku. Mam wszystkie składniki prócz tego właśnie słodziku więc na pewno zrobię w najbliższym czasie
-
2010/07/13 07:41:03
Po prosru świetny:)
-
2010/07/13 09:25:35
Wygląda fajnie, bardzo fantazyjnie. A połączenie smaków na pewno rewelacyjne.
Pozdrawiam
-
Gość: Samanta, *.internetdsl.tpnet.pl
2010/07/13 09:40:59
Więcej niż pewne że go zrobię. Piekę sobie dość często różniste serniki protalowe, a ten jest trochę inny , czas więc go upiec.
Nie bójmy sie jajek w tej diecie - jestem pod stałą kontrola lekarza i często sobie robie badania ale wyniki mam bardzo dobre, o wiele lepsze niż wtedy gdy jadłam normalnie. Nawet, a może przede wszystkim cholesterol, o który właśnie z powodu tych jajek trochę jednak miałam obawy.
-
2010/07/13 11:11:03
Super wygląda! Z przyjemnością bym się poczęstowała :)
-
Gość: , *.net.pbthawe.eu
2010/07/13 12:27:58
Hej , mam prosbe czy mogłabys dac przepis na napoleonka. Zalezy mi na tym bo w necie duzo tego a ja chce napolonka z krakersami.
-
2010/07/13 21:16:12
serniki nie są mi obce -uwielbiam :)
-
Gość: Ola, *.adsl.inetia.pl
2010/07/16 19:02:28
A ja dodam do środka malin i będzie w sam raz na III fazę :D już czuję ten smak :D

Powiedzcie mi dziewczyny, czy taki zwykły słodzik w proszku nadaje się do pieczenia czy musi być jakiś specjalny? :)
-
2010/07/16 19:31:10
Dziękuję :)

Majana na tym właśnie polega ta dieta ;) trzeba jeść jak najwięcej białka, więc przemyca się je w dużej ilości nawet do ciast :)

Houseofcolours jeżeli nie jesteś na diecie proteinowej to nawet lepiej żebyś użyła cukru

Gość nigdy żadnej nie robiłam, więc nie mam przepisu ;) może poszukaj jakiejś sprawdzonej na innych blogach? np. przez durszlak.pl

Ola musi być słodzik bez aspartamu. Jak się nadaje do pieczenia, to jest to napisane na opakowaniu. Jeśli nie ma takiej informacji, zerknij na skład. Aspartam w wysokiej temperaturze gorzknieje i podobno staje się nieco toksyczny
-
Gość: M., *.internetia.net.pl
2010/07/16 20:02:20
A na co ta szklanka jogurtu? ją tez dodać?
-
2010/07/16 20:27:27
M. jak najbardziej, dodać :) Przepraszam, już poprawiłam przepis
-
Gość: turlaczek, 89.174.219.*
2010/07/20 10:09:08
Świetne wzorki :)) wygląda pysznie, gratuluję.
Pozdrawiam :)

www.ciaocialo.blogspot.com
-
2010/08/02 20:56:05
Jaka ma być średnica tortownicy? :)
-
2010/08/02 21:04:15
Turlaczek dziękuję :)

Maweth standardowa - 24-26cm. Ten akurat był pieczony w silikonowej foremce o średnicy 26cm
-
Gość: bzyczka1, *.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2010/08/26 15:43:12
Cześć! Tu bzyczka z wizażu :) na bank zrobię ten sernik na niedzielę, powiedz mi tylko ile można go zjeść na diecie??? bez ograniczeń czy trzeba podzielić na 3??? ja go pewnie i tak zjem z tż, tylko nic mu nie powiem hihihi:D pozdrawiam!
-
2010/08/26 15:58:13
Właściwie to najlepiej podzielić go na 6, bo są i 3 łyżki skrobi i 3 łyżki kakao.
I pamiętaj - nie miksuj! tylko delikatnie mieszaj składniki. Wtedy będziesz miała gładką powierzchnie sernika, nie urośnie ani nie opadnie i będzie widać wzorek :)
-
Gość: zlotqo, 94.72.107.*
2010/08/30 01:55:41
bardzo dobry sernik, rozpływa się w ustach :) a mieszanka smaków boska! polecam i dziękuję :)
-
Gość: Asia, *.ssp.dialog.net.pl
2010/09/30 10:10:12
Utrzeć to znaczy utrzeć tłuczkiem w takim ciężkim naczyniu do ucierania? Czy po prostu wymieszać?
-
2010/10/04 19:12:16
Zlotqo fajnie, że spróbowałaś :) i cieszę się, że smakował :)

Asia myślę, że wymieszanie łyżką w zupełności wystarczy, ale oczywiście możesz utrzeć jeśli masz na to ochotę :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/12 13:24:19
witam mam pytanie czy zamiast tego slodzika mozna używac miodu?dziekuję za odp.pozdrawiam
-
2010/10/12 17:15:13
Jeżeli jesteś na diecie proteinowej to nie wolno
-
Gość: zuuu, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/22 06:31:23
WItam:)

Jeżeli posiadam słodzik w płynie, to ile powinnam go dodać?:)

pozdrawiam!
-
2010/12/22 11:18:21
Jeżeli to huxol, to mniej niż tego do pieczenia ;)

według opakowań:
1 łyżeczka słodziku do pieczenia w pudrze = 3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka słodziku w płynie = 4 łyżki cukru

Jeżeli zakładamy, że 1 łyżeczka to +/- 5ml lub gram, a łyżka 15, to 1 łyżeczka słodziku w płynie powinna odpowiadać 12 łyżeczkom cukru, co wydaje mi się jednak mało prawdopodobne, ale nie wiem, bo nigdy słodziku w płynie nie używałam. Obawiam się, że będziesz musiała zrobić trochę na oko i spróbować odrobinę surowej masy żeby sprawdzić czy już jest wystarczająco słodka.
Choć może być tak, że po upieczeniu stanie się słodsza ;) słodziki bywają nieprzewidywalne, także dobrze, że robisz próby
Szablon