biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Zawijany kurczak w sosie paprykowym (Dukan)

Teraz trochę żałuję, że nie zaczęłam od tej wersji. Bo choć smażony kurczak w szynce był super, to pieczony w sosie paprykowym jest rewelacyjny. Chociaż zdjęcia tego nie oddają, bo w sztucznym świetle je robiłam... Bardzo chętnie wkrótce powtórzę taki obiad i zrobię lepsze fotki :)
Miałam drobne problemy z temperaturą, bo nie piekłam u siebie. Znalazłam gdzieś w necie rozpiskę temperatur w piekarnikach Mastercook, ale nie mam pewności czy w każdym jest tak samo. Jeżeli jest, to ustawiłam 160°C. I hope so ;)

Wbrew pozorom proste i szybkie danie. Jedliśmy je bez niczego, a i tak okazało się syte. Nałożyliśmy na głębokie talerze i na początku to wyglądało jakbyśmy jedli zupę nożem i widelcem :D Ale ten sam sos, który się wytworzył był pycha. W sumie można by z niego jakąś zupkę skombinować następnym razem :> bo teraz to już wychłeptaliśmy to, co było :P


ZAWIJANY KURCZAK W SOSIE PAPRYKOWYM
(Dukan, faza II PW)

składniki na 2 duże porcje:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 8 plastrów prostokątnej szynki (np. schwarzwaldzkiej)
- tymianek, oregano, pieprz, sos sojowy, słodka mielona papryka
- skrobia kukurydziana

sos paprykowy:
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 0,5l bulionu
+ ew. 1 szkl wrzątku

Piersi umyć, oczyścić, pokroić na 8 równych kawałków. Posypać przyprawami, dokładnie wymieszać. Każdy kawałek owinąć w szynkę, jak jest taka potrzeba, spiąć wykałaczkami. Obtoczyć w skrobi i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Rozgrzać piekarnik do ok. 160°C (u mnie 3).
Pokroić paprykę w paski, cebulę w krążki, a czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, czosnek i paprykę, podsmażyć do zeszklenia się cebuli. Posypać papryką w proszku, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Zalać bulionem, przemieszać i chwilę gotować. Zalać kurczaka sosem. Jeśli sos go nie przykrywa, dolać trochę bulionu. Piec bez przykrycia 30-40 minut.






poniedziałek, 02 sierpnia 2010, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/08/02 21:13:40
ale pysznie, kolorowo
-
2010/08/06 04:43:30
bardzo bardzo bardzo smaczne;* sosik super:)
-
2010/08/26 22:13:42
zapowiada się bardzo interesująco , fajny pomysł
Szablon