biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak z miętą (Dukan)

Zaprosiliśmy ostatnio znajomych na obiad. Przyznam szczerze, że miałam chwilę słabości i małą przerwę w diecie ostatnio (dzisiaj do niej wróciłam), ale mimowolnie zrobiłam mięsko, które jest typowo dukanowe :) Oprócz tego kurczaka, był jeszcze do wyboru indyk a'la cevapcici, także też proteinowo :) trochę gorzej z dodatkami i deserem ;) ale przynajmniej wiem jak może wyglądać moja uczta na III fazie :D
Kurczak może nie jest jakoś super fotogeniczny, tym bardziej parujący, ale ma bardzo fajny smak. Miętowy jest tylko lekki posmak, ziółko na szczęście wcale nie dominuje, choć tego się obawiałam.
 



KURCZAK Z MIĘTĄ

(Dukan, faza I)

składniki na 4 porcje:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 4 gałązki świeżej mięty
- sok z cytryny
- łyżeczka curry
- 250ml bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka oliwy

Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę. Miętę umyć, osuszyć i posiekać. Wymieszać z sokiem z cytryny, curry i bulionem. Włożyć mięso do marynaty i odstawić na kilka godzin.
Wyjąć mięso z marynaty i mieszając, smażyć kilkanaście minut na średnim ogniu. Zalać marynatą, przykryć i dusić na małym ogniu przez kilka minut. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

źródło: Gabi Schierz, Gabi Vellenthin "Gotuję tak, aby mój mężczyzna był szczupły".

poniedziałek, 27 września 2010, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/09/27 16:12:26
wygląda super :) jak to kurczak z miętą:) pozdrawiam
-
2010/09/27 16:41:46
Fajny przepis, za pamiętam :)
-
2010/09/27 17:21:32
jednym słowem REWELACJA;*
-
2010/09/27 17:27:34
ciekawy i warty wypróbowania.
zapraszam na kurczaka pieczonego na piwie: www.kuchcikowo.wordpress.com
Szablon