bia這-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Skierlotka migda這wa

Wi瘯szo嗆 z Was nie wie, 瞠 pochodz ze Skierniewic. Jest to miasto... jab貫k :) a nawet Stolica Nauk Ogrodniczych. Mi璠zy innymi dzi瘯i Instytutowi Sadownictwa. Nie bez powodu na billboardach promuj帷ych moje miasto w Warszawie, pojawi這 si w豉郾ie jab趾o.



Tak si sk豉da, 瞠 co roku, w jeden wrze郾iowy weekend, organizowane jest w Skierniewicach 安i皻o Kwiat闚 Owoc闚 i Warzyw. Do tej pory na 匠OiW chodzi豉m tylko wieczorem. Ze znajomymi na jakie piwo czy gofra, czasem na koncerty (np. jak by Kult :), pokaz sztucznych ogni i kupi jak捷 pierd馧k, ew. obejrze kwiatki.
Dopiero w tym roku, kiedy jestem na diecie, w programie imprezy rzuci mi si w oczy konkurs na Skierlotk, czyli skierniewick szarlotk. Podobno to ju tradycja. Nie wiem, bo nigdy o 12 nie bywa豉m na tym瞠 鈍i璚ie. No, raz, jak pracowa豉m na jednym ze stoisk pewnej firmy kosmetycznej, ale mniejsza o to ;)
Postanowi豉m w tym roku spr鏏owa swoich si.

Chcia豉m 瞠by ciasto si czym wyr騜nia這, 瞠by nie by豉 to najzwyklejsza szarlotka. Zastanawia豉m si nad dodaniem przer騜nych dodatk闚. Ostatecznie wygra造 migda造. Osobi軼ie uwa瘸m, 瞠 z jab趾ami komponuj si wy鄉ienicie! Nawet nie 瘸逝j, 瞠 nie da豉m cynamonu, kt鏎y uwielbiam. Troch si przez to boj, 瞠 prezydent nie wybierze mojego ciasta, bo przyzwyczajony jest do czego innego i nie doceni odrobiny oryginalno軼i. Ale my郵, 瞠 jako to prze篡j :)


(kliknij obrazek 瞠by powi瘯szy)

To jest ciasto pr鏏ne, 瞠by sprawdzi jak si uda m鎩 pomys. Smakowo super, 瞠 tak nieskromnie powiem :) Z reszt zebra豉m ju bardzo pochlebne opinie. Za to stwierdzi豉m, 瞠 zrobi wy窺ze ciasto i dam dwa razy wi璚ej jab貫k na konkurs w niedziel :) i troch wi璚ej mas豉 do ciasta.
I jeszcze jedno - jak my郵icie, paski z ciasta na wierzchu te posmarowa bia趾iem? czy to dobrze wygl康a jak listki s ciemniejsze?


(kliknij obrazek 瞠by powi瘯szy)

SKIERLOTKA MIGDAΜWA
(czyli skierniewicka szarlotka z migda豉mi)

sk豉dniki:
- 500 g m彗i pszennej
- 200 g mas豉

- 200 g cukru + 2 造磬i

- 2 鄴速ka

- 2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany 18%

- szczypta soli

- 1 bia趾o (do posmarowania
)
- 1,5 kg jab貫k
(1kg anton闚ek, 0,5kg paula-red)
- 2 op cukru migda這wego (
po 16g)
- sk鏎ka otarta z 1 cytryny
- 50g p豉tk闚 migda這wych
- kilka kropli aromatu migda這wego (lub 造磬a amaretto)

Jab趾a obra, wydr捫y gniazda nasienne, pokroi w plastry. W這篡 do miski i zasypa cukrem migda這wym i 2 造磬ami bia貫go cukru, wymiesza ze sk鏎k z cytryny, kilkoma kroplami aromatu i po這w migda堯w. Odstawi na 2 godziny, nast瘼nie ods帷zy z soku.

M彗 posieka z mas貫m, doda 鄴速ka, 300g cukru 鄉ietan i s鏊. Ciasto zagnie嗆, wyrobi i w這篡 do lod闚ki na 2 godziny, owini皻e w foli spo篡wcz.Sch這dzone ciasto podzieli na 2 cz窷ci.

Jedn rozwa趾owa i wy這篡 ni dno formy (ok. 21,5 x 26cm). Posmarowa roztrzepanym bia趾iem, ponak逝wa widelcem i podpiec w temperaturze 160ºC przez 15 minut.

Na podpieczonym cie軼ie u這篡 r闚n warstw z plastr闚 jab貫k, posypa reszt migda堯w, przykry pozosta造m rozwa趾owanym ciastem, ewentualnie poci皻ym we wzory, wysmarowa bia趾iem. Piec jeszcze 60-70 minut w temperaturze 160ºC.


(kliknij obrazek 瞠by powi瘯szy)
sobota, 18 wrze郾ia 2010, adrijah

Podoba Ci si m鎩 blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowa貫 moje danie? Koniecznie pochwal si tym w komentarzu :)

Dzi瘯uj :)

A wiesz, 瞠 za zdj璚ia da przygotowanych na podstawie przepis闚 z mojego bloga co miesi帷 mo瞠sz wygra nagrody niespodzianki? Sprawd.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Go嗆: Ewa, *.pi.shawcable.net
2010/09/18 06:23:26
Nie rob zbyt grubego ciasta i jak dodasz znacznie wiecej jablek to tez moze sie skonczyc tym ze nie beda dobrze upieczone mysle ze to twoje ciasot w aktualnej formie jest doskonale
I tak zrob napewno listki ciemnienejsze .
jesli dodasz odrobine cynamonu to migdalom nie zaszkodzi a jablka zyskaja na smaku
-
2010/09/18 10:03:07
Fajne 鈍i皻o i super konkurs! Ciasto wygl康a bardzo pysznie,a dodatek migda堯w to na pewno dobry wyb鏎:)
Podoba mi si taki wygl康 ciasta, my郵,ze nie ma potrzeby smarowa paski bia趾iem, fajnie,jak listki s ciemniejsze :)
Pozdrawiam Cie i zycze wygranej!
-
2010/09/18 11:05:53
hm.. mo瞠 faktycznie daruj sobie te dodatkowe jab趾a? dosy intensywnie my郵 o tym cynamonie. M鎩 Tata te stwierdzi, 瞠 by si przyda這 troszeczk.
-
Go嗆: Tosia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/18 13:52:46
Ja sobie szarlotki bez cynamonu nie wyobra瘸m, ale ca這嗆 wygl康a przecudnie :D
I musisz pami皻a, 瞠 nie ka盥emu odpowiada smak migda堯w (ja na przyk豉d nie znosz).

Ale trzymam kciuki za Ciebie :)
-
2010/09/18 14:31:44
nazwa 鄉ieszna ,ale ciasto bardzo apetyczne
-
2010/09/18 16:13:10
ζdna nazwa dla tego cudnie wygl康aj帷ego ciasta:)
-
2010/09/18 20:06:08
immm zgrzeszy豉bym takim kawa貫czkiem ..
-
2010/09/19 10:37:44
uleg豉m cynamonowej presji... odpu軼i豉m sobie drug po這w migda堯w, a aromat/amaretto zast徙i豉m 造瞠czk cynamonu. Zaraz wyci庵am z piekarnika, lekko ostudz i id na konkurs :)
-
2010/09/19 17:02:21
Ju po konkursie :) Dosta豉m nagrod wyr騜nienia, pochwal si ni p騧niej ;)
Chyba b璠 moje zdj璚ia w gazecie (鄉iechowo :P), a na pewno ma造 wywiad ze mn i jeszcze dwoma dziewczynami (w tym autork bloga Cynamonowa Filozofia). Jak dla mnie to wielki sukces :) Dzi瘯uj bardzo za to, 瞠 mi kibicowali軼ie :)
-
2010/09/19 21:02:17
wyglada wysmienicie ;D zapisuje przepis ;)
-
2010/09/20 08:17:24
)...
Zabawne, 瞠 obydwie u篡造鄉y orzech闚. I zgadzam si z Twoj opini - nasze szarlotki nie wygraj z za這瞠nia, bo by造 zbyt... fantazyjne? Oni szukaj tradycji... Niech im b璠zie.

I tak nie lubi szarlotek/jab貫cznik闚 xD
-
2010/09/20 12:03:39
Te nie przepadam ;) To nawet by豉 moja pierwsza szarlotka. No, w niedziel druga ;)

ale jednak te nasze orzechy docenili daj帷 nam wyr騜nienia :]
-
2010/09/20 14:10:13
Uci窸o mi poprzedni komentarz. I to nei od ko鎍a, a pocz徠ku! Chamstwo sie szerzy! o.O

W ka盥ym razie, pisa豉m, 瞠 jeszcze raz gratuluj, a z moich 這patek jestem baardzo, ale to baaardzo zadowolona!
-
2010/09/20 14:35:30
widocznie blox szaleje ;)

r闚nie jeszcze raz gratuluje :) i id sprawdzi jak tam moje wysch造, bo musia豉m je bardzo dok豉dnie wyszorowa, szczeg鏊nie pojemnik. jaki taki 鄴速awozielony meszek na dnie by O.o
-
2010/09/20 15:53:09
JESZCZE RAZ GRATULUJE KOCHANIE;*;*;*

ale nie musimy mieszka w Skierniewicach =P 瞠by by這 fajnie:)
-
2010/09/21 12:25:02
Pouczaj帷y post i smakowity przepis :)
gratuluj wyr騜nienia, nale瘸這 si!
-
2010/09/22 23:08:56
wygl康a super, ja od razu bym ci przyzna豉 pierwsze miejsce
-
2010/09/29 04:42:10
a 郵inka cieknie, szkoda, 瞠 nie zd捫y貫m spr鏏owa:(

zapraszam na:

fone.blox.pl
i
automania.blox.pl
Szablon