biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Cukiniowe placki (Dukan)

Byliśmy niedawno z rodzinką w Karczmie Strzelna pod Jeżowem. Licząc na małe placuszki, na przystawkę zamówiłam sobie racuchy z cukinii. Ostatecznie dostałam 3 wielkie racuchy podane na kwaśnej śmietanie, z kawałkami wędzonego łososia obok. Mnie osobiście wędzony łosoś tam nie pasował (za to z pieczonym już są super :), ale same racuchy były pyszne. Lekko zrumienione i chrupiące z wierzchu, w środku delikatne, puszyste, wręcz ciągnące, przez co Mama upierała się, że pewnie jest w nich ser. Postanowiłyśmy następnego dnia zrobić takie w domu. Stwierdziłam, że ja je zrobię, to przynajmniej będzie wiadomo ile czego jest, a nie wszystko "na oko" i nie-do-powtórzenia ;) Tatę wysłałyśmy na poszukiwania cukinii, jak z nią dotarł, wzięłyśmy się do roboty. Problem w tym, że po zrobieniu masy, Mama uznała, ze chyba za mało będzie i przekonała mnie, żeby dorzucić jeszcze jedno jajko. O zgrozo! Czemu ja posłuchałam!? Placki nam przez to dosłownie pływały... musiałam odsączyć masę na sitku... Ale były smaczne :) Placuszki wyszły dużo mniejsze niż w Karczmie i nie smażone na tłuszczu, ale też puszyste i ciągnące w środku ;) Tylko Mama się upierała, że są zbyt pieprze, a ja, że są za słone ;)
Podaję przepis z poprawnymi proporcjami, tak, jak mam zamiar zrobić niedługo :)


CUKINIOWE PLACKI
(Dukan, faza II PW)

składniki na 2-3 porcje:
- 1 średnio duża cukinia
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 jajko
- szczypta soli i pieprzu

Cukinię umyć, wytrzeć i zetrzeć na grubych oczkach. Posypać solą i odstawić na kilka minut, a następnie odsączyć. Wymieszać z żółtkiem, skrobią i przyprawami. Białko ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z cukinią. Smażyć na rozgrzanym teflonie, na małym ogniu pod przykryciem. Ostrożnie przewracać na drugą stronę.

piątek, 22 października 2010, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/10/22 17:15:07
Bardzo fajny pomysł na przemycenie cukinii :) Takie fajne puchate Ci wyszły ;)
-
Gość: Fuchsia, *.homerton.cam.ac.uk
2010/10/22 21:39:04
Mój luby uwielbia placuszki z cukinii. Pyszne są!

Pozdrawiam i zapraszam,
kraina-szczesliwosci.blogspot.com/
-
2010/10/22 21:45:13
Fajne są te placuchy! :)))
-
2010/10/23 07:03:52
niezwykle apetycznie się prezentują!
-
2010/10/26 08:47:45
Placuszki z cukinii sa PRZEPYSZNE i jak sycace! Polecam z różnymi dodatkami! Pycha!
-
Gość: , 81.219.163.*
2011/05/17 21:28:08
pływały ,gdyż cukinia ma takie właściwości dlatego na godzinę przez połączeniem z innymi składnikami powinnaś pozostawić aby wypuściła sok
-
2012/06/14 11:11:41
Troszkę zmodyfikowałam ..ale zrobiłam..
Szablon