biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Placuszki dyniowe (Dukan)

Pyszne, delikatne, słodkie placuszki. Idealne do popołudniowej ciepłej herbaty (u mnie pomarańczowo pistacjowa). Tak samo na kolację, czy nawet śniadanie. Gorąco polecam!

PS. Komplet filiżanka + spodeczek należą do mojego Taty :) fajne, prawda? :)

PLACUSZKI DYNIOWE
(Dukan, faza II PW)

składniki na 1 porcję (8 szt):
- 3 łyżki otrębów
- kawałek dyni wielkości średniej marchewki
- 1 jajko + 1 białko
- 2 płaskie łyżeczki słodziku do pieczenia
- 2 łyżki chudego twarogu

Otręby zmielić, dynię zetrzeć na tarce. Zmieszać ze słodzikiem, twarogiem i jajkiem. Pozostałe jedno białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę otrębowo-dyniową. Smażyć na teflonie na średnim ogniu pod przykryciem. Cierpliwie ;)



 

niedziela, 31 października 2010, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/10/31 19:09:09
ale wygladaja cudnie:) chetnie bym zjadla kilka na kolacje:)
-
2010/10/31 19:35:20
cudnie wyglądają...;)
-
2010/10/31 20:00:27
u mnie tez niebawem na blogu sie pojawia!
-
2010/10/31 20:17:45
Świetnie wyglądają te placuszki!:)
-
2010/10/31 23:30:09
ale fajnie sie prezentuja!!! musze sobie je zapamietac :)
Pozdrawiam :)
-
2010/11/01 09:25:15
jakie puszyste!
porywam jednego, poleję miodem i wcinam!
-
Gość: Marta, *.toya.net.pl
2010/11/02 08:38:10
Placuszki wyglądają bardzo apetycznie!
a już na tym tatowym komplecie to w ogóle rewelacja :D

(tak na marginesie - dynię można pokroić w kosteczkę i zamrozić, a potrem wyciągać kilka/kilkanaście kostek i robić placuszki przez cały rok:) )
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/02 10:12:57
Witam, Adrijah możesz mi odpowiedzieć jakiej patelni używasz? Jestem znów na Dukanie, rzuciłam go po 2 tygodniach (jak każdą dietę). Wróciłam wczoraj,bo było mi dość smacznie. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko patelni teflonowej i będę mogła szaleć z plackami itd. Polecasz jakąś patelnię teflonową? Nie mogę się zdecydować na konkretny model, a smażenie na oliwie z oliwek zaczyna mnie męczyć. pozdrawiam.
A chciałabym spytać jeszcze ile juz schudłaś i w jakim czasie? Bo wiem,że pięknie ci idzie :) pozdrawiam
-
2010/11/03 16:14:03
Kulinarnespotkania dzięki :) coś Cię powstrzymuje? :P

Izaa, Majana, Gosia dziękuję :)

Mrs.Dukanowa czekam z niecierpliwością :)

Karmel-itka zazdroszczę tego miodu ;)

Marta dziękuję :) O proszę, nie wpadłam na to żeby mrozić kostki dyni :) Myślałam jedynie o puree zamkniętym w słoiczku. Ale w sumie dobrą opcją byłoby też puree z dyni zamrożone w formie kostek do lodu, a potem przesypane do woreczka :) Chyba będę musiała tak zrobić. Dzięki za pomysł!

Gościu :) ja używam patelni SKÄNKA z Ikei. Cena to 40zł, średnica 24cm. Nie spodziewałam się po niej, że będzie taka dobra szczerze mówiąc. I już nie używam oliwy prawie w ogóle. Czasem jak trochę za bardzo ją rozgrzeję i zaczyna mi mięso nieco się przyklejać, to wlewam kilka kropli i mieszam i już jest spokój :)
Ja w 4 miesiące schudłam 18,5kg i przyznaję z żalem, że nie daję rady dalej... Tzn lubię dukanowe jedzenie, ale już za bardzo chce mi się czego innego i zbyt często sięgam po to, co niedozwolone i trochę już nadrobiłam :( Ale cii ;)
-
Gość: ewa, *.play-internet.pl
2012/09/21 17:49:44
Witam
Pomóż proszę bo smażę na teflonie i przypala się od spodu i nie da się przewrócić co robię źle? podlewasz je czymś?
-
2012/09/21 19:50:19
Ewo niczym nie podlewałam, smażyłam wszystkie placuszki bez tłuszczu, na teflonie, na najmniejszym palniku i najmniejszym ogniu, pod przykryciem. Nie powinno się przypalać, ale jeśli tak robi, to warto nasączyć ręcznik papierowy kilkom kroplami oleju (nie parafinowego, bo nie wolno go podgrzewać) i przetrzeć tym ręcznikiem patelnię.
-
Gość: ewa, *.play-internet.pl
2012/09/23 19:02:32
Dziękuje za odpowiedź kupiłam specjalnie nową patelkę mam nadzieje że tym razem się uda. Jeszcze jedno pytanie dynie na wiórki czy papkę ? i otręby mielone czy lepiej całe? pozdrawiam
-
2012/09/23 19:54:40
Ewo patelnię trzeba wyczuć i z mojego doświadczenia wynika, że to tak, jak z foremkami do pieczenia - za pierwszym razem lepiej użyć odrobiny tłuszczu, potem już będzie lepiej :)
W przepisie jest
"Otręby zmielić, dynię zetrzeć na tarce", ale oczywiście możesz zrobić inaczej, jak Ci wygodnie :)
-
Gość: ewa, *.play-internet.pl
2012/09/25 11:47:16
powiedz mi jeszcze proszę czy ścierasz dynię na papkę? bo w ugryzionym placuszku widać jakby kawałeczki nie masę jednolitą dziękuje za cierpliwe odpowiedzi :)
-
2012/09/25 12:21:14
Ewo zrobiłam tak, jak napisałam w przepisie, starłam na tarce, nie na papkę i u mnie też były widoczne "wiórki' dyni, ale jeśli nie chcesz, żeby było je widać, możesz ją zmielić i wymieszać na jednolitą masę z resztą składników, żeby całe placuszki były pomarańczowe. Wszystko zależy tylko i wyłącznie od tego, na co Ty masz ochotę :)
-
Gość: ewa, *.play-internet.pl
2012/09/25 12:24:15
Dziękuje o to mi chodziło bo chce dokładnie takie jak twoje. Są idealne dlatego chce zrobić wszystko jak u Ciebie Pozdrawiam
Szablon