biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Bananowy song z kokosową nutą

Średnio trudne, choć bardzo czasochłonne ciasto. Ale pyycha :D
Zmodyfikowałam niebiańską rozkosz przygotowując "tort" na imprezę urodzinową kolegi. Stąd ten napis na wierzchu na ostatnim zdjęciu :) i bita śmietana, żeby było widać napis ;) 
Na miejscu (imprezie) okazało się, że to drugie ciasto. A nawet miało się pojawić trzecie. Pierwsze dostali wszyscy. Był to taki a'la piernik przełożony marmoladą i zalany lukrem (jak na piernik przystało :P). Zdecydowanie za słodki i generalnie większość się zraziła i już mojego ciasta się bali. Ale Jubilatowi chyba smakowało, bo co jakiś czas przychodził i nakładał sobie nowy kawałek :) Albo po prostu był głodny ;)
Trochę po to żeby zrobić lepsze zdjęcia, w przerwach w nauce zrobiłam drugie takie :] i już nieco inaczej ozdobiłam.


BANANOWY SONG Z KOKOSOWĄ NUTĄ

Biszkopt (upiec 2 lub jeden z podwójnej porcji i przekroić):
- 4 jajka
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 szkl mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ op. wiórków kokosowych

Masa budyniowa:
- 3 szkl mleka
- 1 kostka masła (200g)
- cukier waniliowy
- 2 budynie bananowe
- ew. łyżka żelatyny

Bita śmietana:
- 3 łyżki śmietany kremówki
- łyżeczka cukru pudru
- łyżeczka żelatyny

+ 4-5 bananów
+ sok z ½ cytryny


1 biszkopt: Białka ubić, pod koniec dodając na przemian żółtka i cukier. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jajek. Wymieszać dokładnie, dodać wiórki kokosowe i wlać d tortownicy. Piec ok. 25 minut w 180°C (biszkopt z podwójnej porcji – do przecięcia, piec dłużej – sprawdzić patyczkiem).Wystudzić.

Połowę bananów obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć je na całym biszkopcie. Skropić sokiem z cytryny.

Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem waniliowym i ew. żelatyną. Dodać rozpuszczone w pozostałym mleku budynie. Do gorącego budyniu wmieszać masło i jeszcze chwilę wszystko podgotować na małym ogniu mieszając. Gorącą masę wylać na ostudzony biszkopt wyłożony bananami. Odstawić do ostygnięcia.

Drugą połowę bananów również obrać, pokroić w plasterki, ułożyć na budyniu i skropić sokiem. Przykryć drugim biszkoptem. Można delikatnie ugnieść jeśli ciasto jest nierówne.

Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem. Wmieszać żelatynę. Rozsmarować cienką warstwę bitej śmietany na biszkopcie. Ozdobić wiórkami kokosowymi, kakao lub bananami.

Schłodzić całe ciasto w lodówce.

Wersja urodzinowa:



- - -

PRZYPOMINAM, ŻE DZIŚ JEST OSTATNI DZIEŃ NADSYŁANIA PRZEPISÓW NA KONKURS.
WYNIKI JUŻ W CZWARTEK :)
POWODZENIA!
wtorek, 23 listopada 2010, adrijah
Tagi: owoce ciasta

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/11/23 17:22:08
brzmi apetycznie..;)
-
2010/11/23 19:20:01
wspaniale wygląda! bananowa warstwa musi być genialna..
-
2010/11/23 21:06:40
Swietnie wygląda! Jak z kokosem to juz mi smakuje:)Pyszności :)
-
2010/11/23 22:17:57
to ja poprosze kawalek tej kokosowej pychotki:)
-
2010/11/23 22:50:45
Strasznie fajne ciasto. Takie domowe. Takie z dzieciństwa. Takie moje smaki.
-
Gość: chudy z proteiny.blog.onet.pl, *.suwalki.vectranet.pl
2010/11/24 14:49:38
dziękuję bardzo za komentarz :)
dzięki też za radę co do pierogów, ale sam nie wiem, za co je kocham - za farsz czy za ciasto, ehhh :( :P

ja poproszę całe ciacho, mm :)
Szablon