biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Polędwiczki z ziołową skórką (Dukan)

Nie umiem robić zdjęć w sztucznym świetle... flesz zawsze mi wszystko psuje, a bez niego jest za ciemno... Dlatego zdecydowanie wolę pichcenie latem, kiedy po południu jest jeszcze na tyle widno, żeby uwiecznić danie w świetle dziennym. Teraz już nie ma takiej opcji. Dlatego większość zdjęć mi nie wychodzi. Nie wiem co z tym zrobić, nie znam się na tym :( Wraz z nadejściem jesieni mocno zabolała mnie ta nieumiejętność, bo blog na tym cierpi... help...

Przez użalanie się, w końcu nie napisałam nic o samych polędwiczkach ;) Nieskromnie powiem, że wyszły genialne. Soczyste, lekko ostrawe od musztardy, ale jednocześnie łagodne od otrębów i ziół. Jak dla mnie super :) Jedna sztuka wylądowała w kawałkach w pojemniku i następnego dnia koleżanki mi ją wyjadały ze smakiem :) Także nawet na zimno jest ok :)


POLĘDWICZKI Z ZIOŁOWĄ SKÓRKĄ
(Dukan, faza III)

składniki na 3 porcje:
- 3 polędwiczki z indyka
- 6 łyżek otrębów (lub 2 pokruszone pełnoziarniste tosty bez skórki)
- 1 plasterek goudy light
- 2-3 łyżki musztardy
- łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki bazylii
- sól i pieprz
- ewentualnie łyżeczka oliwy

Polędwiczki posypać solą i pieprzem, ewentualnie skropić oliwą i wstawić na co najmniej 0,5h do lodówki. Otręby wymieszać z ziołami i rozdrobnionym serem. Polędwiczki posmarować cienką warstwą musztardy i obtoczyć w ziołowej posypce. Piec przez ok. 1h w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Można najpierw obsmażyć polędwiczki na złoto, potem dopiero je posmarować, obtoczyć i dopiec 20-30 minut.

niedziela, 21 listopada 2010, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/11/21 18:32:13
Pyszności !
A ze zdjęciami mam ten sam problem... na szczęście dziś zaświeciło słoneczko :0
-
2010/11/21 21:46:47
Robiłam kiedyś dość podobne danie. pyszne to jest.
Chyba wszyscy cierpimy z tego samego powodu: brak światła. Sztuczne światło niestety nie oddaje apetyczności potraw, oby do wiosny :)
-
2010/11/21 22:17:17
Pychotkowo wyglądają! :) Bardzo lubię indycze i kurczakowe mięsko:)
-
Gość: elektryczna, *.skleporion.net
2010/11/21 22:47:01
Robienie zdjęć wieczorową porą to istna droga przez mękę.
Ale Twoje danie i tak kusząco wygląda.

P.S. Sorry za ten błąd w mailu- czasem jest ze mnie takie niekumate stworzenie;)
-
2010/11/22 09:56:27
zapowiada sie bardzo smakowite miesko, pycha:)
-
2010/11/22 10:14:39
Smakowitości!! :)
-
2010/11/23 10:08:18
ta ziołowa skórka zapowiada się rzeczywiście pysznie!
-
2010/11/24 06:21:48
pyszny pomysł:) Ja tez nie potrafię robić zdjęć po południu i wiesz co, zazwyczaj czekam na weekend i wtedy szaleje od rana. Zdjęcia robię na dworze od pewnego czasu, wychodzą dużo ładniejsze:)
Szablon