biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Sałata rzymska z pieczarkami

Przerzucam się na sałatki :) Ta jest pożywna, smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno, samodzielnie oraz jako dodatek do mięsa (o dziwo),  idealna na pochmurne dni - jak to zauważyła Magdalena. Robiłam tę sałatkę już wcześniej, ale nie miałam dobrych zdjęć i przy drugim podejściu przepis trochę wyewoluował. Tata wymyślił dodanie do niej jajek i pomidorów oraz zmianę sosu. Teraz jest kolorowa i nieco ciekawsza. Ale wersja podstawowa też mi bardzo smakuje :) Polecam spróbować. Obu.


(kliknij w zdjęcie aby powiększyć)


SAŁATA RZYMSKA Z PIECZARKAMI

składniki:
- sałata rzymska
- dymka (dzisiaj pominęliśmy)
- cienkie plastry boczku
- 2 duże ząbki czosnku
- pieczarki
- ew. jajka na twardo
- ew. pomidory
sos:
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 czubata łyżeczka miodu
- 1 czubata łyżeczka musztardy (Dijon)
- szczypta soli
LUB
- sos tysiąca wysp

Sałatę porwać na mniejsze kawałki (nie kroić nożem!), posiekać dymkę, czosnek i pieczarki pokroić w plasterki. Paski boczku obsmażyć na patelni, odsączyć na papierowych ręcznikach - mają być chrupiące i kruche. Na wytopionym z boczku tłuszczu podsmażyć czosnek i dymkę, po czym dodać pieczarki i dusić do miękkości. W tym czasie paski boczku pokruszyć na mniejsze kawałki i dorzucić do sałaty. Pieczarki odsączyć i dodać do sałatki.
Wymieszać składniki na sos i polać nimi sałatkę.


Ewentualnie ugotować jajka na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w ćwiartki i każdą ćwiartkę na pół. Pomidory pokroić w kostkę lub w ćwiartki jeśli bierzemy koktajlowe. Wymieszać z sałatką i polać sosem tysiąca wysp.






(kliknij w zdjęcie aby powiększyć)
niedziela, 06 marca 2011, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/03/06 15:23:38
wygląda super:) jak z restauracji:) ale dlaczego nazywa sie rzymska? :)
-
2011/03/06 15:28:31
To rodzaj sałaty, której użyłam :)
-
2011/03/06 16:25:02
Smakowicie się reprezentuje :)
-
2011/03/06 17:20:04
Rzymska i z pieczarkami -biorę!:)
-
2011/03/07 07:09:42
jaka kolorowa!
uwielbiam pieczarki, więc sałatka... mniam!
-
2011/03/07 10:33:26
kolorowa, smaczna i zdrowa! pycha:)
-
2011/03/12 13:28:14
świetna jest, takie żywe kolory ma
Szablon