biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekanka z tuńczykiem na ostro (Dukan)


Wersja lekka ;) Oczywiście możecie użyć zwykłego makaronu i żółtego sera zamiast serka wiejskiego, choć ten drugi po podgrzaniu ciągnie się tak samo :) Polecam z jogurtowym sosem czosnkowym.


ZAPIEKANKA Z TUŃCZYKIEM NA OSTRO

składniki na 3-4 porcje:
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 200g pełnoziarnistego makaronu
- ząbek czosnku
- 1 cebula
- 3 duże pomidory
- 1 ostra papryka (cyklon)
- 1 serek wiejski (light)
- sól
- przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
- ostra i słodka mielona papryka
- kilka listków bazylii
- 1 marynowana papryczka pepperoni

Zagotować wodę w garnku, ugotować makaron al dente. W tym czasie pokroić cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać olej odlany z tuńczyka, podsmażyć na nim cebulę i czosnek (ja czosnek wrzuciłam cały i wyjęłam po kilku minutach, żeby nie zgorzkniał). 2 pomidory pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię. Ostrą papryczkę pozbawić ostrych nasionek, pokroić w cienkie plasterki, dorzucić na patelnię. Całość doprawić solą, mieloną papryką i suszonymi pomidorami. Jak troszkę odparuje, dodać tuńczyka. Ugotowany makaron odcedzić, wymieszać z zawartością patelni. Przełożyć do żaroodpornej foremki (można ją wcześniej posmarować odrobiną oliwy). Trzeciego pomidora pokroić w plastry, ułożyć na wierzchu. Polać serkiem wiejskim, zapiekać w 200°C, do czasu, aż się zrumieni. Posiekać bazylię i papryczkę pepperoni, posypać potrawę tuż przed podaniem.

środa, 10 sierpnia 2011, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/08/10 11:46:09
Fajnie, że użyłaś pełnoziarnistego makaronu, też go używam często:) Pyszna i zdrowa zapiekanka:)
-
2011/08/10 12:05:47
Wygląda rewelacyjnie:)
-
2011/08/10 13:39:31
wspaniała zapiekanka :)
-
2011/08/10 14:57:09
Alez to wygląda, aż czuje ten zapach, zapraszam do siebie kreacjesnaku.blox.pl
-
2011/08/10 19:59:59
Pięknie wygląda! Taka kolorowa i pyszna :)
-
2011/08/11 00:23:27
kuszą mnie takie zapiekane smakołyki ;]
-
Gość: Gosia, *.internetia.net.pl
2011/08/12 08:13:50
Bardzo podobają mi się Twoje przepisy i chciałabym żebyś podała kilka przepisów na parapetówkę, chodzi mi o szybkie i łatwe przekąski na ciepło i zimno. Z góry bardzo dziękuje :)
-
2011/08/13 14:02:25
Judik teraz już prawie samego pełnoziarnistego używam :) Lubię go i jest o wiele zdrowszy, same plusy :)

Jolanta dziękuję :)

Shy dziękuję :)

Dorota zły adres podałaś, nie działa :(

Majana dziękuję :)

Karmel-itka jeśli kuszą, to koniecznie musisz robić, nie ma innego wyjścia ;)

Gosiu mogłabyś mi podać swojego maila (mój jest w bocznej szpalcie między translatorem a wyszukiwarką)? Przygotuję Ci listę w poniedziałek, ok? Bo dzisiaj idę na ślub i wesele, jutro na poprawiny i się nie wyrobię ;) Na razie mogę tylko powiedzieć, że ja na swoją pierwszą robiłam głównie sałatki i one wszystkie są na blogu :)
Przy okazji wspomnij proszę dla ilu osób ta parapetówka i dla kogo - w sensie osób, które będą sobie siedzieć przy piwie/drinkach rozproszeni po mieszkaniu czy raczej dla siedzących całą imprezę przy stole i popijających wódkę ;)
-
2011/08/13 21:29:18
Och, uwielbiam takie zapiekanki! Tuńczykowe zwykle robię z ryżem, ale generalnie i z tym i z tym jest to niebo w gębie. :)

Pozdrawiam!
-
2011/08/21 12:27:10
Pyszniutka,i piekne zdjecia :-)
-
2011/08/29 15:27:44
wygląda baaardzo zachęcająco! :)
-
2012/06/28 20:51:28
Fajny pomysł :D
Szablon