biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak w zielonym curry (Dukan)

U Kasi to były udka, mnie G namówił na piersi z kurczaka. Dalej sądzę, że udka mogłyby być smaczniejsze, ale sprawdzę to następnym razem, bo powtórka będzie na pewno :) moja pasta curry jest bez dodatków, więc sama dorzuciłam trochę suszonej trawy cytrynowej (do wyjęcia później, ma tylko nadać smak) i starłam trochę imbiru. Nie było aż tak ostro, jak się spodziewałam, ale może to i dobrze :) Za to mięsko było bardzo soczyste. Super :)


KURCZAK W ZIELONYM CURRY

składniki na 2 porcje:
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżeczki zielonej pasty curry
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej
- ok. 0,5cm korzenia imbiru
- 2 łyżki oliwy
- sól

Pierś z kurczaka oczyścić, przekroić na pół. Natrzeć pastą curry i posolić. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, wyłożyć kurczaka. Posypać mieloną papryką, zetrzeć na piersi imbir. Czosnek i marchewkę pokroić w cienkie plasterki. Czosnek ułożyć na mięsie, marchewki wokół. Sypnąć trawą cytrynową (ja sypałam raczej na oliwę). Piec 25 minut w 200°C pod przykryciem, następnie odkryć i piec jeszcze 10-15 minut żeby wierzch się lekko zrumienił.

poniedziałek, 05 września 2011, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/09/05 11:10:23
Tak dobre, że nie da się tego opisać słowami : D
-
2011/09/05 18:53:43
Bardzo apetycznie wygląda ten kurczaczek. Muszę kiedys skosztować:)
Pozdrawiam.
-
2011/09/05 19:49:02
mysle, ze taki kurczak smakuje super:)
-
Gość: Tatiana, *.adsl.inetia.pl
2011/09/06 08:59:27
Ja oastatnio robiłam kurczaka w zielonej herbacie :) Polecam bo wychodzi naprawdę ciekawe zestawienie smakowe :) A zainspirowałam się tym wpisem klub.dilmah.pl/blog/2011/07/21/gotujemy-na-herbacie-1/
Szablon