biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczarki w śmietanie

Nie wiedziałam do końca w którą kategorię je wrzucić, bo są niesamowicie uniwersalne. Pasują zarówno do mięsa, makaronu, kaszy, placków, pieczonego ciasta francuskiego czy chleba, a niektórzy ;) chętnie jedliby je nawet same :) Są pyszne na ciepło i na zimno, więc wybór ciężki. Ostatecznie uznałam, że to sos ;)
W życiu bym nie pomyślała, że coś tak zwykłego jak pieczarki i śmietana, może być tak pyszne :) Rain1Drop miała rację :) Gorąco polecam! Ja z pewnością będę do nich wracać :) Chyba, że spróbuję wersji jogurtowej...


PIECZARKI W ŚMIETANIE

składniki:
- 500g pieczarek
- 1 średnia cebula
- olej do smażenia
- 1 ząbek czosnku (u nas 1 łyżeczka staropolskiego)
- 1 szczypta suszonego tymianku (u nas 1 łyżeczka)
- 100g śmietany 18% (u nas 200g 22%)
- 1 łyżka mąki (pominęłam)
- sól i pieprz
- szczypiorek

Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Cebulę obrać i drobno posiekać (ja miałam pieczarki giganty, więc cebulę też pokroiłam w dość duże pół-pióra), wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Dodać pieczarki, czosnek i tymianek. Dusić co jakiś czas mieszając, przez 5-10 minut, aż zmiękną, a sok odparuje. Zdjąć patelnię z ognia, posiekać szczypiorek, dodać do pieczarek razem ze śmietaną. Wymieszać i jeszcze chwilkę gotować. Jeśli całość będzie za gęsta, dodać 1-2 łyżki wody i dokładnie wymieszać.

niedziela, 15 stycznia 2012, adrijah
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/01/15 21:37:35
Wygląda może niepozornie, ale jest pyszne : D
-
2012/01/16 06:44:32
Smaczne muszą być :)
-
Gość: Dorota Owczarek, 31.6.245.18*
2012/01/18 16:25:04
Ja uwielbiam takie pieczarki:-)
Jeśli chodzi o chlebek to jest przepis na jeden bochenek,ja zrobiłam z dwóch porcji i dlatego na zdjęciach sa dwa:-)
Szablon

o mnie

Lista Blogów Kulinarnych