biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Gorące czekoladowe torciki z płynnym sercem


Idealnie się złożyło :) Nasz deser z uczty jest świetny na walentynki. Jeszcze spokojnie zdążycie go przygotować :) Miękka babeczka z płynącym, gorącym sercem z gorzkiej czekolady fantastycznie łączy się z delikatnością i słodyczą lodów i bananów. Oczywiście możecie użyć innych owoców - dzisiaj najlepiej czerwonych :) Ewa Wachowicz proponuje maliny. Na Cinie pojawiło się więcej propozycji. Gorąco polecam! Tym bardziej, że można je sobie bardzo szybko zrobić na zapas, zamrozić i wyciągać dopiero jak przyjdą goście. Nawet niezapowiedziani :)



GORĄCE CZEKOLADOWE TORCIKI Z PŁYNNYM SERCEM

składniki na 6 porcji:
- 150g gorzkiej czekolady 70%
- 150g masła
- 100g cukru pudru
- 3 jajka
- 30g mąki
- lody waniliowe
- banany lub inne owoce

Czekoladę połamać i rozpuścić nad para wodną, do rozpuszczonej dodać pokrojone masło i mieszać do połączenia. Dodać cukier puder, jak już cukier się roztopi, odstawić powstałą masę do przestygnięcia. W tym czasie dobrze roztrzepać jajka, dodać do ostudzonej masy, wszystko dokładnie połączyć. Dodać mąkę i wymieszać. Powstałą masę wylać do kokilek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką tak do 2/3 wysokości. Zamrozić przez min 2 godz. Piec zamrożone, nie rozmrażać!!!! w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 20-22 minuty. Podawać z lodami i owocami.

wtorek, 14 lutego 2012, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/02/14 13:10:56
to płynne wnętrze.. cudowne.
-
2012/02/14 14:19:14
Czekoladowa rozpusta! =)
-
2012/02/14 21:06:14
Wspaniałe!
-
Gość: http: ajloviuuu.blogspot.com , *.internetia.net.pl
2012/02/15 01:54:16
o mało nie polizałam monitora :D
-
2012/03/06 17:05:24
Ugotujmy a jak się to gorące, płynne wnętrze świetnie komponuje z zimnymi, rozpływającymi się lodami... mmm :)

Russkaya zgadza się :D

Majana :)

Ajloviuuu obawiam się, że to by niewiele dało :( i polecam je upiec :) bo są naprawdę proste :) i nie trzeba lizać nic innego niż łyżeczka zanurzona w gorącym wnętrzu babeczki ;)
-
2012/06/14 19:24:26
Torciki wygrały w konkursie na "danie na poprawę humoru" :) Gratuluję i poproszę o namiary gdzie ma powędrować nagroda
-
2013/01/01 16:09:14
pomocy! chciałam takie zrobić. i nawet 2 razy zrobiłam. ale niestety - wnętrze nie chciało się lać :((:( czy dłuższe mrożenie jest nie takie? czy może pierkarnik oszukuje i ma za wysoką temperaturę (ale z kolei po 20 min. było ciastko po środku jeszcze miękkie i nawet je wyjęłam, ale środek też się nie lał :(:(:(
-
2013/01/01 20:15:27
Nutrija długość mrożenia tu jest nieistotna, ja raz na jakiś czas robię kilka "na zapas" i leżą w zamrażarce nawet kilka tygodni. Myślę, że to raczej kwestia piekarnika. Mój działa trochę słabiej i zwykle muszę trochę dłużej piec, żeby ciasto z wierzchu się w ogóle ścięło ;) więc stawiam na zbyt długie pieczenie lub zbyt wysoką temperaturę jednak
-
2013/02/12 12:05:23
wlałaś nadzieję we mnie :) to jeszcze będę próbować :)
-
Gość: Ana, *.cnet2.gawex.pl
2013/02/13 08:47:20
Czy jak postoją sobie 1 dzień te babeczki, czy coś się stanie z jego płynnym środkiem? Chcę upiec dziś dla chłopaka i mu je jutro dać i nie wiem czy nadal wnętrze będzie płynne.;)
-
2013/02/13 12:40:17
Nutrija trzymam kciuki :)

Ana raczej powinno się je podawać od razu. Nigdy ich nie trzymałam dłużej , w ciągu 0,5h zawsze u nas znikają. Podejrzewam, że środek może stężeć i już nie wypłynie jak zaraz po upieczeniu. A nawet jeśli nie stężeje, to jak całość ostygnie, podejrzewam, że już nie będzie takiego efektu.
-
Gość: Nanka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/12 16:21:46
Jajka należy dodać z żółtkiem czy tylko piane ubić z białek?
-
2014/02/12 16:25:45
Nanka dodaje się całe jajka, jedynie roztrzepane, bez żadnego rozdzielania i ubijania piany
-
Gość: AmelGa, *.adsl.inetia.pl
2014/05/17 11:50:31
Ile wychodzi tych babeczek ?
-
2014/05/17 11:52:18
1 porcja = 1 babeczka, czyli 6
-
Gość: coolka, *.static.entel.pl
2014/07/15 13:13:59
Hej, widziałam że ktoś o to pytał:
- w swoim piekarniku (grzanie góra, dół) piekę je 12-14 minut, inaczej upiekłyby się na bułę.
- nie piekę na czas ale na oko. Jak widzę że boki się już upiekły a w środku jest takie jakby płynne, ciemne oko, to wiem że trzeba wyjmować. Oko nie może być zbyt wielkie. Taka proporcja powiedzmy jak przy sadzonym - białka do żółtka.

Dodatkowo piekłam w silikonowych foremkach, ale te sprawdzały się gorzej, bo baeczki jak się je wyjmuje z pikarnika to są miękkie, więc z ciężko się wyjmują z piekarnika a później z tych miękkich foremek.
Dlatego mam foremki twarde takie

Te trzeba tylko sprawnie przewrócić do góry nogami na talerz i zdjąć z babeczki.
Szablon