biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak w cieście francuskim


Nie wiem czemu, ale chciałam na piątkową ucztę przygotować kurczaka. Wiedziałam jedynie, że ma być w miarę prosty, ładnie się prezentować i dać się przygotować wcześniej. Przejrzałam całą listę Must Try i okazało się, że jest na niej jedna pozycja aż 4 razy. Po linkach doszłam do źródła. Stwierdziłam, że to nie może być bardzo trudne, skoro tyle osób to przygotowywało i to z dużymi sukcesami :) Trochę sprawdziły się moje obawy co do rozmiękającego spodu (już podczas jedzenia), ale smaku to nie psuje, więc nie będę kombinować. Wyszło bardzo smacznie :) Mam ochotę pokombinować z innymi dodatkami, choć te były super :)
Nie robiłam w trakcie zdjęć, bo o tym nie pomyślałam po prostu, więc poprosiłam G. żeby mi zrobił obrazki instruktażowe. Mam nadzieję, że Wam pomogą :)


KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM

składniki na 2 porcje:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 zwinięty płat ciasta francuskiego
- 4-5 pieczarek
- 1/2 cebuli
- czosnek
- sól i pieprz
- 4 duże plastry surowego wędzonego boczku
- 1 jajko (do smarowania)

Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni z czosnkiem i przyprawami do odparowania wszystkich soków. Odstawić do ostygnięcia. Pierś z kurczaka podzielić i oczyścić. Ciasto francuskie rozmrozić w lodówce i zimne rozłożyć na papierze do pieczenia. Wyciąć 2 prostokąty o wymiarach 25x16cm. Krótsze boki ponacinać do środka co 2cm na długości ok. 8cm.


(kliknij na obrazek, aby go powiększyć)

Filet z kurczaka położyć na środku ciasta.


(kliknij na obrazek, aby go powiększyć)

Na kurczaka wyłożyć smażone pieczarki, lekko przyklepać.


(kliknij na obrazek, aby go powiększyć)

Położyć plastry boczku wzdłuż piersi z kurczaka, podwinąć pod spód, aby pieczarki się nie zsuwały.


(kliknij na obrazek, aby go powiększyć)

Paski ciasta zawinąć "na zakładkę" zostawiając szczeliny, żeby para miała gdzie uchodzić.


(kliknij na obrazek, aby go powiększyć)

Paski posmarować roztrzepanym jajkiem. Odłożyć zawiniątka na 20 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Piec 25-30 minut aż ciasto będzie złote i chrupkie.




- - -

środa, 08 lutego 2012, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/02/08 15:12:45
super pomysł! :) bardzo ładnie udało ci się tego kurczaka zawinąć, mnie się ciasto francuskie tak nie słucha ;)
-
2012/02/08 15:34:34
Pięknie zawinięte to ptaszysko! Z pewnością wyborne!
-
2012/02/08 17:12:02
O tak, to pyszny kurczaczek! Fajnie u Ciebie wygląda.
-
2012/02/09 20:40:52
Dzięki Ci za te ilustrację obrazkowe z tym "zwijaniem" bo opisowo byłoby ciężko ;)
-
Gość: mincor, *.cdma.centertel.pl
2012/02/23 15:43:38
przeczytałam!
Zrobiłam!
Zjedli Wszyscy!

Pycha! a wydawało się nie do zawinięcia. Pieczarki posoliły kuraka i wszystko rozpłynęło się w ustach. Polecam:)
-
2012/02/24 23:12:55
CZUJE WIELKANOC .... indyk zawiniety w CIEŚCIE.....
-
2012/03/06 17:20:27
Gruszkazfartuszka mnie się też nie zawsze słucha ;) albo miałam farta, albo wyjątkowo dobrze je schłodziłam ;)

Yobada dziękuję :) smakowało faktycznie fajnie, polecam spróbować :)

Majana dziekuję :)

Spoleczny a widzisz, a ja z samego opisu musiałam kombinować ;) i po pierwszej próbie, a właściwie błędzie, stwierdziłam, że dobrze byłoby to zilustrować jakoś, ale zdjęć nie zrobiłam, stąd rysunki made by G. :) cieszę się, że są pomocne :)

Mincor super! bardzo się cieszę, że się skusiłaś, a jeszcze bardziej, że Wam smakowało :)

Kkd0 nigdy nie jadłam indyka w cieście. Podasz jakieś szczegóły? Chętnie spróbuję :)
-
2012/06/17 10:14:26
Wygląda apetycznie;) Muszę spróbować;)
-
2012/06/20 14:59:45
Właśnie zrobiłam sobie takiego kurczaka. Wyszedł naprawdę pyszny piekielnakuchniaanety.blox.pl/2012/06/Kurczak-w-cieNcie-francuskim.html
-
2012/06/20 15:40:08
Aneta bardzo się cieszę, że spróbowałaś :) super, że Ci smakuje :)
-
Gość: dorq, *.ssp.dialog.net.pl
2012/08/14 18:51:54
Zrobiłam wczoraj na kolację rocznicową i był pyszny a do tego prosty w wykonaniu, lubię tu zaglądać i szukać inspiracji:) pozdrawiam
-
Gość: Wiola, *.dynamic.chello.pl
2012/11/25 15:46:20
Witam.piekarnik to termoobieg czy konwencjonalne góra - dół?
-
2012/11/25 21:48:01
Dorq bardzo się cieszę, że Ci smakował :) zapraszam częściej :)

Wiola góra-dół, nie mam u siebie termoobiegu, ale gdybym go używała, wspomniałabym o tym :)
-
2014/09/26 21:05:02
a ten ryz obok,wyglada wysmienicie?
-
2014/09/26 21:09:23
-
Gość: belfer12, *.rzeszow.mm.pl
2015/10/18 19:07:57
Witam
Zrobiłem wg przepisu. Wygląda podobnie ale przy krojeniu okropnie się kruszy. Jak kroić to danie , na ciepło czy na zimno?
-
2015/10/18 20:05:59
Belfer12 na ciepło, bo to danie obiadowe, ale temperatura nie ma tu znaczenia. Ciasto francuskie się kruszy, taka jego uroda :) z założenia ma takie być.
Szablon