biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Keks samo zdrowie


Nigdy nie piekłam keksu. Nigdy też nie lubiłam mieszanek bakalii - nudne, napakowane rodzynkami (nie cierpię). Właśnie się to zmieniło :) Bo nigdy nie jadłam tak dobrej mieszanki. Ani tak dobrego i zdrowego keksu :) A jaki będzie super na śniadanie! Ze szklanką mleka... już się rozmarzyłam :)


KEKS SAMO ZDROWIE

składniki na keksówkę 12x30cm:
- 1½ szkl płatków owsianych
- ½ szkl siemienia lnianego
- ½ szkl otrębów pszennych
- 1 szkl mąki pszennej (u mnie pełnoziarnistej)
- ½ szkl brązowego cukru (u mnie trzcinowego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki soli
- 1½ szkl bakalii (u mnie 1 szkl mieszanki studenckiej Helio i ½ szkl mieszanki egzotycznej- kokos, ananas, papaja, mango)
- 1½ szkl jogurtu naturalnego (u mnie pół na pół ze śmietanką z mleka kokosowego)
- 1 jajko
- 2/3 szkl miodu

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Płatki, siemię i otręby wymieszać, wysypać na blachę do pieczenia i opiekać 10 minut, następnie ostudzić i zmielić.
Następnie w jednej, dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej, mniejszej, jogurt z jajkiem i miodem (u mnie też śmietanką kokosową). Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec 60 minut (do suchego patyczka) również w 180°C.



czwartek, 29 marca 2012, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/03/29 12:48:26
Też nie piekłam nigdy keksu, ale Twój przepis bardzo mi się podoba - oj, bardzo:)
Leci do schowka:)
-
2012/03/29 15:22:16
fajny przepis - zapisuję. choć pewnie musiałabym pozbyć wszystkich rodzynek, bo nie znoszę :) a mieszanka helio ma w sobie rewelacyjny miks orzechów :)
-
2012/03/29 15:28:39
Sowa miło mi i bardzo polecam :)

Kaś też nie znoszę rodzynek, a wyjątkowo tutaj mi nie przeszkadzają :) to druga taka mieszanka, większości nie toleruję. Ale są też mieszanki samych orzechów, które osobiście uwielbiam


-
2012/03/29 16:41:19
uwielbiam keksy. Twój bardzo interesujący :)
-
2012/03/29 19:40:13
Uwielbiam keksy.Piekłam ich juz kilka rodzajów. Pyszne, nadziane bakaliami.
Twój keks wygląda przepysznie:)
-
2012/03/31 12:32:01
Ja tam keks zawsze bardzo lubiłam, zwłaszcza ten tradycyjny mojej mamy. Koniecznie ze skórką pomarańczową :)
Jestem jednak otwarta na wszelkiej maści wariacje. Ten się pysznie zapowiada :)
Szablon