biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczeń rzymska

 

Nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek gościła na naszym stole. Jedynie raz, jeszcze będąc na dukanie, przerobiłam je na wersję mini. Oryginalna wersja jest na święta jak znalazł - zarówno na ciepło, do obiadu, jak i na śniadanie, jako oryginalna wędlina. Polecam z chrzanem :)


PIECZEŃ RZYMSKA

składniki na keksówkę 10x20cm:
- 1kg mielonego mięsa
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonego cuminu
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
- 4 jajka na twardo (lub więcej do dłuższej foremki)
- 2 jajka (u mnie 1 surowe jajko + 1 ubite białko)
- 50g bułki tartej (u mnie zmielony, podsuszony, domowy, chleb owsiany)

Najpierw należy ułożyć jajka gęsiego przez całą długość keksówki. U mnie zmieściły się 4, dlatego tyle ugotowałam na twardo. Jeśli macie dłuższą keksówkę lub mniejsze/większe jajka, dostosujcie ich ilość indywidualnie. Zawsze można je trochę przyciąć po ugotowaniu. Posiekać cebulę i czosnek, podsmażyć do zeszklenia. Przełożyć mięso do dużej miski, dodać cebulę i czosnek, bułkę tartą, przyprawy i surowe jajka. Wszystko dokładnie wymieszać, połowę mięsa przełożyć do keksówki (moja jest silikonowa, więc jej niczym nie posmarowałam ani nie obsypałam). Ugotowane na twardo jajka obrać i ułożyć na mięsie przez środek wzdłuż. Przykryć pozostałym mięsem. Piec 50 minut w 190°C. Ja dopiekałam jeszcze 10 minut, żeby wierzch się trochę zrumienił.




wtorek, 27 marca 2012, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/03/27 21:31:33
Ja chyba zrobię ją na święta,bo mnie kusi. Ładnie wygląda :)
-
2012/03/27 21:59:49
ale efektowne.
-
2012/03/28 19:16:16
oj pieczeń rzymska jest super, roboty przy niej w sumie niewiele, ale za to jaki ma smak :)
Szablon