biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Pralinki bananowe w gorzkiej czekoladzie

 

Drugi prezent dla Mamy :) Wzorowany trochę na pralinkach bananowo-kokosowych, ale zapomniałam kupić kokosa i wyszły czysto bananowe. Nie żałuję :) Bardzo się bałam, że nie wyjdą. Tzn. obawiałam się, że będą się rozpadały/rozpływały, nie będą Mamie smakowały, nie wyjmę ich z całości z foremki, jest za ciepło, żeby je przetransportować i mi się skleją w jedną wielką kulę po drodze itp itd. Na szczęście nic się z nimi nie stało, a połączenie gorzkiej czekolady i słodkiego, bananowego nadzienia przypadło Mamie do gustu :)

pralinki bananowe

Może dlatego pralinki dały radę, że obchodziłam się z nimi jak z jajkiem - najpierw schłodziłam dłonie zimną wodą, założyłam gumowe rękawiczki i bardzo ostrożnie wyjmowałam pralinki, układałam w pudełku wyściełanym papierowymi ręczniczkami, spakowałam do torby termicznej i przełożyłam do pudełka z drożdżowymi ślimaczkami tuż przed składaniem życzeń Mamie :) Ale powiem Wam, że nie spodziewałam się, że z tymi pralinkami jest tyle zabawy! Oczywiście miałam wybitnie niewygodny pędzelek, przez co strasznie dużo czasu zajęło mi pomalowanie czekoladą wnętrza wzorzystej foremki (czy ja nie mogłam wziąć zwykłej foremki na lód? musiałam sobie tak utrudniać życie?) i przez to strach w oczach, jak wyjmowałam pralinki, ale jestem z siebie nieskromnie bardzo dumna, że się udały :) Teraz żałuję, że nie ma takich w sprzedaży, bo pewnie prędko ich nie powtórzę (no, chyba, że w prostszej foremce i użyję nie-silikonowego pędzelka ;)

PRALINKI BANANOWE W GORZKIEJ CZEKOLADZIE

składniki na 12 (sporych) sztuk:

- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 1/2 dojrzałego banana
- 1/2 zamrożonego banana
- 2 łyżki cukru (można dać trochę mniej)
- 2 łyżki likieru bananowego

Zamrożonego banana wyjąć z zamrażalnika i odłożyć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, małym pędzelkiem posmarować nią równomiernie boki i dno wgłębień foremki (na lód lub pralinki). Wstawić na 15 minut do lodówki, po czym posmarować drugą warstwą i znów odstawić do lodówki. Masło rozpuścić w rondelku, dodać drobno pokrojonego dojrzałego banana i smażyć 2 minuty. Dodać cukier i likier bananowy, dokładnie wymieszać. Zamrożonego banana wrzucić do blendera, zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać do rondelka, wszystko wymieszać, jeśli jest ciepłe - schłodzić i dopiero nakładać do czekoladowych "kubeczków". Nakładać tyle, żeby można było zalać całość czekoladą, więc dobrze, żeby powierzchnia nadzienia była tuż pod końcami czekoladowych brzegów. Zalać ostrożnie całość pozostałą czekoladą, ewentualnie delikatnie wyrównać. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę (u mnie całą noc siedziały). Delikatnie, ale w miarę szybko wyjąć pralinki z foremki. Smacznego :)

pralinki bananowe

Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2012

poniedziałek, 28 maja 2012, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/05/28 23:17:52
Piękne, zapewne przepyszne :)
-
2012/05/29 09:59:54
Narobiłaś mi smaka. Połączenie bananów i czekolady - dla mnie ideał! ;)
-
2012/05/29 12:37:14
Wyglądają profesjonalnie! Jak długo można je przechowywać?
-
2012/05/30 12:24:40
wyszły naprawdę eleganckie:) a nadzienie bananowe musiło być pyszne:)
-
2012/05/30 15:46:22
Wyglądają jak z pudełka pralin kupionych w sklepie!!!
Są idealne.. no i możliwość 'kombinowania' smaków!!!!
Lecę do sklepu po foremkę do pralinek!!!!!! :D
-
2012/05/31 18:40:23
alez idealne !! i na pewno jak wygladają tak smakuja :)
-
2012/05/31 20:49:27
Samantha dziękuję :) nieskromnie muszę przyznać, że wyszły pyszne :)

Buddhaforme znaczy, że je zrobisz? :D

Tortina oj nie wiem, bo znikają od razu :)

Jolantaszyndlarewicz dziękuję :) owszem, nadzienie, było super :)

Anus77 to jest chyba najfajniejsze, że możesz sobie zrobić taki smak, jaki chcesz :) i wiesz, co jest w środku :)

Pollyzeczki dziękuję :)
-
2012/06/10 22:22:10
O! Fajne! Bardzo fajne! I bez mleka:)
Szablon