biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Waniliowe ciasto z rabarbarem

 
Muszę się do czegoś przyznać... Nigdy wcześniej nie jadłam rabarbaru! Jak go zobaczyłam w sklepie, stwierdziłam, że najwyższa pora spróbować. Kupiłam i się czaiłam. Nie mogłam się zdecydować, co przygotować pierwsze. Ostatecznie padło na ciasto migdałowe, które znalazłam u Majany. Bo migdały lubię bardzo, więc to bezpieczna wersja ;) Ale w ostatniej chwili okazało się, że skończyły mi się mielone migdały, więc zastąpiłam je orzechami laskowymi, które ostatecznie nie były zbyt wyczuwalne. Za to zapachowo ciasto zdominowała wanilia. No obłędnie pachniało! I pięknie wyrosło :) A rabarbar okazał się nie taki straszny - w słodkim cieście bardzo przypomina upieczone śliwki.

 ciasto waniliowe z rabarbarem

WANILIOWE CIASTO Z RABARBAREM

składniki na foremkę o średnicy 19cm:

- ok. 2-3 łodygi rabarbaru
- 150g mąki
- 40g mielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80g miękkiego masła
- 130g cukru + 1-2 łyżki do posypania
- 2 jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 100ml jogurtu naturalnego
- cukier waniliowy
- 2 łyżki likieru waniliowego

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem. Do masła z cukrem, cały czas miksując, dodawać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty, dodać skórkę z cytryny i likier. Na przemian dodawać mąkę i jogurt. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić, przelać ciasto, rozłożyć na nim kawałki rabarbaru i lekko docisnąć dłonią. Posypać wierzch cukrem i piec 55 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić jeszcze na kilka minut w piekarniku, następnie ostudzić.


Rabarbar: zbieramy przepisy przed sezonem

środa, 16 maja 2012, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/05/16 12:13:58
Gratulacje, pierwszy raz z rabarbarem za toba :) Ciasto musialo byc wspaniale.
-
Gość: mezzea, *.dynamic.chello.pl
2012/05/16 12:33:22
Kocham rabarbar, jest dla mnie cudowny. Jeśli jesteś chętna mogę podać przepis na fantastyczne kwaskowe konfitury, które z serkiem w naleśnikach miażdżą wszystko! :)
-
2012/05/16 12:36:27
Maggie pierwszy raz nie bolał ;) i jestem z niego bardzo zadowolona :D

Mezzea jak najbardziej jestem zainteresowana :) chętnie spróbuję :)
-
Gość: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2012/05/16 12:58:41
Pyszne! Uwielbiam rabarbar! U mnie też ciasto... było;)
-
2012/05/16 14:52:00
Bardzo się cieszę,że ciacho posmakowało! :) Rabarbar jest świetny w wypiekach, oj bardzo:) Jak zaczęłaś eksperymenty z rabarbarem to możesz nie przestać hehe;D.
Naprawdę ciasta z nim sa przepyszne. Spróbuj także połączenia rabarbaru z truskawką - świetne, polecam!:))
Pozdrowienia
-
2012/05/16 18:18:00
ciągle jeszcze nie mogę upolować rabarbaru, pyszne ciacho
-
2012/05/16 18:53:19
ja rabarbar kojarzę głównie z kompotem.. ;)
-
2012/05/16 18:56:34
Majana fajny pomysł :) dzięki :)

Maleslodkosci a kompot też ugotowałam :) ale o tym kiedy indziej ;)
-
2012/05/16 20:50:47
Pięknie się prezentuje, przepyszne z rabarbarem, pozdrawiam :)
-
2012/05/18 19:04:07
MMMM! :)
Szablon