biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Schab z pomarańczami

 

Przymierzałam się do tego przepisu już rok temu, jak było Grand Prix Hiszpanii, ale wtedy jeszcze nie miałam tyle odwagi, żeby połączyć wieprzowinę z cytrusami. Cieszę się, że tym razem spróbowałam i przepraszam za to, że publikuję przepis po czasie. Szkoda, że tak późno zrobiłam ten schab, bo połączenie wyszło bardzo dobre :) Mięso jest miękkie (nawet nie trzeba go kroić nożem), soczyste i bardzo ciekawe w smaku. Owszem, czuć pomarańczę, ale nie dominuje, słono-słodkie smaki świetnie się równoważą :) Myślę, że czosnek i rozmaryn bardzo w tym pomagają. Gorąco polecam :) Nie wiem jak Wam, ale mnie się wydaje, że najbardziej będą tu pasowały lekko utłuczone ziemniaki, polane sosem spod mięsa i lekka surówka :)

Schab z pomarańczami
SCHAB Z POMARAŃCZAMI

składniki na 4 porcje:

- 0,5kg kawałek schabu
- 2-3 ząbki czosnku
- gruboziarnista sól (u mnie 1 łyżeczka)
- świeżo mielony pieprz
- 2-3 łyżki mąki
- 2 łyżki oliwy
- 2 duże pomarańcze (najlepiej soczyste)
- 3 łyżki masła
- 1 gałązka rozmarynu (same listki)
- 3-4 łyżki likieru pomarańczowego (u mnie konkretnie Triple Sec)

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na 4 równe plastry, lekko rozbić każdy tłuczkiem (nie za cienko). Czosnek obrać, rozetrzeć z solą. Kotlety natrzeć z obu stron solą z czosnkiem i świeżo mielonym pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 180°C, a na patelni rozgrzać oliwę. Kotlety oprószyć mąką i podsmażyć z obu stron. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem (ja posmarowałam ręczniczkiem nasączony olejem), ułożyć w nim kotlety. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok, polać nim mięso. Drugą obrać, pozbywając się białych błonek, pokroić w grube plastry. Ułożyć po jednym plastrze pomarańczy na każdym kotlecie (chyba, że są duże, to po 2 cieńsze plasterki). Posypać listkami rozmarynu, skropić likierem i obłożyć wiórkami masła. Piec ok. 30 minut. Podawać polane wytworzonym sosem.

źródło: "Dania z mięsa i drobiu" Barbara Jakimowic-Klein

  F1 od kuchni 2012
 GP Hiszpanii

niedziela, 03 czerwca 2012, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/06/03 17:20:48
pieknie wygląda! ja robiłam kiesyć kurczaka w pomarańczach ach ten sosik boski!!
-
2012/06/03 17:26:35
Pysznie to wygląda, przymierzałam się do takiego połączenia ale jakoś się nie zebralam i teraz żałuję:)
-
2012/06/03 17:41:32
Oj, to by mi smakowało :)
-
2012/06/03 17:47:15
Z chęcią bym sprobowała bo wygląda apetycznie ;)
-
2012/06/03 22:49:49
Jak ładnie, kolorowo -pomarańczowo :) Pyszne musi być to mięsko :)
Pozdrawiam.
-
2012/06/04 10:59:25
Zapraszam tez do mnie :)
deliciouseating.bloog.pl/
-
2012/06/04 17:41:38
alez to fantastycznie wygląda!!!
Szablon