biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Pełnoziarniste racuchy z jabłkami


Pogoda i mniejsza ilość czasu ani trochę nie zachęca mnie do gotowania i eksperymentowania. Raczej "odgrzewam" stare przepisy. Niestety często nawet nie chce mi się robić zdjęć, albo kompletnie nie wychodzą, jak na złość. Ale tym razem w miarę się udały :) Dlatego chciałam Wam przypomnieć racuchy z jabłkami, które robiłam niewiele po przeprowadzce do studenckiego mieszkania, zanim jeszcze miałam mikser :) Tym razem zrobiłam trochę zdrowszą wersję, pełnoziarnistą i smażyłam je bez tłuszczu na patelni GreenPan. Nie były już takie chrupiące na brzegach, ale i tak były bardzo smaczne :)

 racuchy

PEŁNOZIARNISTE RACUCHY Z JABŁKAMI


składniki na 4 porcje:

- 3/4 szkl mąki pełnoziarnistej
- 2 duże jabłka (u nas słodkie)
- 4 jajka
- 3/4 opakowania sera ricotta
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- ew. tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania

 Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do racuchów najlepsze będą twarde, mięsiste i kwaśne jabłka. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z jabłkami, serem, miodem, mąką i migdałami, posolić i przyprawić do smaku cynamonem. Delikatnie dodać pianę z białek.  Racuchy smażyć na oleju lub suchej patelni. Osączyć z ewentualnego tłuszczu na papierowych ręcznikach i posypać cukrem pudrem. 

racuchy

 

  Smaki naszego dzieciństwa

piątek, 10 sierpnia 2012, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/08/10 13:59:55
jedno z ulubionych dan z czasow bycia dzieckiem <3
-
2012/08/11 20:23:46
zdrowo i apetycznie, super :)
-
Gość: , *.elartnet.pl
2012/08/12 19:36:19
dzień dobry, patrzę, czytam i wydaje mi się, że w wykazie użytych produktów nie ma jaj - więc ile tu wmieszać żółtek i potem piany z ilu białek dodać? Anna
-
2012/08/12 20:57:12
Anno faktycznie przeoczyłam, przepraszam. W przepisie powinny być 4 jajka :)
dziękuję za czujność
-
2012/08/13 14:06:07
No ładnie... Skąd masz tą zastawę, jeśli można wiedzieć?
-
2012/08/13 14:23:52
Marcu oba talerze pochodzą z Allegro, były kupowane pojedynczo
-
2012/08/21 20:18:52
Muszę wypróbować..dziękuję za nagrodę...pozdrawiam serdecznie..
-
2012/08/21 22:02:26
jakie urocze, serduszkowe!:)
-
2012/08/22 12:27:13
Fajny pomysł z serduszkami:) Uwielbiam racuchy w każdej postaci:) Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
-
2012/10/15 17:51:24
Zapomniałam o racuchach, na pewno zrobię:) kosz jabłek stoi w przedpokoju:)
Szablon