biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Deser budyniowo-jogurtowy


Wybaczcie długą przerwę. Trochę dietujemy i głównie czerpiemy z moich wcześniejszych doświadczeń z Dukanem, poza tym wszystko znika za szybko, żebym mogła zrobić zdjęcie ;) ale mam silne postanowienie powrotu i regularnego pisania. Już niedługo :) Trzymajcie kciuki proszę :)
Co do samego deseru, znalazłam go już dawno temu u Śliweczki. Niestety nie przeczytałam zbyt uważnie przepisu i zrobiłam budyń na większej ilości mleka, przez co masa wyszła mniej sztywna. Ale to nic, włożyłam foremkę do zamrażarki i mamy lody :D

deser budyn jogurt

DESER BUDYNIOWO-JOGURTOWY

składniki na 7 porcji:
- 1 op budyniu waniliowego bez cukru
- 1 duży jogurt naturalny (370g)
- 1/2l mleka (w oryginale było 250ml)
- 2 łyżki cukru trzcinowego

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu dodając 2 łyżki cukru, odstawić do wystudzenia. Zdjąć z wierzchu "skorupkę", resztę zmiksować z jogurtem. Przelać masę do silikonowej foremki na muffiny (lub wysmarowanej tłuszczem innej foremki) i piec 30 minut (lub do lekkiego zrumienienia wierzchu) w 180°C. Jak przestygnie, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Wyjąć z foremki i podawać np. z musem owocowym (u mnie zmiksowana nektarynka), ewentualnie zamrozić i jeść, jak lody.

niedziela, 16 września 2012, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/09/16 15:37:56
Łał, podoba mi się ten pomysł :) Wypróbuję.
-
Gość: Margareta, 86.58.193.*
2012/09/16 16:08:49
Wyglada interesujaco, ale co to znaczy duzy jogurt? Ja nie mieszkam w Polsce wiec "duzy" nic mi nie mowi? Pol litra? Litr?
-
2012/09/16 18:01:16
fajne!!!! pomyslowe, musze spróbować
-
2012/09/16 18:13:07
Whiness polecam :)

Margareta mój miał 370g, zaraz to dopiszę :)

Pół łyżeczki :)
-
2012/09/16 18:49:35
Świetny pomysł na deser, pozdrawiam
-
Gość: Margareta, 86.58.193.*
2012/09/16 18:52:21
A to dziekuje. Swietny pomysl z takim deserem. Jutro wyjezdzam, ale zaraz po powrocie musze wyprobowac.
-
2012/09/16 19:27:44
Bardzo ładny i smaczny deserek :)
-
2012/09/16 19:57:35
trafiłaś w mój gust ;)
-
2012/09/16 20:20:47
Przepiśnik dziękuję :)

Margareta cieszę się, że pomogłam :) mam nadzieję, że się pochwalisz, jak Ci wyszło :)

Majanko dziękuję :)

Ola bardzo mi miło, że trafiłam :)
-
2012/09/18 08:25:57
Wygląda pysznie, chociaż chyba nie doczekałabym zamrożenia, tylko zjadła od razu:))
-
2012/09/18 13:18:33
Elexis wyszło nam 7 porcji na 2 osoby, więc zjedliśmy szybko 2 i tylko dlatego resztę mogliśmy spokojnie zamrozić :)
-
2012/10/08 18:09:11
fajny ten deser!
-
2012/12/12 14:50:49
Wow! Super! Muszę wypróbować! :)
Szablon