biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Harissa


Na gwiazdkę dałam G. ziarenka różnych ostrych papryczek. Efekt jest taki, że w ogródku Jego Rodziców jest wysyp głównie czerwonych krzaczków :) i nie do końca wiadomo, co z tym zrobić ;) Po kolejnych porcjach chutneya (chutneyu??) z cyklonów, przyszedł czas na papryczki cayenne :) Część postanowiłam ususzyć i zmielić, więc za jakiś czas zamierzam się cieszyć własną ostrą przyprawą :) ale z części powstała pasta, którą G. jest zachwycony i dodaje ją niemal wszędzie, co oznacza powtórkę w najbliższym czasie :) Dla mnie żaden problem, tym bardziej, że pasta jest bardzo szybka i prosta do wykonania. Ale ja chciałam użyć świeżych papryczek, więc troszkę musiałam ją zmodyfikować.

harissa

HARISSA
(South Beach - Faza I) 

składniki na 3 średnie słoiczki:

- 0,5kg świeżych ostrych papryczek (u mnie cayenne)
- 1 szkl oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziaren kminku (i kolendry, ale nie udało mi się jej kupić)
- 100ml wody
- oliwa

Papryczki pozbawić zielonych ogonków, zmielić z solą, obranym czosnkiem, ziarnkami i wodą do uzyskania konsystencji pasty. Przełożyć do słoików, zalać cienką warstwą oliwy i przechowywać w lodówce.

UWAGA: im więcej oliwy, tym łagodniejsza będzie pasta po wymieszaniu, ponieważ kapsaicyna rozpuszcza się w tłuszczu.

  Paprykujemy 3

  Domowy Wyrób

wtorek, 18 września 2012, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/09/18 17:49:37
to ja czekam na przepisy z harissą bo dostałam taką z tajlandii przyprawę harissa
-
2012/09/18 18:32:35
Dusiowa dla mnie jest za ostra, więc jej nie używam ;) G. za to smaruje nią wszelkie mięsa, omlety, kanapki itd
-
2012/09/19 15:52:14
Uwielbiamy z T. harissę :) Mnóstwo rzeczy nią przyprawiamy :) Powiedz mi, gdzie udało Ci się dostać nasionka papryczek? Bo może bym u siebie na działce je posadziła :)
-
2012/09/25 08:09:30
Super :). Też wczoraj robiłam harissę :)
-
2013/04/15 10:26:34
Lubie wszechstronne zastosowanie past :)
Szablon