biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Babka marmurkowa bez jajek

 

Szukałam z ciekawości przepisów na słodkości bez jajek, trochę z myślą o Wielkanocy ;) Tak, zdaję sobie sprawę z tego, że o wiele bliżej nam do Bożego Narodzenia :P ale tak sobie pomyślałam, że w moim domu "schodzą" tak ogromne ilości jajek w święta, że może warto spróbować chociaż ciasta bez nich. Trafiłam m.in. na babkę marmurkową u Patyski. Oprócz niej mam na oku jeszcze 2 przepisy do wypróbowania, ale o tym kiedy indziej ;) Wracając do babki, to moja nie jest dla alergików, bo takowych w domu nie mam, ale zaintrygował mnie dodatek octu balsamicznego, którego zadanie nadal jest dla mnie zagadką. Co prawda zamieniłam go na jabłkowy, ale co tam ;) Wyszło mi zaskakująco miękkie, niemal puszyste, niekruszące się(!), lekko klejące się, banalnie proste i szybkie ciasto. Do tego z efektem, który uwielbiam - ciemnymi łatami w środku :) Jestem wielką fanką suchych, piaskowych babek, ta jednak jest o wiele wilgotniejsza i też bardzo mnie to cieszy :) Bardzo polecam z popołudniową kawą.

babka marmurkowa bez jajek
BABKA MARMURKOWA BEZ JAJEK

- 250g mąki
- 150g cukru
- 2 łyżeczki proszku
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 250ml mleka
- 50ml oleju
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki kakao

Wymieszać mąkę, cukry, proszek do pieczenia i sodę. Dodać mleko, olej i ocet, wymieszać wszystko łyżką. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać wiórki i przelać do foremki do babki (u mnie silikonowa z kominem). Drugą połowę wymieszać z kakao i wlać po okręgu przez środek ciasta. Piec 35 minut w 175°C (ja piekłam bez termoobiegu i zajęło mi to 55 minut. Minimalnie przypalił mi się spód, ale nawet tego nie czuć w smaku).

babka marmurkowa bez jajek

 

DOPISEK Z 10.08.2013:

Właśnie przypadkiem trafiłam na bardzo sensowne wyjaśnienie po co ten ocet w cieście:
"A ocet jest potrzebny do tego, żeby zareagował z sodą zanim ciasto zacznie się ścinać. Bo soda rozkłada się dopiero w 60 stopniach, a ocet sprawia, że bąbelki dwutlenku węgla powstają w zimnym jeszcze cieście, więc staje się ono pulchniejsze."
by Pinkcake

 

Zobacz również


Mini babeczki marmurkowe


babeczki marmurkowe

 

wtorek, 23 października 2012, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/10/23 17:40:12
Bardzo fajny przepis, bez jajek i jaka ładna babka :-)
-
2012/10/23 17:46:21
Koniecznie muszę wypróbować, wspaniale wygląda Twoja. Bardzo lubie takie ciasta
-
2012/10/23 17:55:06
Rewelacyjnie wygląda !!!
-
2012/10/23 18:18:49
Fajowa ta Twoja babeczka :) I na pewno pyszniutka!
-
2012/10/23 19:36:36
Ślicznie wygląda:)
-
2012/10/23 21:21:29
Ładna babeczka. A przecież babki można jeść właściwie cały rok, nie tylko na Wielkanoc.
Pozdrawiam:)
-
2012/10/23 21:33:18
Zapraszam na konkurs kulinarny na moim blogu. Trwa tylko do końca października. nietylkopasta.pl
-
2012/10/23 23:27:54
prosto i pysznie. :-)
-
2012/10/25 20:46:28
No niestety tylko bardzo ładnie wygląda. Wczoraj upiekłam i nie jestem zadowolona z efektu: babka za słodka i twarda po wystygnięciu. Nie wiem co zrobiłam nie tak, choć robiłam wszystko zgodnie z opisem.
-
2012/10/25 20:59:28
dziękuję :)

Majanko ja wiem, że można. Akurat u mnie w domu nawet w Wielkanoc rzadko się pojawiają ;) ale pomyślałam, że w przyszłym roku mogłaby się jakaś bezjajeczna pojawić ;)

Jolfrac z tego, co czytałam u Patyski w komentarzach pod przepisem, to ta babka wychodzi bardzo różnie, mimo że wszyscy robią ją tak samo. Choć niektórzy zwalają winę na termoobieg lub jego brak. Ja swoją studziłam i potem cały czas trzymałam owiniętą ściereczką i nie wyschła ani nie stwardniała. Może dałaś za dużo mąki? albo użyłaś takiej, która wchłania więcej wilgoci? W końcu mąka mące nierówna. Co do słodkości, to już sprawa indywidualna. Ja i tak trochę zmniejszyłam ilość cukru.
-
2012/10/25 22:05:56
Ostatni raz jadłam taką babkę jak byłam mała :) i pamiętam, że była pyszna. muszę spróbować sama zrobić!
-
Gość: Anonim liczę na szybką odpowiedź, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/22 15:48:35
Czy można pominąć ocet jabłkowy lub dać zwykły ? Bo nie mam jabłkowego.
Czy to konieczne, żeby go dać, jak nie dam co to zmieni ?
-
2013/03/22 16:04:04
Asiathinksthings koniecznie :)

Anonimie pozwolę sobie zacytować jeden z komentarzy autorki oryginalnej wersji tego przepisu, Patyski:
"Ocet nie jest niezbędny, ale jak jest coś kwaśnego to ciasto jakby lepiej rośnie. Może być ocet jabłkowy, jakiś sok, ale woda też da radę ;)", ale podobno balsamiczny nadaje kruchości
-
Gość: Anonim, który czeka na szybką odpowiedź, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/22 16:10:06
Czy mogę nie dodawać do ciasta octu jabłkowego lub dać ocet spirytusowy? Nie mam jabłkowego. Czy da się go czymś zastąpić ? Co się stanie jeśli go nie dam ?
-
2013/03/22 16:18:41
jak pisałam wyżej, jak najbardziej możesz zastąpić ocet jabłkowy. Nic strasznego się nie stanie jak całkowicie pominiesz ocet, a zamiast niego dasz jakiś sok czy wodę, chociaż teoretycznie ciasto może słabiej wyrosnąć.
-
Gość: Osoba nie lubiąca wiórek kokosowych, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/22 17:36:37
Czy należy dodać wiórki kokosowe ? Nie przepadam za nimi, ale nie chcę aby ciasto było gorsze w smaku. Czy można ich nie dawać ?
-
2013/03/22 17:51:50
Oczywiście, że można je pominąć :) Jeśli nie lubisz kokosa, dodanie wiórków dla Ciebie będzie oznaczało, że ciasto będzie gorsze w smaku, więc nie ma sensu się męczyć. To tak, jakbym ja dodała rodzynki, których nienawidzę ;)
-
Gość: kfiatek, 78.9.51.*
2013/05/16 12:44:01
Babka jest rewelacyjna :) Nie wiedziałam, że tak pyszne może być ciasto bez jajek :) i takie pulchniutkie :D Piekłam ją już kilka razy i piec będę pewnie nie raz ;) Zawsze wychodzi! Pozdrawiam autora przepisu :) Pychotaaaaaaa
-
Gość: , *.softgroup.pl
2014/02/04 15:39:54
Mam pytanie do autorki przepisu: Jakiej mąki najlepiej użyć jeżeli mam w domu córeczkę bezglutenową? Zaznaczam z góry, że uczulona jest także na ziemniaki, także mąka i skrobia ziemniaczana odpadają. Zastanawiam się nad ryżową, kukurydzianą, gryczaną... a może użyć każdej po trochu?
-
2014/02/04 16:48:17
Niestety nie mam doświadczenia jeśli chodzi o mąki bezglutenowe, ale słyszałam, że najlepsze są właśnie mieszanki. Z gryczaną uważaj, bo jest bardzo specyficzna w smaku i dziecku może nie odpowiadać. Ale ryżowa, kukurydziana, z ciecierzycy itp. myślę, że jak najbardziej się sprawdzą :) Tylko wiadomo, ciasto będzie miało nieco inny smak i konsystencję i w bezglutenowych wypiekach trzeba znaleźć swoje własne proporcje, bo każdemu co innego smakuje, ale opcji na szczęście jest dużo :)
-
Gość: skiercia, *.superkabel.de
2014/03/16 16:15:25
Bardzo smaczne ciasto :-)
-
Gość: MEGS, *.173.60.130.tesatnet.pl
2014/04/16 21:44:08
BARDZO FAJNY PRZEPIS - BAZA DO BABECZEK! JA ZROBIŁAM WERSJĘ WEGAŃSKO-BEZGLUTENOWĄ DODAJĄC MĄKĘ I SKROBIĘ KUKURYDZIANĄ ORAZ MĄKĘ RYŻOWĄ + MLEKO SOJOWE NATURALNE. CAŁE CIASTO ZMIEŚCIŁO SIĘ DO 6 BABECZOKOWYCH FOREMEK XL. BABECZKI WYSZŁY REWELACYJNE A DODATKOWO ZAMIAST KAKAA DODAŁAM DUŻE KAWAŁKI GORZKIEJ BEZMLECZNEJ CZEKOLADY :) CO DO MĄKI GRYCZANEJ - OMIJAM JĄ W WYPIEKACH WŁAŚNIE PRZEZ SPECYFICZNY POSMAK, ZDECYDOWANIE U MNIE KRÓLUJE KUKURYDZIANA I ZIEMNIACZANA.
-
2014/04/17 12:28:35
Bardzo Ci dziękuję za ten komentarz. Z pewnością przyda się wielu osobom :)
-
Gość: , *.tkk.pl
2014/10/03 22:21:06
Witam
baba wygląda pysznie... jakby tak można było podać proporcje do mąki kukurydzianej dla bezglutenowców to byłabym bardzo wdzięczna
-
Gość: jola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/10/27 19:42:52
Babka wygląda cudownie. Jutro, pojutrze upiekę na 100%. Jak piekę ciasto z sodą, zawsze jest ciemne jakby było "przetrzymane" w piekarniku. Coś robię nie tak chyba.
-
Gość: , *.dynamic.qsc.de
2015/03/15 17:55:22
Z pewnoscia wyproboje , poniewaz moja corka ma alergie na jajka swietnie wykorzystam twoj przepis na wielkanoc :)
Szablon