biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Adwokatowe ciasto na zimno

adwokatowe ciasto na zimno

Ten przepis był już na blogu i to dawno temu, ale zawsze przypominam sobie o nim w okolicach świąt. Lubię do niego wracać, ponieważ "torcik" jest prosty, bardzo smaczny, alkoholowy i bardzo dobrze się prezentuje. Dlatego przy kolejnym podejściu i nareszcie w miarę udanej próbie ozdobienia wierzchu, postanowiłam przepis... przepisać :) W trochę inny, niż poprzednio, mam nadzieję, że czytelniejszy sposób :)
Poza tym poszperałam trochę w necie i przy ogromnej ilości sprzecznych danych, sama sobie przeliczyłam proporcje żelatyny. I to skutecznie :)
Ostatnio przygotowałam to ciasto na mikołajkowe spotkanie blogerek. Do wierzchniej warstwy użyłam adwokatu czekoladowo-miętowego. Taką wersję również bardzo polecam :) tylko nie udało mi się zrobić czekoladowych wzorków na wierzchu (wtedy z białej czekolady).

adwokatowe ciasto na zimno
ADWOCATOWE CIASTO NA ZIMNO

Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki wody
- 90g cukru
- 70g mąki
- 20g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa adwokatowo-śmietanowa:
- 100g miękkiego masła (u mnie rozpuszczonego i przestudzonego)
- 100g cukru pudru
- 350ml adwokatu
- 9 płatków lub 4½ łyżeczki żelatyny
- 500ml śmietany kremówki (30%)

Polewa:
- 150ml adwokatu
- 3 płatki lub 1½ łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
- 2 op rurek do połowy oblanych czekoladą (dostępne w Lidlu oraz Biedronce)
- ewentualnie gorzka czekolada

Biszkopt: Jajka wymieszać dokładnie z wodą, dodać cukier i mieszać 3 minuty. Na koniec wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20 minut.
Wyjąć, ostudzić i nie przejmować się, że biszkopt jest niski.
Ułożyć wzdłuż brzegu rurki na zmianę - raz czekoladą do góry, raz do dołu.

Masa adwokatowo-śmietanowa: Masło rozpuścić i przestudzić, następnie wymieszać z cukrem pudrem na gładką masę i dodać 350ml adwokatu. 
Żelatynę w płatkach namoczyć przez 5 minut w zimnej wodzie, następnie dokładnie odcisnąć i rozpuścić w dużej misce w małej ilości gorącej wody. 
Żelatynę w proszku wsypać do małej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia (nie gotować). 
Ubić szybko śmietanę na sztywno. Do żelatyny wlać masę adwokatową, dokładnie wymieszać, po czym szybko, ale delikatnie wmieszać ubitą śmietanę. Jeżeli masa jest bardzo płynna, wstawić na 10-15 minut do lodówki, po tym czasie lekko przemieszać. Wyłożyć masę na biszkopt, ewentualnie wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na 3h.

Polewa: Rozpuścić j/w żelatynę, wymieszać z pozostałym adwokatem. Mieszankę wstawić na kilka minut do lodówki, po czym delikatnie przemieszać i wylać na wierzch ciasta (a właściwie na masę adwokatowo-śmietanową). Wstawić do lodówki na kolejne 2h.

adwokatowe ciasto na zimno

adwokatowe ciasto na zimno

Ewentualnie w tym czasie można zrobić na papierze do pieczenia wzorki czekoladą (u mnie dodatkowo z cukrowymi perełkami), wstawić do zamrażarki lub lodówki, a następnie delikatnie przełożyć na wierzch ciasta. Polecam przygotować więcej wzorków, niż planujecie ułożyć na cieście. Tak na wszelki wypadek ;)

Smacznego!

adwokatowe ciasto na zimno

piątek, 07 grudnia 2012, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/12/07 14:46:42
Wygląda pysznie;)
-
2012/12/07 15:25:44
wygląda fenomenalnie :) Przepis już zanotowany :) Pozdrawiam :)
-
2012/12/07 15:29:28
oszałamiające jest to Twoje ciasto:) na pewno wkrótce wypróbuję:)
-
2012/12/07 15:47:34
Piekne! :D
Nie moge sie napatrzec :)
-
2012/12/07 19:03:55
po prostu cudowne!
-
2012/12/07 22:27:48
bardzo efektowny :) ten z miętą na spotkaniu blogerek był przepyszny :)
-
2012/12/07 22:43:46
Aneta, Chochlikikuchenne, Veggie dziękuję :)

Estyka, Ilka dziękuję :) mam nadzieję, że spróbujecie i przypadnie Wam do gustu :)

SmacznaPyza śmiem twierdzić, że był nawet lepszy ;) tylko wzorki mi na nim nie wyszły, bo mi się biała czekolada jakoś dziwnie rozpływała
-
2012/12/08 09:22:16
Przepiękne... Szkoda, że mnie na tym spotkaniu blogerek nie było ;)
-
2012/12/08 13:35:14
Patyska oj szkoda, że Cię nie było, ale mam nadzieję, że następnym razem nadrobisz :)
-
2012/12/08 16:43:30
Jakie piękne to ciasto Dario!:)
-
2012/12/08 20:51:52
Nie mogę się napatrzeć na te śliczne zdobienia - piękny!
-
2012/12/08 21:27:34
Majana, Mismakuje dziękuję :)

-
2012/12/12 20:41:43
Zachęcamy do głosowania na zdjęcia Red and pale, które biorą udział w naszym konkursie, zapraszamy! wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy
-
2012/12/13 11:13:33
Jeśli chodzi o efekt wizualny chyba nikt się ze mną nie zgodzi, że torcik wygląda pięknie. zastanawia mnie jedynie czy był czasochłonny, niestety należę do tych leniwych, aczkolwiek pichcić uwielbiam :P A taka wersja tylko ze toffi ?
-
2012/12/13 11:30:55
Meble-gama ja też jestem leniwa ;) a ciasto jest czasochłonne, owszem, ale tak naprawdę trzeba zrobić tylko 3 rzeczy - upiec niziutki biszkopt i obłożyć go rurkami (no dobra, to można uznać za 2 rzeczy), wymieszać część alkoholu z bitą śmietaną i żelatyną, a potem resztę żelatyny i resztę alkoholu zmieszać i polać. Ewentualne ozdoby tutaj pochłaniają najwięcej pracy, dlatego z czekolady, która mi została, porobiłam więcej wzorków i sobie leżą w zamrażarce :) jak ich nie zużyję, to i tak je zjemy ;)

Co do toffi - jak najbardziej! Tylko jeśli zamierzasz użyć normalnego, gęstego toffi, a nie np. likieru karmelowego (szczerze mówiąc nie wiem nawet, czy takie są, bo nie przepadam za toffi), to dałabym dużo mniej żelatyny i zero cukru.
-
2013/03/23 08:42:13
Witam :) Skorzystałam z przepisu podanego przez Ciebie. Ciasto wyszło przepyszne :) Nie wygląda może tak urodziwie, jak na Twoich zdjęciach, ale smaku mu to nie ujmowało :) Efekt możesz zobaczyć u mnie :) Dziękuję bardzo za inspirację i pozdrawiam ciepło :)
-
Gość: , *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2013/04/20 11:44:54
Nie lubię advocata, ale to ciasto tak pięknie wygląda, że na pewno je zrobię :)
-
Gość: andzia, *.timplus.net
2013/09/07 10:55:13
witam :) ja mam pytanie odnośnie wymiarów tortownicy do tego ciasta? na jakim piekłaś :)
-
2013/09/07 18:01:06
24cm
-
Gość: ewadra, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/07 13:22:12
Zrobiłam tort na niedzielę. Prezentował się wspaniale i smakował "bosko".
Polecam wszystkim! Mina gości bezcenna!

-
Gość: AleGranda!, *.dynamic.chello.pl
2014/03/15 12:37:24
Uwielbiam ajerkoniak. Ciasto wspaniałe! Zrobiłam je dzisiaj. Jedynym problemem był... biszkopt, który wyrósł mi jak zwykle cudnie wysoki. Musiałam przeciąć go na trzy blaty, żeby ciacho zachowało eleganckie proporcje ;) Dzięki za inspirację.
-
2014/03/15 13:03:46
Ewadra bardzo się cieszę :)

AleGranda! wow, a z jakiego przepisu piekłaś biszkopt? Bo ten wychodzi raczej niziutki, ciężko byłoby go na 2 przekroić, a co dopiero na 3 :)
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2014/03/16 12:50:48
składniki wzięłam w ilości takiej jak podałaś w przepisie tylko osobno ubijałam żółtka i osobno białka. Najpierw zmiksowałam żółtka z cukrem (drobnym do wypieków) i wodą na puszystą masę. Dodałam połowę kakao i jeszcze raz dokładnie zmiksowałam aż cukier całkowicie się rozpuścił. Potem białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywno. Delikatnie ale dokładnie zmieszałam obie masy. Na koniec do masy jajecznej przesiałam przez sito mąkę z proszkiem i resztą kakao. Bardzo delikatnie wymieszałam i do foremki. Piekłam w temp. 160-170*C przez 20min (do suchego patyczka).
-
2014/03/16 13:28:35
Bardzo dziękuję za dokładne instrukcje. Koniecznie muszę następnym razem spróbować :) nie pomyślałam nigdy o ubiciu tutaj białek oddzielnie, a przecież to głównie one dodają objętości. A przełożyłaś ciasto tymi 3 blatami czy użyłaś tylko jednego?
-
Gość: Zabi, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/05/24 23:43:22
Dlaczego to masło miałoby jeszcze zatłuścić tą śmietanę? Już robiłam kremy z advocata.
-
2014/05/25 12:40:51
Zabi bo taki jest przepis ;) nie chcesz, to go nie dodawaj, skoro już robiłaś kremy z advocata (domyślam się, że chodzi Ci o to, że bez masła i były ok?)
-
Gość: as, *.play-internet.pl
2016/04/30 18:56:24
Mam pytanie o wzorki z czekolady -rozpuściłaś sama czekoladę czy coś do niej dodawałaś(masło,kremówkę)???
-
2016/04/30 23:54:15
As rozpuściłam samą czekoladę, bez żadnego masła, śmietany itp.
Szablon