biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik na piernikowym spodzie


Czaiłam się na niego już 2, jak nie 3 lata temu i moje oczekiwania były bardzo duże. A tu lipa, po pierwszym podejściu zwątpiłam w ten sernik. Ale składniki miałam na dwa, a mimo kilku dziwnych przygód, w smaku był super, więc postanowiłam dać mu drugą szansę. Wtedy doczytałam jeszcze raz, dokładniej i okazało się, że po prostu to ja popełniłam błąd (a nawet kilka1), bo sernik jest rewelacyjny! Jest o wiele prostszy niż się tego spodziewałam, ale... coś za coś - dość długo się na niego czeka. Najlepiej zacząć po południu jednego dnia nastawiając się na jedzenie dopiero dnia następnego. Uwierzcie mi - warto tyle czekać :)
Sernik pachnie piernikiem, wyraźnie czuć w nim pomarańczę, jest nieprawdopodobnie delikatny, aksamitny, jedwabiście gładki, z wyraźnym, chrupiącym brzegiem. Bardzo świąteczny!

sernik piernik

SERNIK NA PIERNIKOWYM SPODZIE

składniki na foremkę o średnicy ok. 18-20cm

piernikowy spód:
- 250g kruchych ciastek (u mnie pełnoziarniste owsiane)
- 100g masła
- 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika

masa serowa:
- 500g mielonego twarogu²
- 160g cukru pudru
- 4 jajka
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 czubata łyżka budyniu waniliowego w proszku
- 10g cukru z wanilią

polewa jogurtowa:
- 150ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy
tarta (u mnie mielona) gałka muszkatołowa do posypania

Piernikowy spód: Ciastka umieścić w malakserze razem z masłem i przyprawą, zmiksować, aż osiągnie  konsystencję podobną do bułki tartej.
Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową, brzegi posmarować masłem. Spód i boki dokładnie wylepić pokruszonymi ciastkami.
Odstawić do lodówki na ok. 0,5h (lub na krócej do zamrażarki).

Masa serowa: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Ser zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Nie przerywając miksowania, dodawać po jednym jajku. Następnie wmieszać startą skórkę z pomarańczy, cprzyprawę do piernika, budyń oraz cukier z wanilią.
Wylać masę na schłodzony spód i piec 45-50 minut (bez termoobiegu). Polecam od razu przykryć folią aluminiową wierzch, żeby mieć pewność, że brzeg się nie spali.
Po upieczeniu zdjąć folię i odłożyć, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i dać sernikowi ostygnąć.

Polewa jogurtowa: Jeszcze raz rozgrzać piekarnik do 180°C. Dokładnie wymieszać jogurt ze startą skórką pomarańczową, cukrem pudrem i wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Wylać na wierzch sernika, przykryć z powrotem folią aluminiową i dopiekać 12-15 minut (bez termoobiegu).
Ostudzić i odstawić na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki.
Przed podaniem zetrzeć na wierzch trochę gałki muszkatołowej.

Smacznego!

sernik piernik
1Za drugim razem już uniknęłam tych błędów, ale za pierwszym zrobiłam tak:
Błąd 1-szy: brzeg miał być wysoki. Nie pomyślałam, że moja foremka jest 2x wyższa od standardowej tortownicy i wylepiłam cienkie brzegi bardzo wysoko. Ostatecznie po wlaniu masy zostało mi zamiast 0,5cm, jakieś 5-6cm....
Błąd 2-gi: przez to, że Bratu bardzo się spieszyło z pieczeniem pizzy, jak piekł się mój sernik, nie dałam mu wystygnąć razem z piekarnikiem, od razu go wyciągnęłam.
Błąd 3-ci: mimo lekko płynnego wierzchu sernika, wlałam polewę jogurtową. Wtedy powierzchnia sernika pękła, a polewa wlała się do środka... Na szczęście przez noc to stężało i dało się kroić.
Błąd 4-ty: nie dość, że za pierwszym razem miałam o wiele za wysoki brzeg, to jeszcze nie przykryłam foremki folią i się spalił na węgiel powyżej linii sernika. Musiałam go delikatnie odkroić, co było trudne, bo kruszył się niemiłosiernie i kawałki przyklejały się do powierzchni sernika.

²ja z braku laku na zakupach wzięłam tescowy z Makłowiczem na wiaderku.³ Okazał się bardzo delikatny, miękki i niemal puszysty. W konsystencji jak lody gałkowe (niezmrożone, tylko takie, jak w lodziarni). Do tego absolutnie nie-kwaśny. Lepszy niż ten, który zamierzałam kupić, ale się skończył. I dobrze :)

³nie współpracuję z Tesco, po prostu zaryzykowałam i kupiłam kilka ich produktów i jestem z nich bardzo zadowolona, więc polecam

sernik piernik

źródło: blogi Pracownia wypieków i White Plate (z dopisanym i istotnymi szczegółami).

sernik piernik akcje
czwartek, 20 grudnia 2012, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/12/20 12:22:08
pysznie się prezentuje!
-
2012/12/20 12:28:39
Wygląda świetnie i właśnie rozwiązałaś mój dylemat :D
-
2012/12/20 12:34:47
pyszny musi byc taki serniczek :)))
-
2012/12/20 12:49:27
Pięknie ten sernik wygląda. A ja chyba upiekę te wyciskane ciastka proponowane przez Ciebie kilka wpisów wcześniej
-
2012/12/20 12:57:30
Dobrze, że spróbowałaś jeszcze raz, bo prezentuje się pięknie!
-
2012/12/20 13:48:13
Wspaniały! :)
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2012/12/20 16:09:53
Mmm, boski. Mam na taki ochotę też już od dłuugiego czasu, i ciągle nie mogę się w sobie zebrać, żeby upiec :)
-
2012/12/20 17:57:14
Derdema, Patyska dziękuję :)

Usagi bardzo się cieszę :) to znaczy, że go upieczesz, prawda?

Izaa_a dokładnie tak, jak mówisz - musi i jest pyszny

Kamila jedno i drugie bardzo polecam :) ja zaczynam rozważać powtórzenie po świętach tamtych ciastek już wyciskanych, bo zainwestowałam w metalową maszynkę :)

Agata ja też bardzo się z tego cieszę :)

Gin spróbuj koniecznie :) ja teraz trochę żałuję, że tak długo zwlekałam, bo zamierzam go teraz piec częściej :)
-
2012/12/22 19:34:31
zjem monitor!!
-
2012/12/22 20:00:51
Pollyzeczki lepiej szybko rób sernik, będzie smaczniejszy :D
-
2013/01/02 19:11:57
WOW powalił mnie!! Wygląda nieziemsko i zapewne tak samo smakuje, naprawdę super !!!


Zapraszam do mnie !! :)
-
Gość: , 94.165.220.*
2013/11/30 09:48:36
a jak wysoko wylepic brzegi tortownicy???
-
2013/11/30 16:54:24
tyle, ile ma standardowa tortownica
Szablon