biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek czekoladowy

 

Mój pierwszy mazurek :) Co prawda nie jestem nim zachwycona, bo samo ciasto jest trochę nijakie, a wierzch mocno budyniowy, ale jak na pierwszy raz, chyba mogę być z siebie trochę dumna :) Tym bardziej, że Sąsiadka bardzo chwaliła :) Jednak płatki migdałowe odrobinę uratowały ciasto. Ogólnie nie wyszło źle, jednak następnym razem wykorzystam zwykłe kruche ciasto jak do tarty. Tymczasem cieszę się, że się przełamałam i wreszcie upiekłam mazurka :)

mazurek czekoladowy
MAZUREK CZEKOLADOWY

składniki na mazurek o wymiarach mniej więcej 35 x 25 cm

Ciasto:
- 2 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła lub margaryny (250g)
- 3 żółtka
- 1 szkl śmietany (ja użyłam śmietanki zebranej z mleczka kokosowego)
- 1/2 szkl cukru pudru
- 1 op płatków migdałowych (100g)

Polewa:
- 1/2 szkl mleka
- 1/2 szkl cukru
- 130g masła
- 1 1/2 szkl mleka w proszku (nie granulowanego)
- 1 łyżka kakao

Drobno posiekać masło z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, śmietanę i cukier. Wyrobić gładkie ciasto, ewentualnie dodając więcej mąki (u mnie 1 1/2 szkl, ale dodawałam stopniowo, możliwe, że przy Waszej mące i śmietanie wystarczy mniej). Dodać do ciasta migdały, dokładnie wyrobić.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm, przełożyć do foremki (ja użyłam połowy ciasta), ewentualnie rękami rozpłaszczyć i uformować przy brzegach. Piec ok. 20 minut (lub do zrumienienia) w 180°C.
Gdy ciasto odrobinę przestygnie, odwrócić je do góry nogami, żeby wierzch był płaski i przygotować polewę.
W rondelku rozpuścić mleko z cukrem, masłem i kakao. Cały czas mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia, ciągle mieszając wsypać przesiane mleko w proszku. Bardzo dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Wylać polewę na ciasto, ewentualnie rozprowadzić, żeby była równa. Ewentualnie ozdobić wierzch (ja ozdobiłam gorzką czekoladą i całymi, blanszowanymi migdałami), odstawić do zastygnięcia.

mazurek czekoladowy
mazurek czekoladowy
źródło: książka "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej, ale do spróbowania zachęcił mnie wpis z bloga Przy Kubku Kawy


mazurki

na zdjęciu z mazurkiem kokosowym na tym samym spodzie

piątek, 08 marca 2013, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/03/08 14:42:27
Ślicznie ustrojony:)
-
2013/03/08 14:44:47
dziękuję :)
-
2013/03/08 15:06:57
Piękne bazie! Taki najprostszy- czekoladowy zawsze cieszy się największym wzięciem :)
-
2013/03/08 23:57:41
Jaki on ładny!:)
-
2013/03/11 09:23:55
trudno w to pewnie uwierzyć, ale nigdy nie jadłam mazurka. w te święta znów się nie zapowiada, żebym robiła, bo mam już w planach coś innego i zgoła nieświątecznego, więc może spróbuję się w to pobawić po Wielkanocy;d
-
2013/03/12 16:46:44
świetny
-
2013/03/12 17:07:48
Mania u mnie w domu niestety nie idą żadne, bo nigdy ich nie było ;) ale mam nadzieję to zmienić :)

Majana, Kamila dziękuję :)

Agateq wcale nie trudno :) ja się uparłam chyba rok temu czy 2 lata temu, że muszę spróbować, to mi Tata kupił małego kajmakowego mazurka w cukierni ;) był fatalny, ale się nie zraziłam i postanowiłam sama spróbować. Dlatego bardzo polecam pogrzebać w przepisach i poszukać czegoś, co chociaż po składnikach mogłoby Ci pasować. Próbowanie kupnego może zniechęcić.
-
Gość: ola, *.internetdsl.tpnet.pl
2014/04/16 09:42:39
nie jestem fanką mazurków, ale twoje są naprawdę śliczne
-
2014/04/16 10:34:41
Dziękuję Ola :)
Szablon