biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Bulion rybny z pulpecikami


To miała być zupa na Grand Prix Chin. Trochę się zagalopowałam i odrobinę ją zmieniłam. Niby niewiele, a jednak myślę, że różnica w smaku jest znaczna. Pulpeciki okazały się bardzo  wyraziste w smaku, a przy tym bardzo smaczne :) Zupa wyszła wyjątkowo elegancka, Gabryś nawet zastanawiał się czy to przypadkiem nie danie kuchni... francuskiej :)

bulion rybny pulpeciki

BULION RYBNY Z PULPECIKAMI
(South Beach - Faza I) 

składniki na 6 porcji:

bulion rybny:
- 1kg ryby morskiej lub resztek (u mnie 1/2kg miruny, wystarczyło :)
- włoszczyzna (cebula, 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, por)
- 2 liście laurowe
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz (u mnie kolorowy)

- 150g filetów z białej ryby (u mnie 100g miruny)
- 100g mielonej wieprzowiny (u mnie 120g)
- 1 białko
- 1 łyżeczka soli
- 2 1/2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry + 1 łyżka
- 50g gotowanej szynki (u mnie zwykła wędlina)
- 1 dymka (u mnie sam szczypiorek)
- 100g świeżego szpinaku (u mnie mniej, ale nie zważyłam)
- 100g pieczarek (nie było ich w oryginale)
- łyżeczka jasnego sosu sojowego (nie było go w oryginale)
- pieprz (nie było go w oryginale)

Warzywa na bulion obrać, cebulę opalić. Włożyć do garnka razem z rybą i przyprawami. Zalać 2,5l wody, gotować na dużym ogniu bez przykrycia 30 minut i przecedzić. U mnie zostało 1,5l wywaru, czyli tyle, ile potrzebowałam.

Filety rybne zmielić lub zmiksować i połączyć z mielonym mięsem, białkiem, solą i winem ryżowym (lub sherry). Szynkę i szczypior drobno pokroić i dodać do masy.
Zwilżonymi dłońmi formować z masy kulki o średnicy ok. 2cm. Mnie wyszło 20 sztuk.
Umyć i dokładnie opłukać liście szpinaku, osączyć z wody. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Bulion zagotować, dodać pulpety, pieczarki i liście szpinaku, wlać wino ryżowe i sos sojowy. Przykryć i 10 minut gotować na małym ogniu. Doprawić pieprzem do smaku, podawać na gorąco. 
Polecam z chrupiącą bagietką.

bulion rybny pulpeciki

bulion rybny pulpeciki

bulion rybny pulpeciki

bulion rybny pulpeciki

źródło: książka Kuchnia chińska podbija świat Wolfgang W. Reicht, Eugene H. Liu, tłum. Ewa Jaroszewicz
bulion z bloga Dorota smakuje

pieczarkowy tydzień klopsiki i pulpety II
środa, 24 kwietnia 2013, adrijah

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/04/24 23:08:51
Chętnie spróbowałabym takiej zupki. Dziękuje za dodanie wpisu do mojej akcji :)
-
2013/04/25 07:18:07
wygląda bardzo smacznie :)
-
2013/04/25 14:12:55
Bardzo fajne danie obiadowe i te pulpeciki rybne - super sprawa.
-
2013/04/25 18:16:49
moj wedkarzczęsto przynosi ryby..kotlety,pulpety robilam ale nigdy w bulionie :)
-
2013/04/25 18:35:18
Mopswkuchni bardzo polecam :) i cieszę się, że zdążyłam wziąć udział w akcji :) tym bardziej, że pieczarki lubię od... stosunkowo niedawna :)

Dorota dziękuję :)

Kinga bardzo mi miło, że Ci się podoba :)

Pollyzeczki bulion to genialny sposób na wykorzystanie resztek - łbów, kręgosłupów, ogonów itp. Ale z filetów też wychodzi bardzo dobry :) a sama ryba po ugotowaniu... pyszna :) Ja sama zamierzam ją dzisiaj wykorzystać jako nadzienie do pierożków :)
-
2013/04/25 23:57:59
Świetny pomysł :) Wygląda naprawdę bardzo wykwintnie :)
Szablon