biało-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto kakaowe z wiórkami kokosowymi


To moje drugie podejście do ciasta kakaowego cioteczki Yochany. Tym razem z ciekawości upiekłm je w zwykłej, płaskiej foremce. Nie wygląda już tak spektakularnie, ale za to okazuje się, że ono może być wilgotne! Tylko nie należy wydłużać czasu pieczenia, nawet jeśli wbity patyczek jest wilgotny ;) Wtedy choć wygląda jak zakalec, bliżej mu do brownie :)  A że lubię połączenie kakao i wiórków kokosowych, sypnęłam ich trochę. To był bardzo dobry pomysł! Jeszcze do tego podawałam je z ubitą śmietanką zebraną z mleka kokosowego. Jest bardziej aksamitna i smaczniejsza od zwykłej bitej śmietany. Niestety nie zdążyłam zrobić jej zdjęcia. Ale może jeszcze kiedyś :)

ciasto kakaowe z wiórkami
CIASTO KAKAOWE Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI

składniki na foremkę 20x25cm:
- 60g kakao
- 125ml gorącej wody
- 200g cukru
- 130g masła
- 130g mąki
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1/2 szkl wiórków kokosowych

Wymieszać kakao z wodą i 180g cukru, odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z resztą cukru, aż będzie kremowe. Dodać sól i wiórki. Następnie cały czas mieszając, dodawać po jednym jajku. Dodać przestudzoną kakaową mieszankę i mąkę. Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy do pieczenia. Piec ok. 60 minut w temp. 175°C.

ciasto kakaowe z wiórkami

ciasto kakaowe z wiórkami

niedziela, 28 kwietnia 2013, adrijah
Tagi: ciasta

Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)

Dziękuję :)

A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/04/28 15:28:17
Wygląda smakowicie.
-
2013/04/29 19:48:26
Faktycznie konsystencja wygląda na browniowatą ;) Musiało być pyszne :)
Szablon