bia這-czerwone gotowanie
Blog > Komentarze do wpisu

Quiche z 這sosiem i szpinakiem


Mia豉m ochot upiec wytrawn tart odk康 byli鄉y na jesiennej degustacji w nieistniej帷ych ju (wielka szkoda ):Lodach na Patyku. Wiem, 瞠 d逝go si zbiera豉m, ale wa積e, 瞠 w ko鎍u si zdecydowa豉m :) Wi瘯szo嗆 sk豉dnik闚 ju mia豉m, bo planowa豉m 郾iadanie, na kt鏎e na szcz窷cie zosta造 mi resztki ;)

Tarta, a w豉軼iwie quiche (czyt. kisz), wyszed rewelacyjny! Co czuj, 瞠 tarty zagoszcz na sta貫 na naszym stole. Nabra豉m ochoty na jak捷 pe軟oziarnist z du膨 ilo軼i warzyw :)

quiche z 這sosiem i szpinakiem

QUICHE Z ΜSOSIEM I SZPINAKIEM

sk豉dniki na tart o 鈔ednicy 25cm:

ciasto:
- 200g m彗i
- 100g zimnego mas豉
- 2 jajka
- szczypta soli

nadzienie:
- 1 ma豉 cebula
- 2 z帳ki czosnku
- 1 造磬a oleju z czosnkiem
- 200g 鈍ie瞠go szpinaku
- 2 jajka
- 250ml 鄉ietany 30%
- 100g sera koziego (u篡豉m 120g)
- 150g w璠zonego 這sosia
- s鏊 i pieprz
- szczypta ga趾i muszkato這wej

M彗 wysypa na stolnic, wbi jajka, doda s鏊 i pokrojone w kostk mas這. Dok豉dnie posieka do po陰czenia si sk豉dnik闚. Wyrobi g豉dkie ciasto. Przepis m闚i o dolewaniu ma貫j ilo軼i wody, ale ja i bez tego musia豉m dosypa jakie 1/2 szklanki m彗i, 瞠by ciasto przesta這 si klei. Wyrobione ciasto zawin望 w foli i od這篡 na 30 minut do lod闚ki.
Form do tarty wysmarowa t逝szczem (ja tego nie zrobi豉m, bo u篡豉m silikonowej). Ciasto rozwa趾owa na grubo嗆 1/2cm, wy這篡 nim dno i brzegi formy. Sp鏚 ponak逝wa widelcem. Po這篡 papier do pieczenia i obci捫y np. fasol lub ceramicznymi kulkami (ja u篡wam suchego grochu). Piec 15 minut w temperaturze 200蚓 (ja piek豉m 5 minut d逝瞠j).

Cebul i czosnek drobno posieka. Zeszkli je na oleju. Szpinak umy i ods帷zy, wrzuci na patelni i dusi z cebul i czosnkiem 3-4 minuty. Je郵i li軼ie s bardzo du瞠, mo積a je wcze郾iej pokroi. Zdj望 ca這嗆 z ognia, 瞠by ostyg這.
W misce wymiesza wymiesza jajka ze 鄉ietan. Zetrze na tarce ser, doda do miski. Doprawi sol, pieprzem i 鈍ie穎 start ga趾 muszkato這w. Doda do mieszanki wystudzony szpinak z patelni, dok豉dnie wymiesza.
Nadzienie wla na podpieczony sp鏚. Wstawi do piekarnika rozgrzanego do 180蚓 i piec 25 minut (u mnie 10 minut d逝瞠j).
Gdy lekko przestygnie, ostro積ie wyj望 z formy i pokroi. Wcze郾iej mo瞠 si troch rozpada.


quiche z 這sosiem i szpinakiem

Ja podawa豉m z prost sur闚k z karbowanej sa豉ty, 鄴速ej papryki, pomidork闚 koktajlowych, og鏎k闚 z sa豉tki szwedzkiej skropionej olejem z bazyli i doprawionej sol i du膨 ilo軼i pieprzu.
Gabry za to poleca z ketchupem i/lub sosem Sriracha.

廝鏚這:gazetka Biedronki, ja przepis znalaz豉m na bloguI dare you cook it

Pyszne tarty, kt鏎e proponowa造Lody na Patyku
(zdj璚ie udost瘼nione przez W豉軼iciela LnP)
Lody na Patyku
Zupy kremy te by造 pyszne, musz spr鏏owa takie zrobi, bo nawet Gabrysiowi smakowa造 (szok!)
niedziela, 07 kwietnia 2013, adrijah

Podoba Ci si m鎩 blog? Polub go na Facebooku.



Przygotowa貫 moje danie? Koniecznie pochwal si tym w komentarzu :)

Dzi瘯uj :)

A wiesz, 瞠 za zdj璚ia da przygotowanych na podstawie przepis闚 z mojego bloga co miesi帷 mo瞠sz wygra nagrody niespodzianki? Sprawd.


Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/04/13 20:27:20
Robi豉m kiedy pizz ze szpinakiem i 這sosiem by豉 pyszna, doskona貫 po陰czenie :-)
-
Go嗆: , *.jeleniagora.vectranet.pl
2013/04/21 15:18:32
o takiej tarcie marz ju od dawna!
-
2014/02/14 17:15:44
Fajna tarta, gratulacje.
Szablon